Aktuális

Anyja nem hallhatta zenélni Szörényit

Fái

2020. április 27. hétfő 23:10

75. születésnapja alkalmából mesélt családjáról a zenész, és visszaemlékezett gyerekkorára. Csodálatos édesanyjára, aki születésétől siket volt, mégis egyetemet végzett, három nyelven beszélt.

Forrás: Móricz István

A Kossuth-, és Erkel Ferenc- díjas Szörényi Levente 75 éves lett. A beatkorszak ikonikus alakja, az Illés, majd a Fonográf zenekar gitáros-énekese nem csaphatott óriási bulit, de így is boldog volt.

– Főleg azért, mert sok hónap után meglátogatott a családom – mesélte vidáman. – Maszkban voltam, és előre nevettem, hogy a tortát, hogy tolom át rajta. A tortát az unokáim készítették, a tizennégy éves Szellő sütötte a lapot, a hétéves Villő keverte a krémet. Hát kell énnél több? Az is jólesett, hogy a közösségi oldalakon közel kétezren gratuláltak.

A karantén nem viseli meg különösebben, mivel hosszú ideje él egy hatezer négyzetméteres telken, távol a világ zajától. 

– Szinte semmi sem változott, eddig is maximum a gyerekekhez mentem. Vörösváron mindent megtalálok, az tőlem negyedóra. Itt a faluban pedig lemegyek a boltba. Nekem ez nem különleges helyzet. Kelenföldön voltunk lakótelepi gyerekek, a Visegrádi utcából, egy polgári lakásból költöztünk oda a szüleinkkel. Sokszor eszembe jut, hogy a lakásban élőknek most milyen szörnyű lehet. Átéltem, naponta eszembe jut.

Majd arról mesél, hogy Ausztriában született, egy gyönyörű, tóparti városkában, Gmundenben, mert az anyai nagypapája, aki a pénzügyminisztériumban dolgozott, 1944 nyarán államtitkár lett, de a politikai helyzet miatt hamarosan jobbnak látta elhagyni az országot.

– A többiek továbbmentek, de mi '45 őszén hazajöttünk, mert édesanyám így döntött. Nehéz megmagyarázni, miért. Lokálpatrióta volt, nagyot kockáztatott, nem a bizonytalant választotta – mondja, majd tovább mesél a kivételes akaraterejű asszonyról.

– Anyám gyerekkora óta siket volt, mégis kertészeti főiskolát végzet, és beszélt nemcsak magyarul, hanem franciául, és németül is. A szülei látták benne az akaraterőt, a tehetséget, a kíváncsiságot, ezért mindent megtettek érte. Bárczy professzortól lufival elsajátította a légrezonanciát, így ta­nult meg beszélni, olvasni. So­sem hallott minket ze­nélni, de eljött a koncertjeinkre.

Szabolcs játékát, mivel ő basszusgitáros, a szék karfáján érzékelte. Nagyon szerették a klubban a zenekar körül, csodálatos társasági ember volt. Apám harminc éve halt meg, onnantól egyedül élt ott a Tétényi úti lakásban. Mindent el tudott intézni, megtanulta a mobilt kezelni, sms-ezett. Gyakran elhoztam ma­gamhoz, legyen velem. Elvittem vacsorázni, ő meg csapkodta az asztalt a politikán háborogva. Nevetve kértem, anya, in­kább az unokákról beszélgessünk. Ki­lenc­ven­hét éves koráig élt.

További cikkek

Botrány

Autót akartak feltörni, nyilvános szex lett belőle

Tragédia

Megrázó részletek a nyíregyházi tragédiáról: a hátsó szélvédőn repült ki a szörnyethalt 22 éves anya

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Megszólalt a orvos: ez az omikron 9 tünete, ami kifejezetten az oltottaknál jelentkezik

metropol.hu

Álomszerű otthon keresi gazdáját Érd „Rózsadombján” – Fotók!

life.hu

Körözik a magyar youtubert: elfogató parancsot adtak ki ellene - Fotó

magyarnemzet.hu

Még a baloldali kutatók szerint is félrevezetik a közvéleményt Karácsonyék

zaol.hu

Átalakított autóval közlekedett egy férfi Zalaszentgróton, búcsút inthetett a forgalmi engedélyének

origo.hu

Nehéz lesz szerezni a Google első összehajtható mobiljából

mindmegette.hu

Mi legyen az ebéd ? 13 receptötlet, hogy hibátlan legyen a hétvégi ebéd

vg.hu

Annyi a pozitív Covid-teszt a szomszédban, hogy már a külföldi laborok elemzik

szon.hu

Szörnyethalt Nyíregyházánál: percekkel a tragédia előtt tette ki kétéves kisfiát (videó)

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: norvég győzelem a tartalékos németek felett

magyarnemzet.hu

Eddig bírta a kommentáradatot az egykori szépségkirálynő új barátja

origo.hu

Drámaian emelkedett Svédországban a nemi erőszakok száma