Aktuális

Kína kifizettette az olaszoknak ajándékba adott maszkokat

Bors

Létrehozva: 2020.04.07.

Ráadásul azokat, amiket korábban az olaszok küldtek Kínába.

Forrás: AFP

Bár a kínai állam korábban bejelentette, hogy maszkokat és egyéb védőeszközöket adományoz a több mint százezer fertőzöttel küzdő Olaszországnak, végül az olaszoknak fizetniük kellett a többszáz tonnányi áruért. A Spectator nevű amerikai lap szerint ráadásul az olaszokat gyakorlatilag azoknak a védőfelszerelések visszavásárlására kényszerítették, melyeket korábban, a járvány európai kitörése előtt még ők küldtek ki ingyen Kínába.

Kína a koronavírus-járványban használatos védőeszközöket repülőgépszám szállítja azokba az országokba, ahol még küzdenek a vírussal, ám a szállítmányok minőségére sok helyen érkezett panasz. Az olaszok problémája mellett Spanyolország például ötvenezer gyorstesztet küldött vissza Kínának, amikor kiderült, hogy gyakorlatilag használhatatlanok. Hollandia minőségi hiányosságokra hivatkozva át sem vette a védőeszközökből és tesztekből álló szállítmányt, de Csehország, Törökország és Grúzia is panaszkodott a távol-keleti országból kapott eszközökre.

A koronavírus-világjárványban Kína önzetlen megmentőnek próbálja mutatni magát és a szállítmánnyak kapcsolatos panaszokat azzal hárították el, hogy a felhasználók nem tudják rendesen használni a küldött eszközöket. A Trump-kormány egyik tisztviselője szerint a kínaiak félremagyarázzák a helyzetet, holott kötelező lenne segíteniük a világban, hiszen nem adták át időben az összes információjukat a koronavírusról a többi országnak, és most többek között ezért is olyan súlyos a helyzet. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek