Aktuális

A legkeresettebb csalóból lett az FBI tanácsadója

Bors

Létrehozva: 2020.01.26.

Köztörvényes bűnöző vagy megtévedt láng­elme? Amennyiben a kérdést Frank William Abagnale-lel kapcsolatban tesszük fel, egyetlen helyes válasz létezik: mindkettő.

Minden idők egyik legzseniálisabb, ezáltal legismertebb szélhámosa, a csekkhamisítás királyaként vonult be a történelembe, miután pilótának, ügyésznek és orvosnak is kiadta magát, hogy aztán – a börtönbüntetést lerövidítve – az amerikai kormány szakértőjévé váljon.

Abagnale történetét nemcsak az amerikai bűnügyi esetek rajongói ismerhetik jól, hanem azok is, akik látták a Leonardo DiCaprio és Tom Hanks főszereplésével készült Kapj el, ha tudsz! című filmet. Az olasz felmenőkkel is rendelkező színész alakította a szélhámost, míg Hanks az őt üldöző nyomozót. Az alkotás az eredeti résztvevők szerint is meglepően hűen tükrözte a valóságot. Talán azért, mert a történet annyira elképesztően fordulatos, hogy egyszerűen nem volt szükség a sztori hollywoodi kiszínezésére. Frank az 1960-as években, 16 éves korától kezdődően 2,5 millió dollárnyi, aprólékos gonddal hamisított csekket váltott be 26 országban.

Az első áldozata a szintén szélhámos édesapja volt. Amint a fiú elkezdett a nőkhöz vonzódni, rájött, hogy nincs elég pénze az elcsábításukhoz. Kért az apjától egy hitelkártyát, amivel egy teherautóhoz vásárolt üzemanyagot. Ez­után a benzinkúti dolgozókkal kezdett üzletelni: az volt a feladatuk, hogy a kártyával vásároljanak különféle árukat, amit megtarthattak, ha az ellenérték egy részét készpénzben kifizetik a        fiúnak. Egy idő után Franknek már nem volt elég az így keresett pénz. Csekkeket írt a saját túlterhelt bankszámlájára, és amikor a pénzintézet már követelte a visszafizetést, további bankszámlákat nyitott hamis identitásokkal.

A fiatal férfi a becslések szerint 16 és 18 éves kora között mintegy másfél millió kilométert repült mintegy 250 járaton a Pan American Airways pilótájának kiadva magát. A társaság „dolgozójaként” persze a szállodákat is ingyen használta, teljes ellátással. Persze sosem vezetett repülőt, mindig elérte, hogy a társaság logisztikai célból szállítsa egyik pontból a másikba. Egyszer megkérték, hogy vegye át a gép irányítását, akkor bekapcsolta a robotpilótát, azt ugyanis kileste, hogyan kell működésbe hozni.

A kalandjai ezzel nem értek véget: hamis diplomával egy évig orvosként dolgozott, de volt tanársegéd és ügyész is. Végül kevesebb mint öt évet töltött börtönben, mert az Egyesült Államok kormányának kezdett dolgozni. Az FBI tanácsadója és előadója lett, emellett vezeti az Abagnale & Associates céget is, ami pénzügyi csalásokról való ta­nácsadással foglalkozik.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek