Aktuális

A tiszta ruha most különösen fontos! És még a környezet védelméről sem kell lemondanunk

Bors

Létrehozva: 2020.04.27.

Forrás: AFP

A jelenlegi járványhelyzet mindenkit viharos gyorsasággal penderített ki a komfortzónájából. Sajtóban, tévében, online fórumokon a vírus a főszereplő. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a biztonságos távolságtartás mellett a személyes higiéniának, a tisztaságnak, a gyakori kézmosásnak van a legnagyobb szerepe a betegség megelőzésében. Gyakrabban mossuk a ruháinkat is, ezáltal lényegesen több vizet és mosószert használunk, így célszerű a mosószerünk beszerzésekor a gazdaságos kiszerelések közül választani. 

Extra bónusz, ha a mosószerünk nemcsak olcsó és működik, hanem még „zöld” is.
Egy környezettudatos fogyasztónak a környezetvédelmi szempontokról pandémiás helyzetben sem kell lemondania!
A mosódió természetes, környezetkímélő, gazdaságos és működik!

Mi is az a mosódió?

A mosódió származási helye Délkelet-Ázsia. A terebélyes fát szappanfának is nevezik, mert termésének, a mosódiónak a héja felületaktív anyagot, ún. szaponint tartalmaz, mely eltávolítja a szennyeződéseket. A mosódió sokoldalú csodaszer, a mosás mellett tisztítószerként, akár még samponként is hatékonyan megállja a helyét. 
A helyiek már évszázadokkal ezelőtt rájöttek a mosódió tisztító erejére, a mag nélküli dióhéjat évszázadok óta használják természetes mosószerként a mosáshoz. Bármilyen hőfokon moshatunk mosódióval, akár 90°C-on is, bár ruháink többsége az alacsony hőfokon történő mosást kedveli!

Hogyan használjuk a mosódiót?

A mosódió szemeket (4-6 darabot) mindig tegyük kicsi vászonzsákba, így kerüljön a mosógép dobjába a szennyes ruhákkal együtt, és indítsuk kedvenc mosási programunkat! A mosás végeztével vegyük ki a zsákocskából és szárítsuk meg a diókat! A mosódió többször felhasználható – a mosási hőmérséklettől függően akár 3-4-5 alkalommal is. Honnét tudjuk, van-e még szaponin tartalma? Amíg vizesen szappanos a felülete, alkalmas a következő adag mosásra. Ha kimerült, egyszerűen komposztálható. 

Ha macerásnak éreznénk a szemes mosódió használatát, választhatunk kényelmesebb és hatékonyabb megoldást, a mosódió kivonatot tartalmazó port, folyékony mosószert vagy vízben oldódó kapszulát. A szemes változatból kifejlesztett innovatív termékek kiaknázzák a természetes növényi tisztítószer környezetbarát tulajdonságait. A mosódió termékek kímélik a környezetet, mindegyikük klór- és foszfátmentes, nem tartalmaznak szilikonolaj-származékokat, összetevőik lebomlanak a környezetben. Gépi és kézi mosásra egyaránt könnyedén használhatók. 

Az illatosításról sem kell lemondanunk… Cseppentsünk egy kendőre illóolajokat, esetleg válasszunk a célzottan mosódióval történő mosáshoz kifejlesztett mosóparfüm változatok közül, vagy keressük a polcon a finom, valódi illóolajat tartalmazó folyékony géleket. 

A mosódió termékek gyengédek a színekhez és a szövetekhez, ezért önmagukban színes és fekete ruhák mosásához ajánlhatók. Mivel a mosódió tisztít, de nem fehérít, fehérmosáshoz mindig használjunk fehérítő adalékot, mosószódát vagy oxigénes fehérítőt. Az adalékok javítják a mosás hatásfokát, hatékonyan tüntetik el a makacs foltokat és megelőzik a fehér ruháink beszürkülését.

Figyeljünk egymásra és a környezetünkre! Egészségünk védelme érdekében különösen fontos a higiénia. Miért ne választhatnánk ehhez a zöldebb megoldásokat?

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek