Aktuális

Sonka alakú csokitortával várja a húsvétot Adrienn

Bors

2020. április 8. szerda 20:30

A húsvéti terülj-terülj asztalkámról nem hiányozhat a főtt vagy a sült sonka, így gondolta ezt Sabján Adrienn is, aki „csokisonkatortával” készült.

Forrás: Végh István

Nem mindennapi kétgyermekes édesanya Sabján Adrienn, aki realisztikus ételtorták készítésével foglalkozik, pedig az eredeti végzettsége pénzügyes. Mégis otthagyta jól fizető állását és inkább a cukrászattal kezdett foglalkozni.

– Közgazdászként végeztem és dolgoztam, imádtam a pénzügyet és a vele járó kreatív kihívásokat. A fiam 2011-ben betöltötte a harmadik életévét, és egy mesében szereplő autót, egy Villám McQueen tortát szerettem volna neki rendelni.

Böngésztem az interneten, és rájöttem, hogy igazából az ilyesfajta tortákat otthon is el lehet készíteni, így bele is vágtam. Az elsőt egy napig csináltam, utólag belegondolva nem sikerült túl jól – emlékszik vissza.

Egy nap elkészíteni

Adri rengeteg energiát fektet egy-egy torta elkészítésébe.

– Csak minőségi alapanyagokat használok. A cukormasszának megvannak az alapszínei: a fekete, a piros, a kék és a zöld, ezeket kell kevergetni. A mézes sonka valójában egy csoki torta, ezt lehet a legkönnyebben faragni. Egy torta elkészítése több lépésből tevődik össze. Lesütöd a piskótát, betöltöd, majd nagyon fontos, hogy összedermedjen, összeálljon az egész, így fél napra félre kell tenni. Ezután lehet szépen faragni, különben szétcsúszna. Ha ez megvan, akkor 3 és 5 óra közé esik az elkészítés. Minden attól függ, hogy milyen kedvem van – mondja mosolyogva.

De Adri nem adta fel az első kudarcnál, hiszen a tortakészítés valóságos szerelem volt a számára, egy cukrász tanfolyamot is elvégzett. A torták pedig egyre díszesebbek és realisztikusabbak lettek.

A családtagoknak és a barátoknak többnyire csak hagyományosakat készített, majd jött a felkérés az Alma Együttestől, hogy készítsen egy csirkepörkölt tortát az énekesnek, Buda Gábornak.

Utána pedig nem volt megállás, egyre több felkérést kapott. Lassan döntenie kellett: vagy a közgazdász munkát hagyja ott, vagy a tortakészítéssel hagy fel. A képeken is látszik, melyik mellett döntött.

Adri előtt mostanra nincs akadály, gyakorlatilag bármit megformál az étlapról – legyen szó húslevesről, bolognai spagettiről, hamburgerről, rizses húsról, töltött káposztáról, libacombról, cézár salátáról, és még sorolhatnánk a végtelenségig.

És ezek valóban megszólalásig hasonlítanak az eredetihez. De nem csak ezekben profi: csinált már virágládát, kávészsákot és realisztikus szívet is, ami a személyes kedvence – egy orvostanhallgató lánynak kérték.

Adri viszont a borsófőzelék tortájával futott be igazán, aminek a receptje és a technikája hétpecsétes titok, ebben ő a legprofibb. Annyira élethű, hogy nemrégiben el is lopták!

– Természetesen minden alkotásomról készítek képet, ezeket pedig fel is teszem a különböző közösségi oldalakra. A Facebook-oldalam követői egyszer csak szóltak, hogy megtalálták a borsófőzelék tortámról készített képet egy osztrák pékség oldalán, akik a napi menüjükhöz használták fel.

Felvettem velük a kapcsolatot, és nagyot nevettünk, mikor kiderült: még most is alig hiszik el, hogy ez tényleg nem egy igazi borsófőzelék!

És, hogy mennyire realisztikusak Adri tortái, arra álljon itt még egy példa.

– Egyszer egy vegetáriánus atyát akartak megviccelni, ezért egy csirkepaprikás tortát készítettem. Amikor átadták neki, teljesen megszeppent, láthatóan nem is tudta, hogy mit mondjon.

Végül elárulták neki, hogy valójában ez egy torta, amire kacagásba tört ki. Kérte, hogy ne vágják fel, hadd verje át ő is a paptársait. Még kikísérésről is megfeledkezett, olyan izgatott volt!

További cikkek

Jóslat

2028-tól 18 hónapig fog tartani egy év – állítja az időutazó

Világűr

Veszélyben vagyunk? Januárban még nyolc aszteroida közelíti meg a Földet

Ez is érdekelhet

astronet.hu

3 csillagjegy, akinek csodás időszakot jelez a szerelemben a Vízöntő hava

life.hu

Kulcsár Edina vőlegényével, Mátéval is úgy szakított, mint Csutival

hirtv.hu

Felmérés: Az ellenkezője történik, mint amiben a baloldalon reménykedtek

szon.hu

Ezt nagyon várta már Szabó Zsófi! Jön a baba!

origo.hu

Élve temették el ezeket az ókori kínai harcosokat

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: értékelés – szomorú, hogy kiestünk, de megérdemeltük

origo.hu

Itt a döntés: emberi jogokat sért a hangos WC-lehúzás az olaszoknál

szon.hu

Félrehúzta a köntösét a nagymellű szőke szépség

magyarnemzet.hu

Több külföldi vevőnek is próbálták eladni a Városházát

szon.hu

Pikáns jelenet - melltartóban táncol Barbi (videó)

origo.hu

Fontos határidő jár le ma a gyermeket nevelők adó-visszatérítésénél