Nem olyan egyszerű most a piacról főzni, de van megoldás – Így készítse el a tavaszi zöldségeket!

Nem olyan egyszerű most a piacról főzni, de van megoldás – Így készítse el a tavaszi zöldségeket!

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2020. április 26. 13:00
Talán nem olyan egyszerű most a piacról főzni, mint általában, de a szupermarketek zöldségpultjain is megjelentek már a tavaszi zöldségek, akinek pedig lehetősége van rá, a termelői házhoz szállítást is választhatja.
Bors

Leves

Tejfölös gombakrémleves

Hozzávalók (6 adag):
70 dkg gomba (csiperke vagy tavaszi erdei gombák vegyesen)
1 nagy krumpli
1 fej vöröshagyma
20 dkg tejföl
4 ek olaj
1 kk só
1 kk őrölt bors
½ kk lestyán
½ kk kakukkfű
1 csokor petrezselyem
1,5 l csirkealaplé

Elkészítés (40 perc): Az apróra vágott hagymát enyhén megpirítjuk az olajon, majd beleszórjuk a fűszereket. Hozzáadjuk a megtisztított, kockára vágott krumplit és a gombát, felengedjük az alaplével, megsózzuk és fedő alatt puhára főzzük. Botmixerrel pürésítjük, és belekeverjük a tejfölt. Friss petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

Főétel

Spárgás rizottó zöld spárgából, grillezett halfilével

Hozzávalók (4 adag):
25 dkg spárga (fehér vagy zöld)
1/2 kk cukor 1 kk só 1 kk citromlé
7 dl víz 5 dkg vaj
1 salottahagyma finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma finomra aprítva
15 dkg kerek szemű rizottórizs
1/2 dl száraz fehérbor
só, fehér bors
3 dkg parmezán lereszelve
10 levél friss menta finomra aprítva

A tetejére: adagonként egy csipet szárított csili, egy evőkanál olívaolaj

Elkészítés (40 perc): A spárga alsó végéből körülbelül 2 centiméteres részt levágunk, majd a spárgákat zöldséghámozóval meghámozzuk. A végeket és a zöldség héját lábasba tesszük, ráöntünk 7 dl vizet, a cukorral, sóval és citromlével felforraljuk. Levesszük a tűzről, és 30 percig állni hagyjuk. Ez lesz a rizottóhoz használt „alaplé”. A spárga többi részét felkarikázzuk, a sípokat külön tesszük. Másik lábasban felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát. Alacsony hőfokon üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a rizst, átforgatjuk, hogy a zsiradék egyenletesen bevonja. Felöntjük a fehérborral, és erős lángon hagyjuk az egészet elpárologni. A spárgás levet folyamatosan forrón tartjuk, és fokozatosan, merőkanalanként elkezdjük a rizshez adagolni. Mindig csak annyit adunk hozzá, hogy azt a rizs – állandó keverés mellett – felvegye. Sózzuk, hozzáadjuk a fehér borsot. A folyamat összesen 15–20 percig tart. A főzési idő felénél hozzáadjuk a felkarikázott spárgát. A spárgasípokat hosszában félbevágjuk, és csak a legvégén adjuk a rizshez, hogy ropogós maradjon. Amikor a rizs megpuhult (de még al dente állagú), lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a reszelt parmezánt, végül a vaj másik felét. A mentát (két levél kivételével) finomra aprítjuk, és a rizottóba szórjuk. A két levelet vékony csíkokra vágjuk, és a díszítéshez használjuk. Tálaláskor megszórjuk kevés csilivel, és meglocsoljuk kevés olívaolajjal.

Kímélő megoldás

Hallal töltött karalábé

Hozzávalók (6 adag):
6 közepes karalábé
30 dkg darált harcsafilé
1 kis fej vöröshagyma
5 dkg paradicsompüré
1 tojás
1 tk só
1 kk fehér bors
1 kk bazsalikom
4 ek olaj

Elkészítés (60 perc): Tisztítsuk meg a karalábékat, és vájjuk ki a belsejét. Az olajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, majd dobjuk rá a karalábék kivájt belsejét, pároljuk puhára, közben szórjuk rá a fűszereket is, majd hűtsük langyosra. Sózzuk meg, és dolgozzuk össze a darált halhússal, a paradicsompürével és a tojással, majd töltsük meg vele a karalábékat. Sorakoztassuk őket egy sütőedénybe, és lefedve, 200 fokra előmelegített sütőben, 40 perc alatt süssük meg.

Desszert

Epercrumble

Hozzávalók (8 adag):
50 dkg eper
1 citrom héja
15 dkg nádcukor

A tésztához:
15 dkg liszt
15 dkg vaj
15 dkg nádcukor
1 kk őrölt fahéj

Elkészítés (40 perc): Először a tésztát készítjük el: a lisztet elkeverjük a cukorral és a fahéjjal, majd összemorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajjal. Célszerű 20 percre a hűtőbe tenni, mert dermedten könnyebb lesz ráreszelni a tésztára. Egy vékonyan kivajazott sütőtálba szórjuk a darabokra vágott, friss epret, és megszórjuk a cukorral és a reszelt citromhéjjal. Előveszünk egy nagy lyukú reszelőt, és az előkészített tésztát egyenletesen ráreszeljük a gyümölcsök tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 25–30 percig.

Diétás tipp

Epres-joghurtos pohárkrém chiamaggal

Hozzávalók (6 adag):
50 dkg eper
25 dkg görög joghurt
6 tk méz
6 ek chiamag

Elkészítés (20 perc): A joghurtot elkeverjük a mézzel és a chiamaggal, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Az eper felét leturmixoljuk, és a joghurtba áztatott chiamaghoz keverjük. A másik felét feldaraboljuk. Rétegezve adagoljuk a poharakba a darabos epret a krémmel, tálalásig tartsuk hűtőben.

A nagymama receptfüzetéből

Piskótatekercs mascarponés eperkrémmel

Hozzávalók (12 adag):

A tésztához:
12 dkg liszt
12 dkg cukor
6 tojás
1 tk vaníliakivonat
½  citrom reszelt héja
1 csipet só

A töltelékhez:
25 dkg mascarpone
½ citrom reszelt héja
5 dkg porcukor
10 dkg friss eper
5 dkg sózatlan pisztácia

Elkészítés (1 óra): A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját a cukorral, a vaníliakivonattal és a reszelt citromhéjjal keverjük ki, a fehérjéből a sóval verjünk laza habot. A lisztet ka­nalanként adjuk hozzá a sárgájás krémhez, majd lazán keverjük bele a habot is. A sütő tepsijét béleljük ki sütőpapírral, és simítsuk bele a masszát (körülbelül 7 milliméter magasságú lesz sütés előtt). 170 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük, majd még melegen nedves konyharuhára bo­rítva feltekerjük, és hagyjuk kihűlni. Közben összekeverjük a krémet: a mascarponéhoz adjuk a vágott pisztáciát, a cukrot, a citromhéjat, a darabokra vágott ep­ret. Ezzel töltjük meg a kihűlt tésztát.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.