Aktuális

Az üres utakon is be kell tartani a KRESZ-t

Bors

Létrehozva: 2020.04.26.

A kijárási korlátozás országszerte érezteti hatását az utakon is. A korábbi dugóknak nyoma sincs, a közlekedés résztvevői kellemes tempóban érhetik el céljukat. Ez a látszólagos nyugalom ugyanakkor újabb veszélyeket hordoz.

A városi közlekedésben kifejezetten érezhető, hogy az átlagos tempó felgyorsult, mind az autósok, mind a jó idő miatt megjelent motorosok nagyobb tempót diktálnak, sok esetben a KRESZ szabályait is jócskán megszegve. Ennek veszélyességéről felesleges is szót ejtenünk, van viszont egy olyan vetülete, ami miatt mégis érdemes foglalkozni a kérdéssel. Ez pedig az autósok és gyalogosok kapcsolata.

A gyalogosok az évek alatt megszokták, hogy az autósok normális sebességgel közlekednek a városban, így a sajnálatosan megnövekedett tempó miatt a gyalogátkelőhelyeknél előfordulhat, hogy az átkelni szándékozó gyalogos rosszul méri fel a közeledő autó sebességét. A korlátozások miatt, illetve a folyamatos felhívásoknak köszönhetően, mely szerint érdemes kerülni a tömegközlekedési járműveket, egyre többen veszik elő kerékpárjukat munkába járáshoz vagy éppen a bevásárlás lebonyolításához.

Ezt persze nagyobb nyugalommal tehetik meg a kisebb általános forgalom miatt, ugyanakkor azt is kell látni, hogy a hobbibringások a KRESZ-szabályok részleges ismeretével elég vakmerő dolgokat művelnek az utakon, fokozottan balesetveszélyes helyzeteket teremtve. Elegendő csak egyet kiemelni, ez például az utak keresztezése, mikor a kerékpáros egy éles kanyarral a zebrára hajtva keresztezi nagy tempóban az utat, mely teljesen szabálytalan, és kiemelten veszélyes. Amennyiben egy kerékpáros a zebra használatával szeretné keresztezni az utat, egyrészt meg kell állnia, leszállni a bicikliről, és gyalogosan tolva mehet át a zebrán, majd újra nyeregbe pattanva folytathatja az útját.

További kötelezettsége a kerékpárosoknak, amit szintén ritkán sikerül betartani, hogy az út szélétől számított egyméteres távolságon belül kell maradniuk, és egymás mögött haladni, mégha így nehéz is beszélgetni. A virológusok szerint ráadásul a kerékpárosoknak menet közben érdemes nagyobb, legalább öt- méteres távolságot tartani egymás mögött. Persze a jó idő a motorosokat is kicsábítja az utakra. Minden tavasszal felhívják a figyelmet a szakértők arra, hogy az autósoknak is körültekintőbbnek kell lenniük, hiszen a motorosok sokkal könnyebben mozognak, gyorsabban kerülnek olyan helyzetbe, melynek nem megfelelő odafigyeléssel, mindkét részről, súlyos baleset lehet az eredménye.

Persze leginkább a motorosoknak kell betartaniuk a szabályokat, és hiába az alkalmanként bődületes teljesítmény, nem szabad azt minden alkalommal kihasználni, mert bár a saját bőrüket viszik a vásárra, a közlekedés más résztvevőit is veszélyeztethetik.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek