Aktuális

Két hét múlva tetőzik a járvány – Még beoltathatja magát az influenza ellen

Kóré Károly

Létrehozva: 2020.01.13.

Két héten belül tetőzik az influenzajárvány. Aki nem szeretne megbetegedni, még nincs elkésve a megelőzéssel, igaz, nincs sok ideje a védőoltás beadatására. Bense Tamás családorvos arról beszélt a Borsnak, hogyan védekezhetünk a veszélyes betegség ellen.

Amitől mindannyian tartunk, az hamarosan bekövetkezik. Bense Tamás családorvos tényként kezeli, hogy az influenzajárvány két héten belül tetőzik, ami tömeges megbetegedésekkel jár majd.

– Már most is vannak influenzás betegek, a figyelőszolgálat ezt visszaigazolta. Sokan nem veszik elég komolyan a helyzetet, mert azt gondolják, alternatív megoldásokkal is védekezhetnek a betegség ellen. Én csupán egyetlen módszert tartok teljesen megbízhatónak, mégpedig a védőoltást – mondta a szakember.

Olcsó megoldás

– A járvány tetőzése előtt még van értelme az embereknek beadni a vakcinát. Az oltás rá­adásul gazdasági szempontból is hatékonyabb minden másnál. Egy influenzás megbetegedés esetén az embernek akár 8–10 napig is igen rossz lehet a közérzete magas lázzal. Enynyi időre biztosan ki is esik a munkából. Ha a betegségnek szövődménye is lesz – ami ál­talában tüdőgyulladás, további 2–3 hétre is távol maradhat a munkahelyéről, arról nem is beszélve, hogy meg kell vásárolnia a drága antibiotikumokat, amelyek azonban a jótékony baktériumokat is megöli – szögezte le Bense.

Nem ad teljes védelmet

Ha teljes védelmet nem is nyerhetünk önmagában általa, de a megfelelő életmód betartásával csökkenteni lehet a megbetegedés kockázatát.

Bense szerint valamennyi korosztály számára fontos, hogy szervezetünket edzéssel tartsuk szinten. A sportolás, vagyis a mozgás nem csupán az erőnlétre van jó hatással, hanem a pszichére is.

– Azt javaslom, hogy még az idősek is törekedjenek rá, hogy naponta legalább 1000– 2000 lépést megtegyenek, a fiatalok pedig éljenek a környezetükben megtalálható sportolási lehetőségekkel. Mindehhez hozzáteszem, hogy az egészséges táplálkozást sem akkor kell elkezdeni, amikor már megbetegedtünk. Nagyon fontos, hogy az étrendünkben megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs szerepeljen, egyrészt a C-vitamin, másrészt a rosttartalom miatt – magyarázta az orvos.

Egyen sok halat!

Az orvos arra is felhívja a figyelmet, hogy javasolt minél több halat fogyasztani, hiszen a húsában levő omega-3 és az omega-6 zsírsavak szívvédő hatással is rendelkeznek, ráadásul segítik a vitaminok felszívódását is. Bense tisztában van vele, hogy nem mindenkit könnyű rábírni a vízi élőlények étrendbe illesztésére. Nekik ajánlja a forgalomban kapható tablettákat, igaz, egyben felhívja a figyelmüket, hogy a természetes eljárások sokkal hatékonyabbak.

– A vitamin-felszívódást ugyan­csak elősegíthetjük, ha a salátánkra csepegtetünk egy kanálnyi olívaolajat.

Bense mindenkit figyelmeztet: járvány idején érdemes kerülni a tömeget.

– Semmiképpen se menjünk zsúfolt helyekre, ha tombol a betegség. Ha valakinek rugalmas a munkaideje, lehetőség szerint ne a reggeli csúcsforgalomban menjen be dolgozni. Ha a kollégák közül bárki láthatóan nagyon beteg, igyekezzünk minél távolabb ülni tőle, igaz, az lenne a legjobb, ha egy ilyen munkatárs inkább otthon ma­radna. Mossunk kezet minél gyakrabban, és hasznos, ha a  gyakori fertőtlenítés érdekében vásárolunk könnyen beszerezhető, néhány száz forintért megvásárolható gélt. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek