Aktuális

Tutanhamon átka – Fertőzéssel ölt halála után az ifjú fáraó

R. K.

Létrehozva: 2019.12.05.

Ahogy megbolygatták a sírját, az egyiptomi fáraó átka lesújtott. Gyilkos moszkitó, kobra, fertőzés volt a „jutalma” annak, aki be akart jutni Tutanhamon sírhelyére, néhány év alatt huszonhatan lelték halálukat.

Forrás: AFP

Tizenhárom évébe került az angol Howard Carternek (1874–1939), hogy megtalálja az egyiptomi fáraó, Tutanhamon sírját. Egy brit előkelőség, bizonyos lord Carnarvon mecénásként segítette kutatásait. Carter jól ismerte a területet, hiszen a British Múzeum hivatásos rajzolójaként 17 éves korától Egyiptomban örökítette meg a megtalált leleteket. Már tapasztalt régészként minden vágya volt a sírhely megtalálása. A lord 1909-től folyamatosan fi­nanszírozta az ásatásait, de hiába túrták fel a fél sivatagot egészen 1922-ig. A szerencsét azonban átkok sorozata követte.

Hárman tárták fel

Carter a Királyok Völgyében egy olyan területen kezdett dolgozni, ahol korábban még senki. Talált egy szemétlerakót, ami alatt egy befalazott bejáratra bukkant, rajta a fáraó jelével. De amikor Carter kanáriját halálra marta egy kobra, az egyiptomi munkások annyira megrémültek, hogy nem voltak hajlandók segíteni felnyitni a falat. Figyelmeztető jelnek tartották, a kobra ugyanis a fáraó védelmezője, és átok száll arra, aki bolygatni meri az álmát. Így Carter, a lord és a felesége esett a falnak, mígnem a régész megdöbbenve jelezte, „csodálatos dolgokat” lát odabenn.

Újságoktól akart pénzt

Carterék sikeréről persze a világ összes újságja tudósítani akart. Az amerikai New York Times kisebb vagyont ajánlott fel a jogokért a régésznek, aki belement az üzletbe, aztán mégis egy brit lapnak adott exkluzivitást. Témában nem volt hiány, ugyanis az ásatások elején lord Carnarvont a sírkamrában megcsípte egy moszkitó, a seb pedig elfertőződött, miután borotválkozás közben megvágta, így vérmérgezést kapott. Kairóban már a fáraó skorpiójának halálos marásáról kezdtek suttogni, míg mások arról, hogy halálos ágyán a lord Tutanhamon nevét és egy bizonyos átkot emlegetett. Az újságok is Tutanhamon átkaként emlegették a lord halálát – címlap­sztorira szükségük volt –, állítólag a sírkamra felett az áll, hogy a halál gyorsan eléri azt, aki a fáraó nyugalmát háborgatja. A pletykák elterjesztésében még Sherlock Holmes atyja, Sir Arthur Conan Doyle is benne volt.

Egyre több a halott

Pár héttel később a lord öccse, Auedry ezredes szintén meghalt, majd az őt ápoló nővér is. Őket követte Carter személyi titkára, az ásatásokon dolgozó professzorok, végül pedig Carnarvon özvegye is meghalt. Az egyiptomi hatóságokat nyugtalanította a sok halál­eset: egy őrt küldtek a kamrához, de hamarosan őt is elragadta a halál. Bár a sajtó átkot emlegetett, sokan tudományos magyarázatot kerestek a történtekre. Egy elmélet szerint a balzsamozó papok a fá­raó múmiapólyáját egy veszélyes méreggel itatták át, ami még három­ezer év után is képes volt ölni. De olyan is akadt, aki szerint a gombák és a spórák belélegzése miatt haltak meg a sírkamrába belépők. Összesen huszonhatan haltak meg 1923 és 1935 között. Hogy mi volt az oka, pontosan nem tudni, egy azonban biztos: Tutanhamon átka a mai napig foglalkoztatja az embereket.

Kőszarkofágból üvegvitrinbe

Tutanhamon (i. e. 1342 – i. e. 1324) csak 18 éves volt, amikor – uralkodásának tizedik évében – elhunyt. Nem számított különösen fontos uralkodónak, hírneve annak köszönhető, hogy nyughelye az egyetlen teljes épségben megmaradt fáraósír. A múmiát gránitfedelű homokkő szarkofágban, azon belül három egymásba helyezett koporsóban találták, a koporsók közül a két külső aranyozott fából, a középső színaranyból készült, és mindet istenek képei díszítik.A legbelső koporsót 1925-ben nyitották fel. Tutanhamon jelenleg is sírjában nyugszik, üvegvitrinben. A kőszarkofágból 2007 novemberében helyezték át, hogy a sírt látogató turisták okozta pára és meleg ne tegyen kárt benne. Az ifjú fáraó halála rejtély. A múmián található sérülésekből először gyilkosságra gondoltak: 2005-ös vizsgálatok alapján halálát csonttörés következményei okozták, de később az is kiderült, hogy malá­riában szenvedett.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179642_auto_resized.jpg
origo.hu

Szívinfarktust kapott a Veszprém legendás kézilabdázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27644_resized.jpg?avcount=1714594215
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178675_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179804_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Cseh Katalin budapesti városokról beszél, belezavarodott a mondanivalójába + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177870_auto_resized.png
hirtv.hu

A Ruszwurm Kft. szerint folyamatosan fizetik az I. kerületi önkormányzatnak a használati díjat + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27653_resized.jpg?avcount=1714594215
origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173481_auto_resized.jpg
astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180253_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lesújtó hírt kaptunk: elhunyt a válogatott labdarúgó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714594215
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180176_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ryFyxt_g2nQRoVqKGkjeG-vgMF3hk1UyrS1sddxlpQg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyMWY1YTExNjExYTQyYzdiMmQ0OWUzZDhjNGI2YWI0.jpg
Betegség

Lacusért és Bogiért küzdenek a szüleik: senki sem tudja pontosan, mi a két kisgyermek baja

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fkTNPRW9LoZY_HPk1L6nbB-sgLO1uoiBgrzb--sll_w/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MGEyMjVmMWNjOTQ3M2E4MjJiODNlNTkwZDc1ZmMx.jpg
Brüsszel

Menczer Tamás: Nem ezt ígérték! - Videó