Aktuális

Beismerő vallomással ér fel Karácsonyék levele

Címkék
politika

Bors

2020. április 17. péntek 13:41

Kérdéssel fordult az Origo a Fővárosi Önkormányzathoz, melyre megérkezett Karácsony Gergelyék válasza. A levél felér egy beismerő vallomással.

A válaszában elismerték, hogy hetekig nem volt főállású orvos a Pesti Úti Idősotthonban a koronavírus-járvány kitörésekor. Sem a fenntartó Fővárosi Önkormányzat, sem az intézmény nem pótolta azonnal a március végén távozó egykori főállású szakembert, ami egy járvány közepén óriási felelőtlenség. Az ügy másik érdekessége, hogy a márciusban távozó orvost titoktartásra kötelezték. Felmerül a kérdés, hogy miért?

Ahogyan arról a  is beszámolt, március huszadikától kezdődően hetekig nem volt főállású orvos a Pesti Úti Idősek Otthonában, pont abban az időszakban, amikor már lázas és felső légúti megbetegedések voltak az intézményben, melyek a koronavírus megbetegedés első tünetei.

Történt mindez annak ellenére, hogy törvény írja elő: kétszáz főnél nagyobb férőhelyű szociális intézmény esetében kötelező a főállású orvos biztosítása. Az országos tisztifőorvos múlt heti személyes szemléje után is ez volt az egyik első dolog, amire felfigyelt, még aznap határozatban kötelezte a fenntartót, hogy gondoskodjon a folyamatos orvosi ellátásról. Az Origo a Pesti úti idősotthon igazgatójától azt a választ kapta, hogy a válaszokat a Fővárosi Önkormányzat Sajtó Osztályától kapják meg. Ez így is történt.

Ezt kérdezte az Origo:

Az Origo információi szerint az intézményükben alkalmazott főállású orvos munkaviszonya március 31-el megszűnt, de már március 20-tól felmentése miatt nem látta el feladatait.

Igazak-e értesüléseink? Amennyiben igen, milyen módon oldotta meg az intézmény a személyes egészségügyi felügyeletet az idősek otthonában? Van-e most főállású orvosa az idősotthonnak, ha igen, mióta?

A Fővárosi Önkormányzat Sajtó Osztályának válasza:

„Nem igazak az értesülések. Az orvosi ellátás folyamatosan biztosított az intézményben. Húsvét hétfő (04.13) óta az intézmény szerződött másik orvossal, mert az otthon háziorvosa karanténban van, feladatát távmunkában – az adminisztrációs feladatok végzésében – csak részben tudja ellátni. 04.17-től újabb szerződéskötéssel érkezik a harmadik orvos az intézmény megnövekedett egészségügyi feladatainak ellátására”.

Karácsony Gergelyék tehát a válaszukban egyetlen szót sem ejtenek főállású orvosról, de tételezzük fel, hogy a Húsvéthétfőn szerződtetett orvos főállású orvosként került az intézményhez. Azt azonban nem cáfolták a mai napig sem, hogy az előző szakembert – akinek ugyan március 31-ig szólt a szerződése – március huszadikán felmentették a munkavégzés alól.

Ez azt jelenti, hogy több, mint három hétig, március 21 és április 12 között a törvényi előírások ellenére sem volt főállású orvosa az idősotthonnak. Pont azokban a hetekben, amikor a járvány felütötte a fejét az intézményben, hiszen március végén állapították meg az új típusú koronavírust, melyet azóta több, mint 200 főnél mutattak ki, a halálos áldozatok száma pedig azóta 18 főre emelkedett az idősotthonban. Tegnap az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília azt mondta: csak egy gócpont van, a Pesti Úti Idősek Otthona.

Az Origo az ügyben megkereste az illetékes kormányhivatalt – válaszukat várják -, és az idősotthon március huszadikán felmentett egykori főállású orvosát, aki azt mondta, hogy nem nyilatkozhat, mert titoktartási kötelezettsége van, és ez alól csak a hatóság adhat felmentést. Felmerül a kérdés: vajon miért kért titoktartást az idősotthon egykori munkavállalójától?

További cikkek

Horror

Évekig őrizgette neje holttestét a feleséggyilkos rém

Jóslat

Nem elég a Covid, jövőre újabb halálos vírus szabadul el – állítja az időutazó

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

MTK: közleményben indokolják, miért nem járultak hozzá a halasztáshoz

likebalaton.hu

Jelölt hal – így részesülnek jutalomban a balatoni pecások

origo.hu

Drónnal figyelték a forgalmat az egri rendőrök, alig hitték el, amit egy körforgalomnál láttak - videó

vg.hu

Jótékonykodásra is fordít vagyonából Rihanna, a világ leggazdagabb énekesnője

szon.hu

Eltávolították a tetemeket a rakamazi Nagy-Morotva jegéről

origo.hu

Csak a 2023-as iPhone-ok kaphatnak modern zoomkamerát

nemzetisport.hu

Újpest: az UTE szerint a Kúria visszaállíttatja a címert, Duchatelet még kivár

origo.hu

Hatalmas pókra harapott egy nő egy gyorsétteremben

nemzetisport.hu

NB I: A klubok vezetői szabnak gátat a fiatalok beépítésének – Csányi Sándor

life.hu

Ez a tünet biztosabb jele az omikronnak, mint a pozitív teszt

vg.hu

Tüdőátültetésre várt halála előtt Csollány Szilveszter

origo.hu

Ilyen lesz Guillermo del Toro Pinokkió-filmje - videó