Immunerősítés házilag: Reggelire igyon kefirt, az ebédet főzz e csípősre!

Immunerősítés házilag: Reggelire igyon kefirt, az ebédet főzz e csípősre!

immunrendszer
PUBLIKÁLÁS: 2020. február 27. 12:00
Az influenzaszezon kellős közepén is sokat tehet azért, hogy felvértezze szervezetét, és megússza a betegeskedést. Nem kell rögtön a gyógyszertárba rohanni.
Bors

Hatásos a görög joghurt

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a mozgást és az elegendő folyadékfogyasztást. Óránként igyon egy pohár vizet, és érdemes a reggelijét is átalakítani.

– A nyers paradicsom és a narancs sok C-vitamint tartalmaz, a görög joghurtok és kefirek pedig rengeteg probiotikumot, amik szintén jótékony hatásúak. Keresse a kék áfonyalevet, és amibe csak lehet, tegyen csípős alapanyagokat, és sok zöld színű zöldséget vegyen a boltban! – mondja a szakértő.

Lándzsás útifű, cékla, ginszeng

A védekezés alapja a rostban, fehérjében és vitaminokban gazdag étrendet, de vannak olyan gyógynövények is, amelyek segítenek az immunerősítésben. 

–  A gyógynövények mindig segítenek, számos fajta gyógyteát főzhet magának és a családjának. A kapor, az árnika, a berkenye, a különböző rózsafajok és a lándzsás útifű elképesztően erősítik az immunrendszert. De nem maradhat ki a gyömbér, a hagymafélék, a ginszeng, a cékla, a mángold, a kurkuma és a kökényvirág sem, ezekben a növényekben rengeteg antioxidáns és vitamin található, amik segítenek a betegségek leküzdésében – mondja a Borsnak Takács Tamás fitoterapeuta.

Az alábbi gyümölcsöket és zöldségeket keresse

A legjobb, ha magas A-, C-, E- és B-6 vitamint, valamint folsavat és cinket tartalmaznak a zöldségek és gyümölcsök, amiket most fogyaszt. 

Narancs, grépfrút: Számos tápanyagot, C-vitamint tartalmaz.

Kivi: Nagyon magas a C-vitamin-, kálium- és étkezésirost-tartalma. A savanykás gyümölcs ehető magában, gyümölcssalátában vagy joghurtba aprítva is. 

Sárgadinnye: Ugyan most nagyon drága, de C- és A-vitamin-tartalma miatt jó választás, hiszen ezek a vitaminok segítenek a bőr egészségének megőrzésében, a bőr pedig a legfontosabb védőpajzsunk.

Áfonya: A B-vitamin pótlásáért az áfonya felel, hiszen akár egymagában vagy joghurttal keverve is remek immunerősítő hatással rendelkezik. 

Spenót: Még nincs szezonja, de a bolti fagyasztott is tele van antioxidánssal. 

Brokkoli: Kiváló C-vitamin-forrás, emellett magas a kálium-, rost- és fehérjetartalma is. 

Sárgarépa: Nemcsak a szemet erősíti, hanem a bőrt is védi, hiszen rengeteg A-vitamint tartalmaz. 

Csökkentse a stresszt!

Köztudott, hogy a stressz miatt rengeteg betegség alakulhat ki, ezért igyekezzen a minimumra csökkenti azt! 

– Alapjáraton ha megfelelően táplálkozik, mellőzi a dohányzást, a túlzott alkoholfogyasztást és elegendő testmozgást végez, az immunrendszere folyamatosan erősödik. Emellett az influenzás időszakban fokozottan kell C- és D-vitamint szedni – tanácsolja dr. Békássy Szabolcs háziorvos. 

Ebben az időszakban különösen gyakran mosson kezet, és tartsa be a tüsszentési etikettet! Ezzel megakadályozhatja, hogy továbbadja a kórokozókat másoknak. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.