Aktuális

Pesti Úti Idősek Otthona - 63 fertőzött közül szökött a dohányboltba Pista bácsi

Bors

Létrehozva: 2020.04.09.

Négyen elhunytak, hatvanhárman megfertőződtek a Pesti Úti Idősek Otthonában, ahol ki-be járnak a szkafanderes orvosok és a halottaskocsik. Ám hiába a karantén, az intézményből könnyű megszökni – erről beszélt a Borsnak egy lakó, aki szerdán épp a dohányboltba sétált el cigiért.

Biztonsági óvintézkedések? Fokozott felügyelet? A Fővárosi Önkormányzat által fenntartott, a XVII. kerületben lévő Pesti Úti Idősek Otthonában nagyon úgy tűnik, hogy ezek a kifejezések érvényüket vesztették.

Szerda délelőtt a tudósítónk szeme láttára tért vissza egy szökevény, aki a tiltás ellenére nemes egyszerűséggel kisétált az intézményből, hogy cigit vegyen magának.

„Nem félek a vírustól”

– Vannak fekvőbetegek és ilyen kijárkálók is, mint én – mondta kendőzetlen őszinteséggel a Borsnak a 63 éves István, aki három éve került az intézménybe, miután a felesége meghalt.

Elmondása szerint „elvan, mint a be­főtt”, s a fia is gondoskodik róla. Arra a kérdésünkre, hogy a főbejáratnál álló biztonsági őr ellenére hogyan tudott kiszökni, nem adott egyértelmű választ, de úgy tudjuk, nem azt a kaput használta. Felvetésünkre, hogy a személyzet tudott-e az akciójáról, elismerte, hogy kilógott.

Cigiért mentem, negyedórát lehettem csak távol. A vírustól nem félek, többszöri für­dés­sel védekezem, a vécéhasználat után pedig fertőtlenítőt is használok – magyarázta István. Kérdésünkre, nem fél-e attól, hogy a szökés miatt bajba kerül, sokatmondóan odavágta: „Ennél nagyobba?”

Begördült egy halottaskocsi

Az idős férfi állítja: ő nem találkozott bent koronavírusos lakóval, a fertőzötteket teljesen elszeparálták. Pista bácsit nem engedték rögtön vissza, a bezárt nagykapu előtt kellett bő egy órán át várakoznia.

Tíz perccel később szkafanderes mentősök és a járványügyi hatóságok kocsija hajtott ki szirénázva az udvarról, nem kizárt, hogy a szökevény is ott ült a lesötétített ablakok mögött.

Mindeközben a nagykapu előtt két civil ruhás, maszkot viselő férfi jelent meg. Érdeklődésünkre elmondták, az otthonban élő édesapjuk meghalt, de egyelőre nem tudják, hogy szerettük koronavírus-fertőzött lett volna. Rövidesen egy halottszállító is megjelent.

Fokozott fertőtlenítésről beszél a hivatal

Megkeresésünkre Budapest Főváros Polgármesteri Hivatala közölte: március 8-a óta látogatási és intézmény-elhagyási tilalom, illetve azonnali felvételi zárlat került elrendelésre.

Négy beteg Terézvárosban

Egyes idősotthonokban „sérült” az egészségügyi ellátás, ezért az idősotthonokban kiemelt, kötelező ellenőrzés lesz – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs tegnapi sajtótájékoztatóján. Müller Cecília arra figyelmeztetett, hogy az idősotthonok veszélyeztetettek, ezért fokozott az intézményfenntartók felelőssége. A VI. kerületben lévő Vázsony Vilmos Idősek Otthonában is megfertőződött négy személy.

– Mindezeket az intézkedéseket az intézmények maradéktalanul betartják. Ahol szükséges, ott izolációs szobák kerültek kialakításra a tünettel rendelkezők elkülönítésére. A többi lakó részére teljes körű szobakarantén került elrendelésre.

Fidesz: Karácsonyék mulasztottak

A Fidesz-KDNP fővárosi frakciója felszólítja Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy azonnal intézkedjen a Pesti Úti Idősek Otthona lakóinak védelmében. – Mindez nem történhetett volna meg, ha a Fővárosi Önkormányzat a kezdetektől fogva betartja és végrehajtja azokat az utasításokat és útmutatásokat, amelyeket a hatóságok az önkormányzatok részére kiadtak. Úgy tudni, semmilyen intézkedés nem történt még az utóbbi napokban sem, amikor már értesülni lehetett a fertőzöttekről. Súlyos mulasztások történtek Karácsonyék részéről, ezzel veszélyeztetik az idősek otthona lakóinak életét és az őket ellátó dolgozók egészségét – jelentette ki az otthon előtt tartott sajtótájékoztatóján Pintér Gábor, a közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának tagja.

Az idősotthonok teljes területén fokozott fertőtlenítési eljárást folytatnak – nyilatkozta Kertész Péter sajtóreferens. Természetesen azt is megkérdeztük, hogy a tilalom ellenére hogyan tudott kiszökni egy lakó, milyen vizsgálatokat végeznek el a visszaengedésekor, s lesz-e valamilyen következménye a tettének. Eddig ezekre nem érkezett válasz.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek