Sörben sül ropogósra a szilveszteri malac

Sörben sül ropogósra a szilveszteri malac

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2019. december 29. 12:00
A szilveszteri menü esetében nem egy étkezésre, hanem egy egész éjszakán át tartó eszegetésre kell felkészülni – ehhez válogattunk alkalmas fogásokat.
Bors

Előétel

Szőlősaláta, kecskesajtos bagettel és dióval

Elkészítési idő: 25 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (4 adag): 1 kis bagett * 15 dkg friss, kenhető kecskesajt * 10 dkg durvára vágott dió * 4 tk méz

A salátához: 1 közepes cikóriasaláta * 10 dkg fehér szőlő * 5 dkg nagy szemű kék szőlő * 1 közepes körte * 5 dkg vágott dió

Az öntethez: 1 ek méz * 1 ek citromé * 3 ek extraszűz olívaolaj * 1 tk apróra vágott tárkonylevél

Elkészítés: A bagettet szeleteljük fel (ha nem friss, enyhén pirítsuk meg a szeleteket). Kenjük meg kecskesajttal, szórjuk meg vágott dióval, és csorgassunk rá néhány csepp mézet. A cikóriát szedjük leveleire, a torzsáját vágjuk össze, és egy száraz serpenyőben kicsit pirítsuk meg, majd az egészet szórjuk egy tálra, hogy megágyazzunk vele a gyümölcsöknek. A körtét vágjuk gerezdekre, és minden oldalon süssük át, majd szórjuk a cikóriára a szőlővel és a dióval együtt. Keverjük össze az öntet hozzávalóit, és locsoljuk meg vele a salátát. Frissen, a kecskesajtos bagettekkel fogyasszuk.

Főétel

Sörben sült bőrös malackaraj

Elkészítési idő: 100 perc

Nehézség: * * 

Hozzávalók (6 adag): 1,2 kg bőrös malackaraj  * 1/2 l barna sör * 25 dkg szalonna * 1 ek só * 1 kk őrölt fekete bors

Elkészítés: A karaj bőrét egy éles késsel, félcentis csíkokra bevagdossuk, és sóval bedörzsöljük. A szalonnát 3 milliméter vastag szeletekre vágjuk és 1 centis cikkekre vagdossuk úgy, hogy a bőr összetartsa, és a sütőedény aljára fektetjük. A karajt bőrével lefelé a szalonnára fektetjük, aláöntünk 2 deci sört, és lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben elkezdjük sütni. 30 perc múlva kivesszük, 160 fokra mérsékeljük a sütő hőmérsékletét, a kisült zsírral meglocsoljuk a húst, és aláöntünk egy kevés sört – ezt a műveletet ezt követően 10 percenként megismételjük.

Közben ellenőrizzük a hús állagát. Ha megpuhult (kb. 80 perc után) megfordítjuk, és locsolgatva ropogósra sütjük a bőrét. Ha elkészült, lefedve 30 percig pihentetjük a sütőben szeletelés előtt. Kínálhatunk hozzá hagymás burgonyát és párolt káposztát, de hideg sültként, szendvicsekbe is kiváló.

Desszert

Tiramisu

Elkészítési idő: 20 perc + hűtés

Nehézség: * * 

Hozzávalók (6 adag): 10 dkg narancslekvár * 1 dl narancslikőr * 3 tojás (szétválasztva) * 3 ek aszalt áfonya * 3 ek barna cukor * 25 dkg mascarpone * 25 dkg mézes keksz * 1 tk őrölt szegfűszeg a beszóráshoz

Elkészítés: A lekvárt a narancslikőrrel összekeverjük. A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk: a sárgájákat a cukorral összekeverjük, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgájából készült krémhez adjuk hozzá a mascarponét, majd a fehérjét is alákeverjük, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot. A durvára tölt kekszet egy tálba vagy adagonként, poharakba fektetjük, meglocsoljuk a narancslikőrrel hígított lekvárral, majd rákenjük a krémet, közészórva az aszalt áfonyát is. (A „locsolás” ez esetben azt jelenti, hogy kb. egy kávéskanálnyit kiveszünk a keverékből, és rákenjük a kekszrétegre: a tiramisu úgy jó, ha a keksz átveszi a folyadék ízét, de nem tocsog benne – igazából a krémtől puhul meg, de egyben marad, és nincs körülötte felesleges folyadék.) Erre még egy réteget teszünk ugyanígy, majd a tetejét enyhén megszórjuk az őrölt szegfűszeggel, és fo­gyasztás előtt legalább hat órára a hűtőbe tesszük.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.