Aktuális

871,7 millió forin tot hoztak Judit festményei

Bors

Létrehozva: 2020.04.02.

A 96 éves Reigl Judit festményeiért fizették ki a magyar művészek közül a legtöbbet a világon 2008 és 2019 között az aukciós eredmények összesítése alapján.

Reigl Judit igazi csúcstartó: ő az az élő művész, akinek alkotásáért hazánkban a legmagasabb összeget, pontosan 65 millió forintot fizettek ki a műkereskedelmi piacon. Az asszony Kapuváron született 1923-ban, de 1950-ben elhagyta Magyarországot, most Franciaországban él. Kilencedik alkalomra sikerült csak átjutnia a határon, Párizst választotta új otthonául. Noha azóta is ott él, magyar állampolgárságát megtartotta, és mint magyar festőnőt említik őt szerte a világban.

Az ő alkotásaiért fizették ki a magyar művészek közül a legtöbb pénzt 2008 és 2019 között, összesen 871,7 millió forintot. Ugyanezen időszak alatt Lakner László alkotásai 149,4 millió forintot, Nádler István művei pedig 145,9 millió forintot hoztak.

– Amiatt, hogy Párizsban élt, ő sokáig elsősorban külföldön volt ismert – mondta a Borsnak Kelen Anna, a Virág Galéria művészettörténésze.

Juditnak nagyon izgalmas az élete, mert kint a szürrealizmus francia névadójával, André Bretan-nal került kapcsolatba, ő fedezte fel a tehetségét. Hazánkban a 2000-es évek közepén volt a Ludwig Múzeumban egy nagy önálló kiállítása, akkor kezdték a képeit itthon is egyre jobban megismerni.

– Sajátos módon ötvözi az absztrakció európai és amerikai hagyományait. A saját testét használja a festéshez. Alkotás közben zenét hallgat, a saját maga által kikevert festékeket kézzel rádobálja a vászonra és a saját testével vagy más, nem hagyományos festészeti eszközökkel, például egy függönyrúddal kaparja szét. Ettől nagyon dinamikus lesz az alkotás, ami igazából három dimenzióban, élőben adja vissza a szépségét. A világon nagyon befutott művész – árulta el a művészettörténész.

Franciaországban az elkelt műveinél háromszázezer euró, vagyis több mint százmillió forint feletti árakról is lehet hallani. Écriture en masse és Homme című alkotását valamivel több mint 32 millió forintnak megfelelő összegért adták el tavaly júniusban egy aukción.

– 2018 októberében a Virág Judit Galéria árverésén A semmi szétzúzása című, 1954-ben festett vászna 26 milliós kikiáltás után 65 millió forintos leütési árat ért el, amivel egyrészt az 52. legdrágábban elkelt műalkotás lett a hazai árverési toplistán, másrészt ezzel az összeggel Reigl lett a legmagasabb áron eladott élő művész a magyar műkereskedelmi piacon – mondta el a szakértő.    

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek