Aktuális

Harmincszor játsszák az ünnepek alatt – benéztünk A diótörő kulisszái mögé

H. N. Zs.

Létrehozva: 2019.12.22.

Az adventi időszakban ünneplőbe öltöznek a városok, rá­adá­sul mindenhol mézeskalács és forralt bor illata terjeng. Ha kicsit fülelünk, még A diótörő csodálatos dallamait is meghallhatjuk.

A diótörő évtizedek óta a karácsonyi készülődés elengedhetetlen kelléke a legtöbb családban, és persze az Operában. A Vasárnapi Bors ellátogatott a Magyar Állami Operaház balettintézetének próbájára, sőt még egy igazi jelmezes főpróbát is megnézhettünk a kulisszák mögött. Kíváncsiak voltunk, kik azok az apró gyerekek, akik szerepelnek Csajkovszkij csodálatos mesebalettjében, és arra is, ho­gyan jutnak el a színpadig.

Kötelező program

Emlékszem, régen minden karácsonykor előadással készültünk a szüleinknek és a nagyszüleinknek. Nem is akármilyennel! Mivel mindketten zongoráztunk a testvéremmel, gond nélkül előadtuk Mozart bűvös csengettyűit, énekeltünk és furulyáztunk két szólamban, és ha ez még nem lett volna elég, a család nagy örömére eljátszottam egy karácsonyi darabot hegedűn.

Nem okozott nagy fejtörést a program összeállítása, hisz ének-zene tagozatos iskolába jártunk. Alap volt a mindennapos furulya- és énekóra, plusz a vá­lasztott hangszer vagy hangszerek és a kóruséneklés. Persze az egész műsor igazából nekünk volt buli. A szülők büszkék voltak, a nagyszülők pedig igyekez­tek túlélni, főleg a hegedűs részt. Azonban az iskolai karácsonyi műsorokon jól be­vált koreográfia – vagyis, hogy a mű­sor végén felcsendül a Csendes éj – otthon is mindig nagyot ütött.

Gyertyát adtunk a „nézőink” kezébe, félhomályt csináltunk, és jól megríkattuk őket a maga egyszerűségében is gyönyörű Csendes éjjel. A családommal viszonylag könnyű dolgom volt, vevők voltak a művészetekre, elvégre csak ha­sonlóak a génjeink! Na a férjem nehezebb falat volt! Pár évvel ezelőtt megtört, eljött velem A diótörőre. Alig vártam a második felvonás ominózus jelenetét, amikor a gyönyörű balerinák a hópelyhekkel együtt táncolnak. Tudtam, hogy neki is tetszeni fog! Amikor véget ért a jelenet, odanéztem, és a legnagyobb megdöbbenéssel vettem tudomásul, hogy elaludt a legcsodálatosabb jeleneten. Azóta persze ő is imádja a balettet, és minden évben megnézzük A diótörőt. Egyre viszont odafigyelünk! Az első és a második felvonás között mindig iszunk egy ká­vét.

Versenyeket nyernek

Csajkovszkij mesebalettjének alapja a Diótörő és Egérkirály című mese. A történet egy idilli képpel indul, majd Diótörő és Egérkirály csatájával folytatódik. A történet végén a Diótörőről lekerül a rontás, és elnyeri méltó jutalmát Marika képében, és egy közös utazásra indulnak a képzelet birodalmába. A főszereplő Marikát most Ruip Katica játszotta, aki először mindössze 10 évesen kapta meg ezt a szerepet.

– Kilencéves korom óta balettozom, és nagyon szeretem – kezdi a vasárnapi Borsnak Katica.

– Magántanuló vagyok, mert kedden, csütörtökön és szombaton is van délelőtt balettóra – mondja a céltudatos kislány.

– Bécsben és Berlinben is első helyezést értem el, Rigában pe­dig különdíjat kaptam – meséli a lány, miközben balettmestere a fülembe súgja, hogy 13 éves kortól lehetett jelentkezni a versenyre, de elképesztő tehetsége miatt őt már 12 évesen fogadták a versenyen. Katica a sikeres eredményei miatt tanulhatott több külföldi balettakadémián néhány hetet.

A 7 éves Kiss Lukács Márton idén táncol először főszerepet Misi szerepében.

– Három éve balettozom, és én is voltam Bécsben versenyen, ahol második lettem. Nagyon jó az emberek előtt táncolni – mondja Marci.

A gyerekek birodalma

Az Erkel Színházban végigjártuk az öltözőket, és a kulisszák mö­götti összes titkos ajtón benyitottunk. A kislányoknál volt, aki a színes ceruzáit hegyezte, volt, aki a frizuráját igazgatta a tükörben. A fiúknál épp kártyaparti volt, de amikor egészet ütött az óra, mindenki pillanatok alatt megtalálta a helyét, és már kezdetét is vette a kosztümös főpróba. Az első jelenet ne­hézsége, hogy többször is percek alatt át kell építeni a díszletet. A zene szól, az emberek pakolni kezdenek, hiszen a történet a zenével együtt halad, mindennek készen kell lennie. A balettmester buzgón jegyzetel, figyeli, ki mit ront el, hogy a szünetben meg tudják beszélni, hiszen itt már nincs leállás. A másik oldalon a balettigazgatót Solymosi Tamást né­zem, aki minden egyes apró részletre odafigyel. Oláh András, az Operaház sajtósa elmeséli, hogy Tamás minden próbán itt van, és aktívan részt is vesz a munkában.

– Évről évre egyre több előadás van, mert egyre több az ér­deklődő – mondja András.

– Most még van olyan előadás, amire nincs telt ház, de ezek a helyek is nagyon hamar be szoktak telni. Karácsony hetére már jó ideje nem lehet jegyet venni – magyarázza András.

Valóban igaz, én is minden évben szeptemberben szoktam megvenni a jegyeket A diótö­rőre.

Közben Katicát figyelem, aki tudja, mi a dolga, lerohan a színpadról, hogy néhány perc múlva már a következő szettjében álljon a színpadon.

Fájdalmas művészet

Radina Dace az Opera balettintézetének művészeti vezetője, őt faggattam a balettről. 

– Az órákat blokkokban kapják – kezdi a balettmester, aki Rigában született, és az eredeti Vaganova-módszer szerint ta­nult, amit most a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeinek is továbbad.

– Négy éve indult az iskola, így most a legidősebb gyerekek 14 évesek. 4 éves kortól lehet jönni, de a komoly munka csak 8 éves kortól indul, és nyolc éven át tart. Minél na­gyobbak, annál több órájuk van, és egyre na­gyobb tudásszintet várunk el tőlük a féléves vizsgáikon. A próbák és a balett mellett a többi közt szteppórákra, karaktertánc­órákra, moderntáncórákra is járniuk kell. Ezek mind fejlesztik a tánckészségüket, hallásukat, ritmusérzéküket. Ke­mény és fájdal­mas művészet a balett. Teljesen stabil művésszé csak 8 év után válnak – magyarázza a mester.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186902_auto_resized.jpg
origo.hu

Presser Gábor és Koncz Zsuzsa árulásai – megszólal Nagy Feró

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27728_resized.jpg?avcount=1714774217
origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186385_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiderült az igazság: letaszították a trónról Vilmos herceget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175611_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180759_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184459_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Nagy Feró megrázó interjúban állt ki Orbán Viktor mellett, Magyar Péter is megkapta a magáét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27729_resized.jpg?avcount=1714774217
origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186108_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185235_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Valami van a nyakadon" - sokkot kaptak Köllő Babett rajongói attól, amit rajta láttak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184870_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fantasztikus örömhírt jelentett be Szinetár Dóra, özönlenek a gratulációk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186663_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ismét igaza lett Baba Vangának: valóra vált, amitől mindenki tartott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175721_auto_resized.jpg
borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/pMfUVbPq5nv4odW8oYVKy_zuJQiozIVH3tFgcaYzFg0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzczYjY2NGVkMjNmMDQxNDVhN2I1MjAzMjEwYTYxOGQ3.jpg
Szívszorító

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fpE6tqwm5_BLyIjFCQPQaBWAZKAaKaX12Fz5KE7fU-g/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlmZWYzYzIxMzJjZDQ3YTVhZjY4NDQ2ZmE1ZTUxOTkw.jpg
Közélet

Immár egyértelmű: Magyar Péter a baloldal mellé állt