Aktuális

Agyműtétje közben nyilatkozott László a Borsnak

Címkék
agyműtét

Kóré Károly

Létrehozva: 2020.01.23.

Új agyműtéti eljárást alkalmaztak tegnap a szegedi klinika orvosai. A 80 éves Gubics Lászlót az operáció során ébren tartották, hiszen a beavatkozás sikere érdekében folyamatosan kommunikálni kellett vele. A Bors lehetőséget kapott arra, hogy a komplikált beavatkozás alatt kérdéseket intézzen a beteghez.

A magyar egészségügy méltán világhírű. Ezúttal egy szegedi orvoscsoport érdemelte ki a nemzetközi figyelmet, hiszen a világon ötödikként végeztek el egy teljesen új típusú agyműtétet. Gu­bics László hosszú évek óta küsz­ködött a Parkinson-kórral. Bízik benne, hogy azáltal, hogy a beavatkozásra vállalkozott, jelentősen javulhat az életminősége.

– Nem szoktam hozzá, hogy a fejemben turkáljanak, de a cél érdekében el kell viselnem. Azt is, hogy órákon át majdnem mozdulatlanul kell feküdnöm – mondta a Borsnak.

– A gyógyszerek sajnos már nem segítettek rajtam, pedig mindig is aktívan szerettem élni. Minden nyarat a Balaton mellett töltöttem. Bízom benne, hogy az operáció után megszűnnek a lefagyásaim. Sokszor elestem és nem tudtam a lábamat megmozdítani. Az csak a szerencsének kö­szönhető, hogy so­ha egy csontom sem tört el – magyarázta László, mielőtt az egyik orvos megkérdezte, minden rendben van-e. A boldog nagyapa nem panaszkodott, igaz, már várta, hogy visszatolják a kórtermébe.

Dr. Klivényi Péter, a Neurológiai Klinika tanszékvezetője a Borsnak elmondta: László az ötödik páciens az egész világon, akin az új eljárást alkalmazták.

– Az eddigi pacemakerek csak stimulálni tudták az idegrendszer bizonyos területeit, az új rendszer pedig valós időben képes detektálni az agy aktuális működését – ismertette az orvos, és rávilágított: az orvostudomány szempontjából is újdonság, hogy a beavatkozást egy hibrid műtőben végezték el.

– Egy CT-berendezés segítségével elértük, hogy az elektróda helyzetét folyamatosan ellenőrizni tudjuk. A navigációs rendszer tizedmilliméteres pontosságot tesz lehetővé.

Dr. Szpisjak László neurológus  hozzátette: a műtét nem járt nagy metszéssel, az orvosok két, egyenként másfél-két centiméteres fúrt lyukon keresztül végezték mun­­kájukat.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek