Aktuális

Kiss Zoltán virológus: Nehéz megjósolni, hogy mikorra készülhet el a koronavírus elleni vakcina

R. K.

Létrehozva: 2020.03.17.

Egy magyar virológus, Kiss Zoltán vezetésével izolálták először az új koronavírust hazánkban. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy vakcinákat fejlesszenek ki. Eközben ötvenre nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon.

Óriási magyar siker

Kiss Zoltán virológus vezetésével elsőként sikerült izolálni az új koronavírust Magyarországon. Ezzel lehetőség nyílik a hazai vakcinák kifejlesztésére – jelentette be Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Hamarosan elérhető lesz a vírus élő és nem élő formája a nemzetközi kutatók számára. A kutatóink az elsők, akiknek ez Magyarországon si­került. Azt persze nehéz megjósolni, hogy mikorra készülhet el a koronavírus elleni vakcina – mondta.

Eközben újabb magyar állampolgároknál és egy külföldinél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Mindez azt jelenti, hogy egy nap alatt tizenegy fertőzöttet találtak. Magyarországon a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma így elérte az 

50-et, közülük 9 iráni, 1 brit, 1 kazah és 39 magyar állampolgár. Időközben hétfőn egy második iráni gyógyult is távozott a kórházból. A hatóságok emlékeztettek: Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn bejelentette és az adatokból is látszik, hogy a járvány második szakaszához érkeztünk, vagyis az egyedi fertőzések után már megkezdődött a vírus közösségi terjedése, több százan lehetnek betegek a közeljövőben.

Ez azt jelenti, hogy már nem lehet pontosan megmondani, kitől kapta a fertőzést valaki. Mobil mintatevő egységeket hoznak létre az Országos Mentőszolgálattal együttműködve. Mostantól a súlyos, ismeretlen tüdőgyulladásban szenvedőknél elvégzik a laborvizsgálatot, már nem nézik az utazási előzményt. Aki nem igényel kórházi ellátást, otthon maradhat.

Hónapokig fog tartani

Orbán Viktor miniszterelnök részvételével kedden reggel 6 órakor ülésezett a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs. Áttekintették azokat az új fejleményeket és a rendelkezésre álló adatokat, amelyek nyomán kijelenthető: a mai nappal a vírus terjedése, az annak ellenében tett intézkedések és a védekezés új fázisába lépett.

Ezeket fontos tudnia:

A koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban mobil mintatevő egységeket hoznak létre.

- A súlyos, ismeretlen tüdőgyulladásban szenvedőknél elvégzik a laborvizsgálatot, már nem nézik az utazási előzményt. Aki nem igényel kórházi ellátást, otthon maradhat.

- Több kórházat járványkórházzá alakítanak a koronavírus-járvány miatt. A Kiskunhalason épülő mobil karanténkórház mellett a kiskunhalasi kórház tömbjét is kijelölték erre, továbbá Ajkán, Szekszárdon és Miskolcon lesz ilyen intézmény.

- Sok „importált” koronavírusos betegre számítanak. Úgy készülnek a szakemberek, hogy Magyarországon is megtörténhet az, ami Ausztriában, ahol egy hét alatt a több tízes esetszámból ezres betegszám lett. A járványra felkészülés miatt átrendezték az egészségügyi ellátórendszert.

Hozzátette: folyamatosan, minden reggel áttekintik az adatokat, megfogalmazzák azokat a javaslatokat, konkrét teendőket, amelyek az adatok fényében szükségesek. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden vi­deó­konferencián egyeztetett cseh, szlovák és osztrák kollégájával. Kiemelte: minden or­szágnak nemzeti intézkedéseket kell hoznia, de ezek ko­moly ha­tással vannak a szomszédos, il­letve térségbeli országokra is. A tanácskozáson partnereivel egyetértettek abban, hogy nem pár napig vagy hétig tartó időszakra, hanem hónapokban mérhető korszakra kell készülni súlyos korlátozások között.

Működik Ferihegy

Nem zár be a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repü­lő­tér, továbbra is indít és fogad járatokat, de az országba útlevél-ellenőrzés után csak magyarok léphetnek be, és csak a 2B terminál fogad járatokat. Családok együtt utazása esetén, ha legalább az egyik fél magyar állampolgár, akkor a nem ma­gyar közeli hozzátartozója is beléphet Magyarországra. 

Azok a magyarok, akik Dél-Ko­reából, Iránból, Izraelből, Kíná­ból vagy Olaszországból érkeznek haza, a belépésnél továbbra is kötelező egészségügyi szűrésen esnek át. Azok a külföldiek, akik nem léphetnek be Magyarország területére, az erre a célra kijelölt tranzitban várakoznak elutazásukig.

Nincs nyilvános mise

Vasárnaptól nem tartanak nyilvános liturgiát a katolikus templomokban a koronavírus-járvány miatt – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. Azt írták: a templomok „mint a lelki feltöltődés és imádság helyei, különösen is fontosak”, ezért nem zárják be azokat, de a nyilvános liturgia vasárnaptól „szünetel”. Egyetlen kivétel a temetés, „amelyet egyszerű formában, röviden kell megtartani”. A papokat a püspökök testülete arra kéri, hogy továbbra is tartsanak a templomokban vagy kápolnákban szentmiséket, „tanúságot téve arról, amit a Katolikus Egyház Katekizmusa is tanít, hogy az Eucharisztia az Egyház éle­tének középpontja”.

Leáll a győri Audi-gyár

A koronavírus-járvány elleni vé­dekezés miatt kialakult nemzetközi helyzet és az alkatrészellátásban mutatkozó bizonytalanság miatt a tervek szerint hétfőtől leáll a termelés az Audi Hungaria Zrt. győri gyárában is. 

A Volks­wagen konszern legtöbb telephelyén felfüggeszti a termelést, ami érinti az Audi AG ingostadti, neckarsulmi, brüsszeli, mexikói és győri telephelyeit is.

Nyitva tartanak

Délután 15 órától már nem lehetnek nyitva a boltok (például ruhabolt, cipőbolt stb.), kivéve:

- az élelmiszert

- az illatszert

- a drogériai terméket

- a háztartási tisztítószert

- a vegyi árut

- és a higiéniai papírterméket árusító üzletek továbbá

- a gyógyszertárak

- a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletek

- a benzinkutak

- és a dohányboltok

A szolgáltató szektor – például mani­kűrös, fodrász, edzőterem – is nyitva lehetnek.

Szájmaszkos csaló

Letartóztatta a bíróság a fővárosi V. kerületben azt a 35 éves hondurasi férfit, aki a koronavírus-világjárvány okozta veszélyhelyzetet kihasználva, nem létező szájmaszkokra hivatkozva csalt ki társaival közösen csaknem százezer amerikai dollárt, azaz megközelítőleg 315 millió forintot egy egyesült államokbeli cégtől – közölte az indítványozó Fővárosi Főügyészség.

A szerződést 220 millió egészségügyi arcmaszk leszállítására kötötték meg, de szerencsére a másik fél gyanút fogott, és értesítette a hatóságokat. Eközben Gyömrőn és a II. kerületben arra figyelmeztet az önkormányzat, hogy egyesek hamis koronavírustesztekkel próbálnak meg nyerészkedni. Kérik a lakosságot, aki ilyet tapasztal, értesítse a rendőrséget.

***

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142666_auto_resized.jpg
origo.hu

Elárulta, milyen nőre vágyik a TV2 sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27226_resized.jpg?avcount=1713588311
origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145602_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Azt akarom, hogy azonnal szedjék ki a fiamat a föld alól" - döbbenetes, mit vett észre az édesanya gyermeke sírján

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145198_auto_resized.jpg
vg.hu

Órákon belül feleződik a bitcoin: mutatjuk, ki lesz a történelmi esemény legnagyobb nyertese

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141581_auto_resized.png
metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült, mi van Bogi és Csabi között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27232_resized.jpg?avcount=1713588311
origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713588311
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713588311
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144310_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143728_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elképesztő tündércukiság: legfrissebb fotóján Berki Emma tiszta apukája!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/IzobYAUPf4-jlaB8z4BCyiO9Gs7AbBaKJk8LCzTy7aw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2MTFlZTQwNmNmZjQ0ZWViNWI3MTI4NDE3MzRiYjEz.jpg
Para

„Olyan volt, mintha jöttek volna utánunk” – rémisztő, mik történtek a magyar szellemkórházban

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/fXZC9zgrIxMs0KQAVMs58EPcxoGV_sf9LI1N5FPAGNo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YWU1ZTNmNjRjYzRjOTRiN2EwZDI5MDY0YTg3MjVi.jpg
Nemzet

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól