Aktuális

Halálos félelem - Fertőzöttek közé zárták a magyarokat a luxushajón

BoBe

2020. április 3. péntek 08:10

Álommunkának indult, igazi rémálommá vált a táncos pár és három magyar dolgozó amerikai útja. A fiatalok a Rhapsody of the Seas nevű luxushajó foglyai, az óceánjáró fedélzetén több koronavírusos beteg tartózkodik.

Vigyetek haza! – ezzel a kétségbeesett mondattal kezdte mesélni történetét Stana Alexandra, aki párjával, Köcse Györggyel a Royal Caribbean hajótársaság Rhapsody of the Seas nevű óceánjáróján tartózkodik, és egyelőre elképzelésük sincs, hogy hogyan fognak visszajutni Magyarországra a messzi Florida partjáról. Pedig minden olyan szépen indult.

Kétszáz dolgozó maradt a fedélzeten

A fiatalok kiemelt táncospárként kaptak munkát a luxushajón, estéről estére fergeteges műsorral kápráztatták el a vendégeket a színházteremben. Rengeteg csodálatos helyet fedezhettek fel a világban, delfinekkel úszhattak és természetesen a hivatásukért, a táncért meg is kapták a fizetésüket.

Nem is tudom, pontosan mikor tört ki a vírus, és hogy terjedt el ilyen gyorsan, de jó ideje tudjuk, hogy jelen van. A mi hajónkon egészen addig jöttek-mentek az utasok, ameddig már több, másik hajón is megjelent a vírus – mondta a Borsnak Alexandra, aki többször is látta, hogy az utasoknak ellenőrzik a testhőmérsékletét a több mint 2000 vendéget fogadó hajón.

Nemrég a főnökség bejelentette, hogy a világjárvány miatt a cég leáll egy hónapra.

Halottak a holland Zamdaamon

Egy másik tengerjáró is Florida partjainál vesztegel, a holland Zamdaam fedélzetén 1800 utas tartózkodik, kimentésüket csak tegnap kezdték meg, korábban Florida kormányzója megtagadta a kikötési engedélyt. A holland üdülőhajón koronavírussal fertőzött betegek és a kórba belehalt áldozatok vannak. A hajó parancsnokának hivatalos jelentése szerint négy ember halt meg, és legalább ketten vannak, akik a COVID-19 kórral küzdenek.

– Ettől függetlenül március 14-én, amikor már egész Olaszország karanténban volt, új dolgozókat engedtek fel a hajóra. Ők a világ minden pontjáról érkeztek, többen Európából – mesélte a fiatal lány. S bár az utasokat leszállították a hajóról, de a mintegy 200 dolgozónak fent kellett maradnia.

Kezdenek elszabadulni az indulatok 

– Egy hétig semmi gond nem volt, remekül szórakozott mindenki: semmi munka, medencézés, mozizás. De egy hét után nyilván felmerült mindenkiben a kérdés, hogy miért is nem mehetünk haza? Ekkor a vezetőség bejelentette, hogy a tampai határőrség nem adott zöld utat a nem amerikai állampolgárok hazamenetelére, ugyanis nem telt le a két hét az utolsó utascsoport leszállásától számítva – meséli Alexandra.

Ezután minden reggel megmérték a hajón tartózkodók testhőmérsékletét és azt mondták nekik, hogy ha minden rendben van, hazamehet mindenki a családjához.

Aztán a második hét is eltelt, az emberek egyre idegesebbek lettek, a dolgozók lökdösődtek egymással, és egyfolytában telefonáltak, hogy valamilyen megoldást találjunk. Ekkor az étel már fogyóban volt, nem maradt fogkrém, sem vécépapír – sorolta megpróbáltatásaikat a lány.

Többen is elkapták már a rettegett kórt 

Három nappal ezelőtt felmerült a gyanú, hogy az egyik dolgozó koronavírusos, majd hirtelen a kapitány bemondta a hangosbemondón, hogy a hajón több fertőzött beteg is tartózkodik.

– A két hétben mindent együtt csináltunk, mentek az előadások a dolgozók részére, az ebédlőben egymás hegyén-hátán ettünk, együtt medencéztünk. Aztán közölték, hogy minden dolgozónak 16 napig a kabinjában kell maradnia.

Elhajóztunk a tenger közepére és április 14-ig itt leszünk. Az első nap akkora volt a felfordulás, hogy este hat óráig nem kaptunk ételt. A mi hajónkon velünk együtt összesen öt magyar dolgozó van, egyelőre mindenki tehetetlen. Mi csak haza szeretnénk jutni – sírta el magát Alexandra.

További cikkek

Tragédia

„Olyan hívást kaptam, amit egyetlen szülő sem akar” – zokogta az apuka, aki elvesztette a gyermekét

Tűz

Halálos áldozata is van a hajnali budapesti kórháztűznek -Fotók

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Zokogva nyilatkozott Babicsek Bernát édesanyja: „Mi akartuk eltemetni a fiunkat”

she.life.hu

Egy utolsó levél annak, akit már nem szerethetek többé...

vaol.hu

Csókay András, a szombathelyi kórház egykori idegsebészeti osztályvezetője ózonnal kezelné a kovidos betegeket

origo.hu

Döbbenetes mennyiségű édesvíz került az óceánba egy jéghegy miatt

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: koronavírusos a góllövőlistát vezető Kay Smits

vg.hu

Jövő nyáron már nem kuna kell a horvátországi nyaraláshoz

ripost.hu

Fergeteges lesz a lovaglópóz ettől a pikáns trükktől

metropol.hu

Az orvosok is elsápadtak attól, ami a beteg fülében mászkált

origo.hu

26 évesen meghalt az Oscar-díjas színésznő egyetlen fia, éppen a születésnapján