Batátakrémleves mogyoróvajjal
Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4-6 adag): 1 ek olaj * 1 nagy fej vöröshagyma * 1 közepes piros kaliforniai paprika * 2 közepes sárgarépa * 1/2 tk cayenne bors * 1/2 tk frissen őrölt fekete bors * 1 gerezd zúzott fokhagyma * 1 tk hámozott és reszelt gyömbér * 1 nagy édesburgonya (batáta, kb. 30 dkg) * 1 liter zöldségalaplé * 10 dkg paradicsompüré * 4 ek krémes mogyoróvaj * 2 tk méz * 6 ek apróra vágott snidling
Elkészítés: Egy nagyobb lábosban melegítsük fel az olajat, és pirítsuk meg benne a kockára vágott hagymát, a paprikát és a sárgarépát, időnként kevergetve, 5-6 percig. Ízesítsük cayenne borssal, fekete borssal, fokhagymával, a gyömbérrel és pirítsuk még 1-2 percig. Keverjük hozzá a paradicsompürét, a kockára vágott édesburgonyát (batáta), öntsük fel az alaplével, és lefedve, lassú tűzön főzzük, míg az utóbbi megpuhul (kb. 20 perc). Botmixerrel pürésítsük. Adjuk hozzá a mogyoróvajat, a mézet, és lassú tűzön kevergetve melegítsük, míg a mogyoróvaj megolvad. Melegen, snidlinggel megszórva tálaljuk.
TIPP: Adhatunk hozzá ropogósra sütött csípős kolbászkarikákat is.
Egyben sült ponty zöldségágyon
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (6 adag): 1,5 kg ponty (megtisztítva, egészben) * 15 dkg krumpli * 10 dkg sárgarépa * 10 dkg zöldbab * 10 dkg koktélparadicsom * 1 fej fokhagyma * 5 dkg vaj * 1 csokor petrezselyemzöld * 1 tk só * 1kk fehér bors * 2 ek olaj
Elkészítés: A kibelezett, lepikkelyezett, megmosott pontyot letörölgetjük, kívül-belül besózzuk. A vajat kikeverjük egy kevés sóval, fehérborssal, és a hal belsejébe kenjük, majd kibéleljük a petrezselyemmel. A tepsit kiolajozzuk, és beleszórjuk a megtisztított, feldarabolt zöldségeket és a félbevágott fokhagymafejet. Ráfektetjük a halat, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 40 perc alatt készül el.
Hercegnőburgonya
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag): 60 dkg burgonya * 4 ek vaj * 1/2 tk szerecsendió * 1 tk fehérbors * 1/2 dl tejszín * 1 tk só * 3 db tojássárgája
Elkészítés: A megtisztított, kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és pürésítjük. Hozzákeverjük a vaj felét, a tejszínt, a fűszereket és a tojássárgáját, habzsákba töltjük, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe diónagyságú halmokat nyomunk. A halmok tetejét átkenjük olvasztott vajjal, és 170 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Almafánk
Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: * * *
Hozzávalók (20 darab): 5 nagy alma * 4 dl olaj a sütéshez
A tésztához: 40 dkg liszt * 4 dl tej * 1 dl szénsavas ásványvíz * 3 tojás * 1 ek cukor * ½ kk só
A beszóráshoz: 10 dkg porcukor * 1 kk fahéj
Elkészítés: Először keverjük össze a tészta hozzávalóit, és hagyjuk 30 percig állni, hogy kicsit besűrűsödjön. Az almákat vágjuk keresztben egy centi vastag szeletekre, és vágjuk ki a magházat. A sütéshez forrósítsuk fel az olajat, és a palacsintatésztába mártott almakarikákat mindkét oldalon süssük aranybarnára. Papírtörlőre szedve itassuk le róluk az olajat, és forgassuk bele fahéjjal elkevert porcukorba.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.