Aktuális

Ünnepek utáni diéta: Vízre, teára cserélje a cukros üdítőket!

BoBe, R. K.

Létrehozva: 2020.01.02.

Karácsony környékén menetrend szerint felszalad az emberre néhány pluszkiló. Januártól jön a koplalás, de figyelem: ésszel kell leadni a felesleget, mert aztán hirtelen könnyen vissza is szalad!

Forrás: Shutterstock

Karácsonykor minden család odateszi magát, már ami az evést, ivást illeti. Ilyenkor napokig tömjük magunkat, hiszen olyan finomságok kerülnek az asztalra, mint a halászlé, a töltött káposzta, a hurka, a kolbász, a bejgli és még hosszasan sorolhatnánk. Szilveszter után jön a lelkiismeret-furdalás, amikor ráállunk a mérlegre. A legrosszabb, amit ilyenkor tehet, ha megvon magától mindent hirtelen. 

Együk meg, ami maradt!

Abonyi Orsolya dietetikus szerint óriási hibát követünk el akkor, ha azonnali koplalásba kezdünk. Fokozatosan, lépésről lépésre szabad csak haladni. Ami pedig megmaradt a karácsonyi menüből, azt még az év első hetében nyugodtan befalhatjuk. 

– A hirtelen diéta egyrészt hatástalan, másrészt a szervezetnek sem tesz jót, és a túl gyors fogyás után könnyen visszaszaladnak a pluszkilók – mondja a szakértő a Borsnak. – Most az ünnepek után még biztosan megmaradt a lakomából egy-két adag, azokat még nyugodtan megeheti. Ételt amúgy sem szabad soha kidobni, inkább kezdje később a diétát, amikor már elfogyott minden nehéz étel – tanácsolja Orsolya, aki inkább január hatodikától, vagyis hétfőtől tanácsolja az életmódváltást.

Fontos a reggeli!

A dietetikus szerint a tudatos fogyás titka a fokozatosságon túl az, hogy csak egészséges ételeket vásárolunk, így nem tudunk kísértésbe esni.

– A cukros üdítőket felejtse el most, ahogy az alkoholt is, helyettük igyon mindenki inkább teát vagy egyszerűen csak vizet! Ha csak ennyit tesz az ember, már ez is sokat jelent annak, aki naponta több litert ivott belőle. Egyen sok zöldséget és gyümölcsöt, és próbálja kerülni a szénhidrátokat és a nagyon zsíros, fűszeres ételeket! Ami viszont a legfontosabb, hogy a reggeli ne maradjon ki semmiképpen se, mivel ezzel alapozzuk meg a napunkat – véli a szakember. A hirtelen szénhidrátmegvonás, és a koplalás akár még a hormonháztartást is felboríthatja, ezért semmiképpen sem ajánlatos. 

Lőjük be a húsvétot!

Abonyi szerint tűzzön ki magának mindenki egy célt. Például hogy húsvétig biztosan leadja a nem kívánt felesleget és egészségesen táplálkozik, így könnyebb betartani a célunkat. A hízás is egyénfüggő: van, aki már kis túlzással egy szelet bejglitől képes 3-4 kilót felszedni, de akad olyan is, aki tömheti magát akármeddig, csak 1-2 kiló szalad fel rá. Ami viszont a lényeg: ne akarjon senki pár nap alatt látványosan lefogyni. A legegészségesebb az, ha havonta egy-két kilótól szabadulunk csak meg, így elkerülhetjük a későbbi visszahízást. Az interneten található diétákkal és szerekkel érdemes vigyázni, és felmérni, hogy ki ajánlja, mert sok van köztük, amelyek egyáltalán nem használnak.

Kardiós edzés a kilók ellen

Sáfrány Emese légtornász sem veti meg a finomságokat az ünnepek alatt. Amondó: az új év első pár hónapjában jól jön a mozgás.

– Egész évben tartok egy tudatos étrendet, de az ünnepek alatt én is többet eszem, így feljön rám is pár kiló. Én amúgy is a sportolás híve vagyok, de ha fogyásról van szó, akkor pedig végképp. Aki teheti, végezzen ilyenkor heti többször kardiós edzést, a nagy kirándulások is használnak, de a taposógép is a konditeremben. Ezek jól égetik a zsírt. A szaunázást is tudom ajánlani, ugyanis az izzadás által beindítja a zsírégetést. Minél több vizet iszik, annál jobb! – tanácsolja Emese. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089156_auto_resized.png
origo.hu

Ezeket a gumikat messziről kerülje el, ha nyári szett vásárlását tervezi!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26464_resized.jpg?avcount=1711713314
origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089365_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Elismerésre méltó átalakulás: 33 kiló mínusszal ma már boldogan néz tükörbe Adrienn

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17087355_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086839_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090504_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

„A City legyőzi az Arsenalt, de bajnok egyik csapat sem lesz”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26465_resized.jpg?avcount=1711713314
origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17075366_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17076634_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Emlékszel még ezekre az ikonikus magyar színészekre? Teszteld velünk!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711713314
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080117_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091872_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1SWzGq3QsizyH5iPB4Vk8natZWSvqGt3PPUISscQeJo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3N2NkOTk0MzY5MzQzOWM5YzY5ZmYyZjk5YTA2Zjhi.jpg
Megindító

„Boldogan mutatta a nap végén az összegyűjtött csokitojásokat” - húsvétra is feldíszítette a családja a kiskamaszként elhunyt Dominik sírhelyét

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/72Cjs82PCBFRY-f_4a-SA4Qf8FwuQl3cYT0qo2nU9Bo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FiNDhiYmViYjhlNjRmOWM4NmQ0YWUyNTExYTQ1NTlk.jpg
Tragédia

Robbanás történt Budapesten: egy ember meghalt, többen megsérültek