Aktuális

Most egyen sok halat, hogy megelőzze a tavaszi fáradtságot

Bors

2020. február 19. szerda 04:00

Már most azt érzi, hogy lehangolt, fáradt, levert, és alig tud kimászni reggelente a puha, meleg ágyból? Nemsokára még rosszabb lesz a helyzet, amikor tetôzik a tavaszi fáradtság. De felkészülhet rá!

Fülbemászó dallamokat csicseregnek a madarak, és láthatóan kezd éledezni a természet, ráadásul az első gólya is hazatért már hosszú útjáról. Ilyenkor ahelyett, hogy együtt éledne a természettel a szervezete, pontosan az el­lenkezőjét teszi, így ön fáradtnak, depressziósnak és kimerültnek érezheti magát.

Tablettában is jó

A doktor úr tanácsa szerint elsősorban természetes úton próbáljuk meg bevinni a szervezetünkbe a vitaminokat, de számos jóféle táplálékkiegészítő van a piacon.

Kiürül a raktár

Ahelyett, hogy élvezné az első napsugarakat, inkább lehúzza a redőnyt az ablakán? Nos, már most mutatkoznak a tavaszi fáradtság jelei, pedig még csak február van.

– Télen rövidebbek a nappalok és hosszabbak az éjszakák, ez lelkileg és testileg is megerőlteti az embert. A hideg évszakban nem figyelünk oda általában a táplálkozásra, sokkal kalóriadúsabban étkezünk, hogy átvészeljük a nappalokat. Emellett rengeteg betegség, vírus és megfázás kíséri végig a sötét hónapokat, egyszóval a szervezet az összes raktárát felhasználja télen. Ez az oka a tavaszi fáradtságnak – kezdi a Borsnak dr. Bense Tamás háziorvos. Ez természetesen nem egy betegség, egyszerűen a szervezet így reagál az évszakváltozásra. Felmerülhet a kérdés, hogy már évek óta nincs is igazi tél, ezáltal akkor nem is lesz igazi tavaszi fáradtság? 

– Az emberi szervezetnek van egy beállt biológiai órája, ami évszakról évszakra pontosan jár. A legrosszabb, ami most történik, hogy egyik nap mínuszt mutat a hőmérő, másnap pedig 15 Celsius-fokot. Emellett az sincs jó hatással, hogy körülbelül három nap alatt köszönt be a tavasz. Sokkal jobban megviseli a szervezetet – mondja a háziorvos. 

Gyógyteákkal méregtelenítsen, ne léböjttel

A tavasz a méregtelenítés időszaka is, sokan ilyenkor állnak neki a léböjtkúrának. A szakemberek szerint azonban óvatosan kell ezekkel bánni, mert ilyenkor épp kiürülnek a vitaminraktárak, fel kellene inkább tölteni. Sokkal jobb, ha tisztító hatású gyógynövényteákat kezd el inni, például csalánteát, de a sima citromos víz is megfelelő lehet. Ügyeljen rá, hogy egy hét után tartson szünetet, hiszen a citromban található savak lemarhatják a fogzománcot, és a gyomornak sem jó hosszútávon.

Feltöltenek a magvak

Csempésszen fogásai mellé diót, mandulát és olajos magvakat, hiszen ezek óvják a levertségtől. A zöldpaprika, a káposzta és a csipkebogyó az egyik legerősebb C-vitamin-forrás. Egyen tengeri halakat, teljes kiőrlésű gabonákat, hiszen magas a szeléntartalmuk, ami jó hatással van az idegrendszerre. A májban és a sóskában rengeteg vas, a tojásban és a hüvelyes növényekben rengeteg cink található, ami a vér oxigénellátását segíti.

Fontos a magnézium

A tavasz kihagyhatatlan ásványi anyaga a magnézium, hiszen a sejtek energiatermeléséhez elengedhetetlen forrás, emellett az idegrendszer támogatását is elősegíti. Jótékony hatással van a csontokra, és erősíti a szív- és érrendszert. Egyszóval szinte mindenben segít, ami a tavaszi fáradtsággal együtt jár.

Segítenek a rostok

Az első napsugarakkal ön is hagyja el kényelmes fotelját, és tegyen egy hosszú sétát a szabadban. Ilyenkor még nem erős a sugárzás, hagyja, hogy szervezetébe természetes úton áradjon a D-vitamin. Délben, szélcsendes időben süttesse az arcát a napon, higgye el, nagyon jót fog tenni. 

– A legjobban úgy védekezhet, ha tudatosan elejét veszi ennek a lehangoltságnak. Az egyik legfontosabb a mozgás és a táplálkozás. Egyen nyers zöldségeket és gyümölcsöket, rostdús ételeket készítsen. A fehérjebevitelre is oda kell figyelni, és a halfogyasztását emelje az ötszörösére – mondja dr. Bense Tamás. A sportos, egészséges szervezetet kevésbé viseli meg a tavaszi fáradtság, hiszen ők egész évben tudatosan bánnak a testükkel. Akik pedig mozgáshiányos életet élnek, sokkal könnyebben elkaphatnak különböző betegségeket, és nehezebben vészelik át a depressziós napokat. 

További cikkek

Gyilkosság

Hat családtagjával végzett a vérfertőző lelkész

Tragédia

„Olyan hívást kaptam, amit egyetlen szülő sem akar” – zokogta az apuka, aki elvesztette a gyermekét

Ez is érdekelhet