Aktuális

Hétfőre legyűrhetjük a koronavírust! - Az egész ország szorít a vérplazmával kezelt súlyos betegért

Bors, H. N. Zs.

Létrehozva: 2020.04.25.

Szombaton kapja meg a harmadik dózist az életmentő vérplazmából egy súlyos állapotban lévő, koronavírussal fertőzött magyar beteg a Szent László Kórházban. A kezeléstől azt remélik: az ellenanyagot tartalmazó vérplazma legyőzi a vírust a beteg szerve­zetében.

Forrás: OrthoSera

Lélegzetvisszafojtva figyeli az ország a koronavírus ellen folytatott harc fejleményeit, egy új eljárás áttörést jelenthet a küzdelemben. Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján elmondta: Magyarországon több kutatócsoport is azon fáradozik, hogy oltóanyagot és gyógyszert fejlesszen ki a COVID-19 ellen.

Készen kapja az ellenanyagokat

Müller Cecília bejelentette, hogy hazánkban elsőként, de a világban is az elsők között beadásra került egy súlyos beteg számára az a vérplazma, amit egy koronavírusból felépült beteg szervezetéből nyertek ki.

El­mondása szerint a beteg a teljes mennyiséget három részletben kapja meg, melynek utolsó adagját ma fogják beadni a Szent László Kórházban. Az, hogy a szérum mennyire hatásos, az utolsó adag beadása után derül ki. A tisztifőorvos elmondta, hogy annak a szervezete, aki már találkozott a vírussal, ellenanyagokat termel.

A betegnek ezeket a vérplazmában lévő kész ellenanyagokat adják be. Abban bíznak, ezzel segítik leküzdeni a beteg szervezetében a fertőzést. Elmondása szerint megkeresik azokat, akik már átestek a betegségen, és kérni fogják őket, hogy csatlakozzanak a kutatáshoz.

Kínaiak segítik a kísérleteket

Prof. Dr. Lacza Zsombor az OrthoSera Kft. ügyvezetője, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese a Borsnak elmondta, hogy több hasonló vizsgálat is zajlik jelenleg az országban.

– Mi Magyarországon ha­sonló kísérletet végzünk, mint amit Kínában korábban, vagy most éppen az USA-ban indítanak – mutatott rá a Borsnak Lacza Zsombor.

– Az a jó, ha minél többen kísérleteznek, hiszen ekkor tudunk majd minél több beteget sikeres terápiában részesíteni. Mi egyelőre a gyógyult donorokat gyűjtjük, még nem adtuk be a szérumot betegnek, de a napokban ez is meg fog történni. Amikor a beteg megkapta a plazmát, vizsgálni fogjuk, és ha szükséges, megismételjük a kezelést – mutatott rá a Borsnak Lacza Zsombor.

A kutatócsoport munkáját kínai tudósok is segítik, akik már több alkalommal sikeresen elvégezték ezt a terápiát.

– Úgy gondoltuk, hogyha a kutatók tudnak segíteni ebben, kötelesek vagyunk mi is megkezdeni a munkát. Maga az ötlet nem magyar, de az, hogy melyik donor lesz alkalmas, és hogy kinek tud a leginkább segíteni a szérum, saját, igen bonyolult méréseink eredményei. A legsürgetőbb feladatunk most az, hogy donorokat találjunk, hiszen lehetséges, hogy száz donorból csak tíz válik alkalmassá – világít rá a doktor.

Ez a terápia azoknak fog leginkább segíteni, akik kockázatos állapotban vannak. Ez a szérum megakadályozhatja a komoly tüdőgyulladást, de az sem kizárt, hogy a súlyos szövődményeket is csökkenti majd.

– Olyan önkéntes donorokat várunk, akik már átestek a fertőzésen. Az ő vérükben lévő magas ellenanyagszint ugyanis a fertőzötteknél nemcsak a gyulladást csökkenti, de semlegesíti a vírust – magyarázta a kísérlet vezetője, dr. Lacza Zsombor a Borsnak.

Felajánlhatják vérplazmájukat az úszók

Felmerült, hogy több neves úszó is vérplazmáját adhatja a koronavírus-járvány elleni harcban. Könnyen lehet, hogy a 27 éves világbajnok úszó, Kapás Boglárka fogja olyasvalakinek az életét megmenteni, aki súlyos állapotba került a koronavírus miatt.

– A Magyar Úszószövetség valamennyi válogatott versenyzőtől vérmintát vett. Nemcsak azt vizsgálják, negatív lett-e a koronavírustesztjük, hanem azt is, hogy szervezetük termelt-e ellenanyagot – mondta a Borsnak a MÚSZ sajtófőnöke, Csurka Gergely. Megtudtuk tőle, hogy nem csupán a betegeket, hanem mindenkit leteszteltek, és je­lenleg a vérminták elemzésére várnak.

– Az még nem biztos, hogy minden úszó alkalmas lesz vérplazmaadásra, de nagyon valószínű, hogy többen segíteni tudnak majd – tette hozzá Csurka.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek