Aktuális

Gulyás Gergely: mindent megadunk a háziorvosoknak

MTI

2020. február 27. csütörtök 19:10

A tegnapi Kormányinfón is kiemelt témát jelentett a koronavírus elleni küzdelem. Az MTI beszámolója szerint Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: 1 millió 200 ezer szájmaszk ma is rendelkezésre áll, ezeknek a gyógyszertárakba eljuttatásáról gondoskodnak, valamint napi 25 ezer maszkot készítenek. Hiány tehát nincs, de mivel sokan vásároltak maszkot az utóbbi időben, előállhat olyan helyzet, hogy nem lehet kapni néhány helyen, de az operatív törzs gondoskodik arról, hogy a lehető leggyorsabban eljuttathassák a maszkokat a gyógyszertárakba.

Gulyás Gergely kitért arra: a Szent László Kórház biztosítja a fertőzött területekről érkezettek megfigyelését és ellátását, ha valakinél a betegség gyanúja fennáll, a Szent László Kórházban erre kialakított helyiségekbe kerülhet két hétre. Ha szükséges, más kórházakat is megnyitnak erre a célra Budapesten vagy vidéken.

Arról is beszélt, hogy ma nem lehet felelősségteljesen nyilatkozni várható nagy események magyarországi megtartásáról vagy lemondásáról, nem látni, hogy a vírus terjedése megáll-e, sikerül-e előállítani, engedélyeztetni vakcinát. A húsvét előtti európai utazások központi kérdést fognak jelenteni, ha addig nem fut le a vírus, vagy nincs meg az ellenanyag.

Kérdésre a tárcavezető több magyarországi egészségügyi esetet is ismertetett. A veszprémi kórházból például több embert is elszállítottak védőruhában az ajkai infektológiára. Egyikük fej- és torokfájással jelentkezett - korábban az Egyesült Államokban, majd Ulmban járt -, másikuk Kínából érkezett vissza, hőemelkedése, torokfájása van. Mellettük még egy harmadik embert vittek Ajkára. Pécsen egy orvostanhallgató fertőzéséről terjedtek el hírek, de nem voltak megalapozottak, és egy nő is jelentkezett, aki a velencei karneválon járt, és noha nem valószínű, hogy fertőzött lenne, vizsgálják a mintáját. Az esztergomi kórházban jelentkezett nőt - bár az elsődleges tünetek alapján nem állt fenn nála koronavírus közvetlen veszélye - a balassagyarmati infektológiára küldték át - ismertette Gulyás Gergely. A szintén a velencei karneválról hazatért debreceni diákoknál nem állt fenn annak kockázata, hogy megfertőződtek volna.

Azt ígérte, a háziorvosoknak mindent megadnak, ami a védekezéshez orvosilag indokolt. Az esetleges élelmiszerhiányt firtató kérdésre azt felelte: látják a híreket, de ilyen reakciókra ma semmilyen ok nincs, ez a „túlzott hisztériakeltés" eredménye.

További cikkek

Botrány

A hitközség elnöke Márki-Zayról: Nem tartom egy korrekt embernek azt, aki ilyeneket beszél

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Ezért érdemes most összegyűjtened 10 tojásos dobozt

origo.hu

Közzétettek egy teljes jelenetet az érkező Batman-filmből - videó

magyarnemzet.hu

Uniós biztos: a választásokig nem lehet szankcionálni Magyarországot

szon.hu

Micsoda fotó esett be Dominikából! Elalélt mindenki Pap Dorci popsijától!

origo.hu

A múltba ragadt a Microsoft összehajtható mobilja

origo.hu

1956-os szintjére zuhant vissza a brit autóipar termelése

vg.hu

Diplomáciával próbálják megelőzni az ukrajnai háborút

metropol.hu

Brutális hózápor csap le az országra, de van még egy rossz hírünk

borsonline.hu

Most adták ki a meteorológusok: borzalmas, ami az ország felé tart

origo.hu

Rejtély az első thaiföldi kísértethajó eredete, az ország külső segítséget kért