Aktuális

Brit kormány: már nincs kiugró növekedés, de még szükségesek a korlátozások

MTI

2020. április 9. csütörtök 21:33

Forrás: MTI

A brit kormány szerint már nincsenek hirtelen kiugró növekedések az új koronavírus okozta nagy-britanniai megbetegedések számában, a tetőzés egyértelmű jeleire azonban még várni kell, ezért egyelőre nem lehet szó a járvány terjedésének megfékezését szolgáló intézkedések felülvizsgálatáról.

Dominic Raab külügyminiszter, aki a koronavírus-betegségben szenvedő Boris Johnson miniszterelnök helyett látja el ideiglenesen a kormányfői teendőket, a Downing Streeten tartott csütörtök esti sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány a jövő hét végéig várhatóan nem tesz újabb bejelentést a korlátozások ügyében, mivel előbb teljesen egyértelmű bizonyítékokra van szükség arra, hogy a nagy-britanniai járvány túljutott a tetőpontján.

A brit kormány csaknem három hete hozott rendelkezése alapján a lakosság csak a legszükségesebb esetekben hagyhatja el otthonait.

Az intézkedés előírja, hogy az alapvető szükségleti cikkek, főleg élelmiszerek és gyógyszerek beszerzése céljából lehet kimenni az utcára, és e célból is a lehető legritkábban.

Ezen felül naponta egy szabadtéri testedzés - séta, futás, biciklizés - engedélyezett, de az is egyedül vagy az egy háztartásban élő családtagokkal. Kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember nem tartózkodhat együtt az utcán.

Kivételt jelent a korlátozások alól, ha valakinek orvosi segítségre van szüksége, ha más, rászoruló emberről kell gondoskodnia, vagy ha munkába utazik, de ez utóbbi is csak akkor, ha feltétlenül szükséges, és ha az adott munkát otthonról nem lehet elvégezni.

A kormány eredetileg három hét után felülvizsgálta volna e korlátozásokat, és ez hétfőn vált volna esedékessé. A Downing Street azonban már Raab csütörtöki bejelentése előtt jelezte, hogy az első felülvizsgálat elmarad.

A csütörtökön ismertetett legújabb statisztika szerint Nagy-Britanniában eddig 65 077 páciens szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírus jelenlétét.

Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt 4343-mal nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

A járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma a csütörtöki kimutatás szerint 7978; ez 881-gyel magasabb az előző napi adatnál.

A szűréssel azonosított új koronavírus-fertőzések napi száma 1149-cel, a napi halálozási szám 57-tel alacsonyabb az egy nappal korábbi adatoknál.

Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója, aki szintén részt vett a Downing Streeten tartott csütörtök esti sajtótájékoztatón, grafikonokkal illusztrált beszámolójában elmondta: már tudható, hogy az emberek közötti érintkezés korlátozását célzó intézkedések akadályozzák a vírus terjedését a közösségeken belül.

A fertőzéses esetek számának változását jelző, a tájékoztatón bemutatott grafikus ábráról elmondta: látszik, hogy a számok még ingadoznak, de nincsenek éles kiugrások, nincsenek "egetverő" fertőződési adatok, sőt most már inkább a görbe laposodása észlelhető.

Vallance szerint az intenzív kezelésre szoruló betegek számának növekedése sem gyorsul, az ezt jelző görbe is a laposodás jeleit mutatja.

Hozzátette: néhány héten belül ugyanez várható a halálozási adatokat mutató grafikonban is.

A kormányfőtanácsos szerint az emberek elkülönítését célzó intézkedések nélkül a grafikonok sokkal magasabb számokat jeleznének.

További cikkek

Tűz

Sziréna rázta fel hajnalban Kaposvárt, nagy a baj

Tragédia

Döbbenetes részletek: Ezek voltak a koronavírusban meghalt humorista utolsó szavai

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Alekosz: Megérintett Márki-Zay karcossága

metropol.hu

A jég alatt találták meg az eltűnt tanár holttestét Tatabányán

travelo.hu

Miért érdemes a tavainkat télen is meglátogatni?

vg.hu

Elveszítette vagyonát a bitcoinmilliomosok negyede

szon.hu

A levegőből figyelnek a zsaruk Nyíregyházán! Ennyi ember bukott le! (videó)

mindmegette.hu

5 ok, amiért ma is imádjuk gyerekkorunk kedvencét, a kenőmájast

origo.hu

Stabil kilátással megerősítette a magyar államadósosztályzatot a Fitch Ratings

nemzetisport.hu

Újpest: közeleg a váltás, magyar kézbe kerülhet a csapat

sport.mandiner.hu

Dánia ráfizetett a „sunnyogásra”: Svédország-Spanyolország lesz az Eb- döntőben!

origo.hu

Fontos bejelentést tett egy népszerű hazai áruházlánc a SZÉP-kártyákról