Aktuális

Top 8 legendás ember legendás ékszerének titkai

Csanálosi Beáta

2020. február 2. vasárnap 14:00

Molly gyémántbikinije

Természetesen nem a szupermodell Molly Sims volt a tulajdonosa a több mint 150 karátnyi gyémánttal díszített platina szettnek. Csupán 2006-ban ő mutathatta be tökéletes testén a közel 7 milliárd forintot érő, alig takaró holmit. Egy biztos, akárkihez is került végül, garantáltan nem a strandon viseli.

Wallis Simpson párduckarperece

Az elvált amerikai nő, aki miatt VIII. Eduárd még a trónról is lemondott, szintén nagy ékszergyűjtőnek számított. Egyik leglátványosabb szerzeményét a Cartier készítette 1952-ben, s egy gyémántokkal kirakott párducot ábrázol, amely tökéletesen simul a csuklóra. Legutóbb a Sotheby’s aukciósház árverésén bukkant fel, s állítólag egy titokzatos milliárdos halászta el Madonna orra elől, aki szintén ácsingózott az ékszerre.

Mária Lujza császárné diadémja

Napóleon 1810-ben, házasságuk alkalmából lepte meg feleségét, I. Ferenc osztrák császár lányát a 79 smaragddal és több mint ezer gyémánttal kirakott fejdísszel. A császárné halála után egészen 1953-ig családi tulajdonban maradt, akkor a leszármazottak eladták a Van Cleef & Arpels ékszerháznak. A műhely az ötvenes évek közepén darabokra szedte és a köveket új ékszerekben használta fel.

A Titanic nyaklánca

 Az óceán szíve néven ismert gyémántékszert James Cameron filmje tette igazán ismertté. A Kate Winslet alakította Rose ugyanis csak ezt viseli, amikor jóképű hódolója lerajzolja, majd a mozi végén, immár megöregedve, az idős asszony a tengerbe veti az ékszert. A forgatáson természetesen csak a mását használták. Az eredeti, szív alakú gyémánt 15 karátos, és hozzá készített lánccal együtt közel 5 milliárd forint az értéke. 1998-ban egyébként a film híres betétdalát éneklő Céline Dion viselhette az Oscar-díj-átadón, ami a legdrágább ékszer volt, amit addig a ceremóniára fölvettek.

Elizabeth Taylor gyémántja

 A legendás színésznő imádta az ékszereket, és élete során – elsősorban férjeinek köszönhetően – látványos gyűjteményre tett szert. Egyik kedvence az volt, amelyet szintén színész párjától, Richard Burtontől kapott, akihez kétszer is hozzáment. A 33 karátos fehér gyémántgyűrűt 2011-ben árverezték el, közel 2 milliárd forintért, és állítólag egy gyűjtőhöz került.

Grace Kelly eljegyzési gyűrűje

 Hitchcock kedvenc színésznőjének, Grace Kellynek a kezét nem mindennapi ékszerrel kérte meg III. Rainer monacói herceg. 10,47 karátos gyémánt mellett még két kisebb drágakő is díszítette a pazar gyűrűt, amit a hercegné annyira szeretett, hogy többé szinte le sem vette. Még a forgatáson sem, így viselte például az ujján a Gazdagok és szerelmesek című filmben, ahol Bing Cosby és Frank Sinatra volt a partnere. Az ékszer értéke körülbelül 1,5 milliárd forint.

Erzsébet anyakirályné koronájának ékköve

VI. György feleségének – aki a jelenlegi uralkodó, II. Erzsébet édesanyja volt – készült a korona, amelynek fő ékessége a Koh-i-Noor gyémánt. A kő valószínűleg Indiából származik, és eredetileg 793 karátos lehetett. Sok viszontagságon ment keresztül, mire a Brit Kelet-indiai Társaság 1850-ben Viktória királynőnek ajándékozta, de akkor már csak 109 karátos volt. Viktória hitt a gyémánt átkában – miszerint a férfitulajdonosokra halált hoz –, ezért végrendeletében kikötötte, egyedül női uralkodó vagy királyi hitves örökölheti. Napjainkban a londoni Towerben tekinthető meg az Egyesült Királyság koronaékszerei között.

Diana walesi hercegné ajándéka

Károly hercegtől kapta eljegyzésük alkalmából a fehérarany ékszert, amelyet egy 18 karátos zafír, valamint körülötte 14 kisebb gyémánt díszít. Akkoriban 60 ezer dollárra (18 millió Ft) becsülték az értékét, mára több mint a dupláját éri. Az anyai örökséget később Vilmos herceg húzta választottja, Kate Middleton, azaz Katalin hercegné ujjára. 

További cikkek

Covid

Bors exkluzív! Először szólal meg Szilvia, aki mélyaltatásban hozta világra gyermekét

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Bréking: elfogták a szíven szúrt budapesti édesapa gyilkosát

metropol.hu

Nem titok többé! Andrei Mangra bevallotta, mi van közte és Tóth Andi között

life.hu

Nagy változás jön csütörtöktől hazánkban: erre kell felkészülnöd

magyarnemzet.hu

Szenzációs felfedezések várhatók a Turul-dinasztiáról

kisalfold.hu

A törmelékek közé borult egy munkagép Győrben

origo.hu

A sünök miatt jött létre a rengeteg ember halálát okozó szuperbaktérium

mindmegette.hu

10 isteni szalagos farsangi fánk recept, ha nincs meg a nagyié!

vg.hu

Koronavírusban elhunyt az énekesnő, aki szándékosan fertőzödött meg

magyarnemzet.hu

Megvan az új időpont az ElkXrtuk televíziós premierjére

vg.hu

Gigafelvásárlást hajt végre a Microsoft

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Kell egy kis idő, hogy ezt feldolgozzuk – Bánhidi Bence

origo.hu

Ezek a világ legfényűzőbb börtönei - galéria