Aktuális

Soha nem szabadulhat, mégis többmilliós kártérítést kapott a battonyai rém

Címkék
közélet

Bors

2020. február 26. szerda 17:34

Az egyik „battonyai rém", M. Zoltán két és fél millió forintnál is több kártérítést kapott azért, mert a bíróság szerint „az alapvető emberi jogokat sértő" elhelyezési körülmények miatt sérültek az életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt gyilkos emberi jogai. Emlékeztetőül: a gyilkos és két társa halálra kínozták áldozatukat, egy 25 éves nőt. Többek között cigarettacsikkeket nyomtak el az arcán, kötél segítésével felhúzták egy gerendára, fogóval kitépték a fogait, láncra verték, leszedték a körmeit, és áramot is vezettek a testébe. Ennek ellenére jár M. Zoltánnak a kártérítés a magyar adófizetők pénzéből.

Megdöbbentette a magyar közvéleményt, amikor 2011-ben előkerült a 25 évesen meggyilkolt B. Réka holtteste a Békés megyei Battonyán.

Ezt követően elfogták M. Zoltánt, majd a volt feleségét és annak későbbi élettársát is.

A bírósági eljárás során kiderült, hogy azért kínozták 2007-től 2010-ig B. Rékát, mert az szerelmes lett M. Zoltánba, amiért a férfi volt felesége, Sz. K. Adrienn féltékeny lett. 

Ezt követően a férfi, a volt felesége és annak későbbi párja, Sz. Zoltán 

válogatott módszerekkel kezdték el kínozni a fiatal nőt. 

Néhány alkalommal B. Rékát az verhette meg, aki megnyerte a pókerpartit, de olyan is előfordult, hogy égő cigarettacsikket nyomtak el az arcán, és fogóval kihúzták a fogait. Továbbá kötél segítésével felhúzták egy gerendára. Nem egyszer árammal rázatták, és nyugtatókat is adtak neki, hogy ne tudjon elszökni.

A nő 2010 júniusában belehalt a sérüléseibe, a gyilkosai pedig elásták a holttestét, amit 2011 októberében találtak meg.

Az eljárás során nyilvánosságra került, hogy M. Zoltánt korábban hét alkalommal is elítélték vagyon elleni bűncselekmények miatt. 

A különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság ügyében a jogerős ítéletet végül a Szegedi Ítélőtábla mondta ki 2015 júniusában. 

M. Zoltán – elsőrendű vádlottként – tényleges életfogytig tartó börtönbüntetést kapott, a feltételes szabadábra helyezés kizárásával, magyarán soha nem szabadulhat.

A bíróság akkori döntése értelmében Sz. Zoltán másodrendű vádlottként 32, a felesége, Sz. K. Adrienn harmadrendű vádlottként leghamarabb 35 év után szabadulhat. 

A börtönbizniszben részt vevő ügyvédeknek köszönhetően, a későbbiek során M. Zoltán beperelte a magyar államot, arra hivatkozva, hogy rossz körülmények között tartják fogva. 

A „battonyai rémnek" 2019 júliusában a bíróság „az alapvető emberi jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt" 2 577 400 forint összegű kártérítést ítélt meg. 

„Az alapvető emberi jogokat sértő" kitétel erősnek tűnik, a valóságban azonban információink szerint egyszerűen arról volt szó, hogy a cellájában négy négyzetméternél kisebb terület jutott neki (sokukra a civil életben sem jut ennél nagyobb terület), és felmerült az is, hogy nem volt megfelelő a cella szellőzése. 

A kártérítési per különösen abszurd annak tükrében, hogy a gyilkos sohasem szabadulhat. 

A Bors információi alapján M. Zoltán nem a börtönben használható számlájára kérte a kártérítést, hanem az ügyvédje letéti számlájára. Ilyen esetekben a jogi képviselő leveszi belőle a részét (sikerdíj gyanánt), a többi az ügyfelet illeti. 

Egy volt rabtársa a következőket nyilatkozta a gyilkosról: 

Zoltán jóval intelligensebb a rabtársainál,

ezért rendszeresen tölti ki helyettük a kártalanítás iránti kérelmet, beadványt. Úgy tudom, nem dolgozik, de azzal, hogy segít, ő sem jár rosszul".

A lap szerint M. Zoltán ezelőtt fél évvel még perfelújításon gondolkodott, ez arra enged következtetni, nem adta fel annak a reményét, hogy egyszer még szabadlábra kerülhet.

További cikkek

Jóslat

Nem elég a Covid, jövőre újabb halálos vírus szabadul el – állítja az időutazó

Álláspont

Karácsony a Magyar Zene Házáról: Egy parkban építkezni olyan, mint belepisilni a szenteltvíztartóba

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghozta az autós futár a rendelést, meglátta a lépcsőt, a következő jelenet eszméletlen volt

mindmegette.hu

Elképesztő fogyássztori: 65 kilót fogyott a 20 éves Lili, elárulja, hogyan

origo.hu

Az utas kinyitotta egy furgon ajtaját a Széna téren, ami ezután jött, az igazi szégyen - videó

szon.hu

"Nagyon szeretem a tested!" - Teljesen szőrtelen és Lil G simogatja ezen a felvételen!

origo.hu

Elpusztult Ozzie, a világ legidősebb hím gorillája

mindmegette.hu

13 isteni és villámgyors fánk, amit meg kell sütnöd farsangkor

origo.hu

Rengeteg autóst érint ez a január végi határidő, sokan elfelejthették

origo.hu

Drónnal figyelték a forgalmat az egri rendőrök, alig hitték el, amit egy körforgalomnál láttak - videó

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a német klasszis végleg elköszönt a válogatottól

life.hu

Ez a tünet biztosabb jele az omikronnak, mint a pozitív teszt

origo.hu

Különleges kivilágítást kapott a Sydney Operaház - képek