Bár a gyártóknak előírás a rendszeres laboratóriumi vizsgálat és szigorú szabályoknak kell megfelelniük, mégis előfordulhat, hogy bizonyos káros anyagok, főleg műanyagok monomerjei, oligomerjei, stabilizátorok, lágyítók, habosító anyagok, nehézfémek, színezékek, gyártási segédanyagok kioldódnak – hívja fel a figyelmet a Laboratorium.hu az Ésszel a kosárba cikksorozat legújabb összeállításában.
Segítségükre a csomagolóanyagok akkreditált vizsgálatait is elvégző független laboratórium, a WESSLING Hungary Kft. szakértője volt. A kioldódás mértékét nagyban befolyásolja a hőmérséklet, ezért fontos odafigyelni a tárolási utasításokra.
Megbetegítenek a kioldódó anyagok
Hogy mennyi csomagolóanyagot eszünk meg életünk folyamán, számszerűsíthető és nem kis mennyiségről van szó. A kutatás kimutatta, hogy 80 év alatt megközelítőleg 400 gramm káros anyag kerül a szervezetünkbe a csomagolásokból. A világon csak az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok száma eléri a négyezret, és ezek bejutnak magába a termékbe is.
A legveszélyesebbek, a monomerek, az oligomerek, a stabilizátorok, a lágyítók, a habosító anyagok, a nehézfémek, a színezékek, a gyártási segédanyagok káros hatással vannak az anyagcserénkre, károsítják a hormonháztartást szabályozó szerveket.
Folyamatosan „befalva” ezeket egy életen át, vese- és májelégtelenséget okozhatnak. Sőt az örökítő anyag szerkezetét is torzítják, gyermekkorban megzavarhatják a nemi jelleg zavartalan kialakulását. Veszélyesek az ideg- és immunrendszerre, emlő-, here- és prosztatarák kialakulását is indikálhatják.
– A kioldódás elkerülhetetlen, de a mértékét nagyon szigorúan ellenőrzik. Van egy világszabványkódex, ami meghatározza, milyen anyagokat lehet egyáltalán élelmiszer-csomagolás céljára használni – kezdte a Borsnak dr. Dömölki Ferencné Livia élelmiszer-biztonsági szakértő.
– A gyártók ezt komolyan veszik, és bekérik a beszállítóktól a minőségi bizonyítványokat, engedélyeket.
A szénsavas üdítő és a zsír old leginkább
Egyes élelmiszereknek más-más hatásuk van az őket körülvevő anyagokra, ezért nem ugyanúgy mérgez minket egy víz, mint egy szénsavas üdítő.
– Az olajok esetében nagyon szigorú előírások vannak, mert azok még inkább oldják a stabilizátorokat. Ez igaz a tejre is, vagy inkább általánosan fogalmazva: a zsíros élelmiszerekre. Ilyenek még a savasak is. Különösen oldják a műanyagokból a lágyítókat – magyarázta a szakértő.
Az áramlás nem egyirányú. Nemcsak a káros anyagok oldódnak a termékbe, hanem fordítva is. Ezért nem ajánlott a különféle élelmiszereket csak a saját csomagolásukban tárolni.
A legjobb azonban kerülni a műanyagot. Így ha műanyag flakonban kap egy kis házi pálinkát az ismerősétől, inkább töltse át üvegbe! A nagy gyártók is üvegbe palackozzák, akárcsak a bort.
Véd a fertőzésektől és tartósítja az ételt
A modern élelmiszer-biztonság fenntartásának egyik legfontosabb eleme maga a csomagolás. Nem csak egybentartja a terméket, védi a környezet hatásaitól, a fertőzésektől és szennyeződésektől. Segítségével tartósabb az élelmiszer, amit véd a hidegtől és a melegtől is.
Sőt számunkra hasznos jelöléseket tartalmaz. Például: nettó tömeg, szavatossági és eltarthatósági idő, tárolási feltételek, tápérték, allergén anyagok. És persze a reklámról se feledkezzünk meg! Szóval ártalmas, de szükséges a csomagolás.
A jövő csomagolása: plusz egy fogás
A kutatók már dolgoznak a megoldáson. Új természetes anyagokból próbálnak a termékeknek megfelelő csomagolóanyagot előállítani. Ha sikerül nekik, akkor nem csak a műanyagokból kioldódó és egyéb méreganyagoktól szabadulunk meg, de a csomagolás ehetővé is válik. Azt nem garantálják, hogy finom és ízletes lesz, de ki tudja, lehet, idővel még ez is bekövetkezik.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.