Aktuális

Reménysugár: Szeptemberre lehet brit vakcina a koronavírus ellen!

R. K.

Létrehozva: 2020.04.22.

Az egész világ versenyt fut, hogy mielőbb ellenszert találjanak a koronavírus ellen. A briteknek most sikerült kifejleszteniük egy vakcinát, amelynek a hatékonysági tesztelését már a héten elkezdik. Ellenszert szeptemberre ígérnek.

Mielőbb meg kell találni a koronavírus elleni vakcinát! Ahogy a Bors is beszámolt néhány napja: már 84 emberen tesztelték a magyar oltóanyagot, és a szérumkísérletek első fázisába léptek. 

A britek is nagyot léptek az új koronavírus elleni harcban. Az Oxfordi Egyetem és az Imperial College London kutatóegyetem virológusainak sikerült ki­fejleszteniük egy olyan vakcinát, amely a Covid-19 járványt okozó SARS-Cov-2 koronavírus ellen hatásos lehet. Ennek már csak a hatékonyságát kell ellenőrizni, az úgynevezett ártalmatlansági tesztekre a korábbi, világszerte elvégzett vizsgálatoknak köszönhetően nincsen szükség. Őszre már hatásos, hivatalos vakcinát remélnek a kutatók.

Dr. Rusvai Miklós virológus a Borsnak elmondta: ilyen vakcina Európában még nincsen, ha azonban a britek sikerrel járnak, biztosan kapni fog Magyarország is belőle.

– Egy úgynevezett vektor vakcinát fejlesztettek ki a britek, ami azt jelenti, hogy egy másik vírusba illesztik be azokat a gé­neket, amelyek koronavírus-ellenanyagot produkálnak, azaz az immunrendszert megerősítik, ellenállóvá te­szik a vírussal szemben. Ilyen Európában még nem volt, a kínaiak próbálkoznak négy hasonlóval, az amerikaiak pedig kettővel. Nagy előny, hogy a ko­rábbi, más tesztekből kifolyólag nekik már nem kellett foglalkozni az úgynevezett ártalmatlansági tesztekkel, tehát, hogy ártalmasak lehetnek-e az emberekre, lehetnek-e mellékhatásai.

– Mától a hatékonysági tesztekbe vágnak bele, első körben 510 fiatal, önkéntes felnőtt részvételével, utána jöhetnek az idősek és a betegek. Szeptemberre ígérnek eredményt, és ha sikeres lesz, akkor még idén egymillió vakcina gyártása várható. Ebből mi is fogunk vélhetően kapni, de ezt persze annak súlyában fogják elosztani az országok között, ahogy a koronavírus terjed – mondja a szakértő.

* * *

A koronavírussal kapcsolatos legfrissebb híreket ide kattintva találja!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek