Magyarországon igenis trappistából van a hold - Ismerjük meg közelebbről a magyarok kedvencét

Magyarországon igenis trappistából van a hold - Ismerjük meg közelebbről a magyarok kedvencét

sajtgyár
PUBLIKÁLÁS: 2020. január 21. 11:00
Krémes, omlós, lyukacsos, érlelt, illatozó, fűszeres – a magyar pultok is most már roskadoznak az ínycsiklandó sajtkülönlegességektől. És mégis mi lehet a magyarok kedvenc sajtja? Naná, hogy a trappista!
Hu-Zo

A trappista univerzális sajt: imádjuk önmagában is, vastag szeleteket majszolunk este a hűtőszekrény mellett ácsorogva, de persze a melegszendvicsről sem hiányozhat, a sajtos-tejfölös makaróni pedig igazi magyar specialitás, természetesen trappistával megszórva.

A legnépszerűbb sajtféleség a szocializmusban vált igazi népeledellé, egy francia sajtfélét „magyarosítottak”, a végeredmény pedig se nem lyukacsos, se nem illatozó – de legalább a miénk. Ezt a terméket egyébként külföldön nem is ismerik, és persze semmi köze nincs az eredeti francia trappista sajthoz.

A hazai trappistát a tejtermékek készítése nyomán képződő különböző maradványok – azaz a lefölözött zsír és fehérjerészek – hasznosításával állították elő, ezen maradványok préseléséből, ízesítéséből és beoltásából született meg a mi trappistánk. Manapság a hazai sajtforgalom hetven százalékát adja a trappista.

Milyen sajt kerül általában a kosarába?

Stankovánszki Tibor:
Egy egész trappistát szoktam venni, ami több mint egykilós. 1399 forint kilója. Lefagyasztom. Drágábban, pláne háromszoros áron még nem vásároltam, mert az nagyon drága lenne.

Lakatosné Paczier Ilonka:
Trappistát, de mindig csak egy kisebb darabot. 25-30 dekát, mert hamar megpenészedik. Használom melegszendvicshez, milánóihoz, és rántani is szoktam. A füstölt trappistát is szeretem.

Rózsai Éva:
Egy egész guriga trappistát szoktam venni, ami egy hónapra elég. 1400-1500 Ft egy kiló. Szeretjük a sajtos piritóst. Franciaországban is ettem trappistát, de az egészen más volt. Itthon nem tudnám az eredeti recept szerintit megvenni.

Nagy előnye az ára is. Egykilónyi trappistát megkapunk a boltban 1300-1700 forintért, a különle­ges sajtféleségekért ennek sokszorosát fizetjük.

Persze akadnak sajtkészítő mesterek, akik inkább az eredeti re­cept­hez ragaszkodnak. Vélhetően az áruházláncok polcain ilyet nem fog találni.

A legfontosabb, hogy mi nem fölözzük le a tejet, vagyis zsírtartalma ötszázalékos, és a saját teheneink tejét használjuk – árulta el az első „titkot” a Borsnak a tabi Házi Sajtmanufaktúra vezetője, Barkóczi László.

– Hagyományosan hőkezelt tejjel dolgozunk, amiben egy készen kapható hét bakté­riumtörzsből álló keverék jól el tud szaporodni. Bár ezt Magyarországon is lehet kapni, én külföldről szerzem be. 30-32 fokon a baktériumok elszaporodnak, majd egy borjúgyomorból származó tejoltó enzimet adunk hozzá. Legalább öt hétig naponta átforgatva érlelni kell a sajtot, különben nem lesz jó a minősége.

A franciáké az eredeti

A trappista sajt története sok-sok száz évvel ezelőtt kezdődött Franciaországban, ahol a trappista szerzetesek szigorú vegetáriánus étrendet követtek, így sajtkészítésre adták a fejüket, a húst ugyanis pótolni kellett valamilyen tartalmas tejkészítménnyel. Az eredeti trappista egy nyers tejből készült, több hétig érlelt, minimálisan lyukas, félzsíros sajt, amely karakteres ízvilággal rendelkezik. Ez a receptúra később elterjedt egész Európában az egyház közvetítésének köszönhetően.

Nálam 4900 forint egy kiló, ami a bolti 1500 forinthoz képest lényegesen több, de ez az igazi trappista – tette hozzá Barkóczi.

Kapcsolódó jegyzetünk itt olvasható.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.