Aktuális

Kővé válik, aki nagypénteken kenyeret süt!

Bors

Létrehozva: 2020.04.05.

A koronavírus-járvány bizony idén tavasszal még az ünnepeinkre is rányomja a bélyegét. A húsvét sem kivétel ez alól. Talán emiatt nagyobb hangsúlyt kapnak majd a nagypéntekhez, húsvétvasárnaphoz és -hétfőhöz kapcsolódó hiedelmek és babonák, amelyeket nagyszüleink még szigorúan betartottak. Mindenesetre a dologtiltó nap ötlete nem is hangzik rosszul…

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe – a Biblia szerint Jézus a pénteki keresztre feszítése utáni harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával ugyan nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. Azt gondolnánk, a vallási ünnep méltóságához nem való, hogy babonák kapcsolódjanak hozzá, ám a húsvéthoz is kötődnek hiedelmek. Egyrészt mert a vallás maga is misztikus dolog, másrészt mert a húsvét a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak. A húsvét egybeesik a tavaszi nap-éj egyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel, amelyeknek eleme a feltámadás, az újjászületés.

Hajnali fürdőzés

Nagypéntek Jézus kereszthalálának napja, a kereszténység gyásznapja és legszigorúbb böjtje. Jézus szenvedéseire ekkor a magyar falvakban virrasztással emlékeztek: az asszonyok jelképes szent sírja köré gyűltek, ott imádkoztak és énekeltek. A legismertebb, kereszténység előtti nagypénteki hagyomány a hajnali fürdőzés volt. A fiatalok tömegesen a közeli patakhoz mentek mosakodni, és a folyással szemben állva, visszakézből merítettek a vízből. Szerencsésnek tartották a patakok vagy erek találkozásánál való megmerítkezést. Az a hiedelem járta, hogy aki a folyó vizében megmosakszik, egész évben egészséges lesz, és fürgén végzi majd a munkáját. Szeged környékén még a beteg gyermekeket is kivitték a folyópartra, hogy lemossák a bajt róluk. Sok helyen az állatokat is megúsztatták vagy megitatták. Ezen a napon nemcsak a patakoknál tisztultak meg és születtek újjá az emberek, hanem a házakat is megtisztították, kiűzve onnan a rágcsálókat és a férgeket.  

Tiltott munkák

A gyásznap egyben dologtiltó nap is volt. Az volt a hiedelem, hogy amelyik asszony nagypénteken kenyeret süt, az kővé válik. Tilos volt baromfit vágni, nehogy más jószágok elhulljanak, a férfiak számá­ra szántani, a nőknek pedig mosni. Nagypénteken egyedül csak a húsvéti tojást volt szabad festeni. A magyar házakban nem égett tűz, a szobában lévő tükröt, amely a mai és a túlvilág közti átjárót jelképezi, letakarták. Megállították az órát, úgy tettek, mintha halott lenne a háznál. Sok helyen nem főztek – hiszen nem volt tűz –, csak hideg ételt ettek, de voltak olyanok is, akik nagycsütörtöktől egészen a nagyszombati feltámadásig ételt sem vettek magukhoz.

Megtisztító locsolkodás

A legismertebb és máig élő húsvéti szokás a locsolkodás, amikor a lányokat, asszonyokat a megtisztulás és az újjászületés céljából az élet vizével öntözték meg. Ma inkább csak látványosságként, turistacsalogatóként él a kútvizes locsolkodás, szerepét a kölni és a parfüm vette át. Húsvét reggelén azonban nem szabad söpörni, mert kisöpörjük az életünkből a szerencsét. Takarót kirázni is tilos, mert azzal balszerencsét hozhatunk magunkra. Az ünnep idején egy szem barka a legnagyobb egészségvédő. Ha lenyelünk egy darabot, az megvéd minket a különféle gyomorbetegségektől. Aki nem eszik húst az ünnep alatt, egész év­ben nem lesz lázas. A tojásfestéssel is óvatosan kell bánni, mert a népi hiedelmek szerint az írott szövegeknek mágikus erejük van, és meg is valósulhatnak. Aki szerelemre vágyik, piros tojással díszítse a barkaágat.

Húsvéti ételszentelés

A krónikák szerint a katolikus egyház a 10. század óta végez ételszentelést. A hiedelem szerint a maradék varázserővel rendelkezik, ezért a megszentelt húsvéti sonka csontját a gyümölcsfákra akasztották, hogy bőséges legyen a gyümölcstermés. A húsvéti kalács morzsáit a tyúkoknak adták, hogy sok tojást tojjanak. Egyetlen szentelt tojást ketten fogyasztottak el, mert ha elszakítaná őket az élet, így visszatalálnak egymáshoz.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189616_auto_resized.jpg
origo.hu

Megszólalt a saját edzőjét bohócnak nevező magyar hokis a szenzációs feljutás után

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27760_resized.jpg?avcount=1714865111
origo.hu

Olaszország válaszolt Macron őrült, világháborús tervére

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188940_auto_resized.png
metropol.hu

Most aztán foghatja a fejét Marco Rossi: Ádám Martinról van szó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189209_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Véres verésbe torkollott Németországban egy politikai plakát kiragasztása miatti vita

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183474_auto_resized.jpg
ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27761_resized.jpg?avcount=1714865111
origo.hu

Áttetsző felsőben mutogatja hatalmas melleit Metzker Viki - kép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181852_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189117_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most zárták le a budapesti felüljárót, szörnyű buszbaleset történt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185742_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megtörtént a bejelentés: így alakulnak hétfőtől az üzemanyagárak

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/jYzQnlT5kfMdaT8HvXv18gJsDkRhi_aJqGvrIQM7dWc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzljNjc2YTBjMjBhNTRhYWY4ZTcwMzc2YjY4ZDBkYWI4.jpg
Gyász

Tragikus hírt közöltek a budapesti buszbalesethez riasztott mentősök - helyszíni fotók

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/Mp2G0ZAAwJ9ywBpZT0y7OMuLpw5qnbql6dZnPntVW2U/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q3MjI1MzJhMjYzOTRhMDQ4NDk0MDQ4MDg1ZjcyYTAy.jpg
Szerencsejáték

Hoppá! Mégis született telitalálat, és egy magyar rengeteg pénzt nyert