Aktuális

A nyugdíjasok paradicsomában nem foglalkoznak a koronavírussal

Bors

Létrehozva: 2020.04.07.

A több tízezer embernek otthont adó floridai nyugdíjasvárosokban sokan még mindig összejárnak közös programokra, és nem is értik, mi ezzel a baj.

Florida az ötvenes évek óta a nyugdíjasok közkedvelt letelepedési helye, hiszen az államban nincs személyi jövedelemadó, az áfa 6 százalék, az éghajlat remek, a bűnözési ráta alacsony, vagyis ez egy tökéletes hely a visszavonulásra. A Sumter-megyében található The Villages egy hatalmas, Manhattannél is nagyobb nyugdíjas közösség, amely rengeteg embert csábít ide az Egyesült Államok különböző pontjairól. A végtelen vakációt élvező Villages több tízezer lakójának 80 százaléka 65 év feletti, és hiába a koronavírus-járvány, néhány nappal ezelőttig sokan még mindig összejártak közös programokra, és nem is értették, mi ezzel a baj.

A Tampa Bay Times a napokban ellátogatott a nyugdíjasvárosokba, és egy helyszíni riportban számolt be arról, hogy a Villagesben bár sok szolgáltató bezárt, a lakók egy részét ez sem tántorítja el attól, hogy rendszeresen találkozzanak egymással. Florida állam kormányzója április 1-én általános korlátozásokat jelentett be, viszont a helyi ügyekben illetékes vezetés saját hatáskörében még nem hozott komoly intézkedéseket, csak ajánlásokat tett. Pedig a Villagesben az elmúlt két hétben 7-ről 47-re emelkedett a fertőzöttek száma és abban a két megyében, ahol a Villages elterül, 5-en már bele is haltak a COVID-19 betegségbe. Most attól tartanak, hogy a késlekedés miatt a következő időszak a tömeges megbetegedéseké lehet, hiszen a fertőzés lappangási ideje 2-14 nap.

Egészen tíz nappal ezelőttig a Florida legbarátságosabb közösségének nevezett Villagesben szinte minden délután medencés összejöveteleket és táncos mulatságokat tartottak, ahol százas-ezres nagyságrendben voltak jelen. Pedig mindenkit figyelmeztettek, hogy a járvány országszerte gyors ütemben terjed, és bár azóta valóban visszavettek a korábbi, nagy tömeget vonzó rendezvényekből, de másfél héttel ezelőtt még a városka három terén is nagy, zenés parádét tartottak, ahol a nyugdíjasok kitáncolhatták magukat. Persze a párok próbálták betartani a közösségi távolságtartás szabályait, több-kevesebb sikerrel.

– Borzasztó meleg van kinn és sok embernek az egyetlen testmozgás, ha a medencéknél úszhat egyet naponta – írta egy helyi lakos felháborodva arra a hírre, hogy az úszómedencéket a járványveszély miatt bezárták. De a közösségi médiában is rengeteg videó kering a csoportban golfkocsikkal közlekedő emberekről, akiket védőruhás-maszkos emberek teszteltek a COVID-19 betegségre. A lenti videó pedig egy nyilvános ingatlanvásárról készült.

A szakértők szerint ha ebben a több tízezres közösségben tömegesen kezd fertőzni az új típusú koronavírus, a környék egészségügye pillanatok alatt összeomolhat, és nem csak az idősebb, veszélyeztetetebbnek számító korosztály, de a közeli megyékben élő fiatalabbak sem kaphatnak megfelelő ellátást. Ráadásul a Villages központi kórháza a vírus előtti időkben sem működött megfelelően, sokan már a „békeidőkben” is órákat vártak a sürgősségi ellátásra. Az idősödő társadalom egész Floridában probléma, hiszen az egész államban itt a legmagasabb a 70 éven felüliek aránya.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek