Sokan esküsznek a halvacsorára az ünnepek idején, aminek a hagyományokon túl fontos előnye, hogy könnyű, nem terheli meg a gyomrot, és hamar elkészül. Ehhez állítottunk össze egy menüt.
Harcsakrémleves pácolt citromkarikákkal
Elkészítési idő: 20 perc + a citrom pácolása
Nehézség: * *
Hozzávalók (6 adag): 30 dkg magyar tenyésztésű afrikai törpeharcsafilé * 1 póréhagyma fehér része * 1 sárgarépa * 1 paszternák * 3 szál zeller * 1 gerezd fokhagyma * 1 dl száraz fehérbor * 20 dkg tejszín vagy sűrű kókusztej * 1 kk só * ½ kk fehér bors * 1 l zöldségalaplé * 1 kisebb babérlevél vagy 1 lime-levél (az előbbit a tejszínes, az utóbbit a kókusztejes változathoz ajánlom) * 2 dkg vaj
A pácolt citromhoz: 2 bio zöldcitrom * 1 dl extraszűz olívaolaj * só, fehér bors, egy lime-levél * friss kakukkfű
Elkészítés: A vajat egy lábosban megolvasztjuk. Hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát, és kevergetve addig pirítjuk, míg a tömött hagymakarikák fellazulnak. Rádobjuk az apróra vágott fokhagymát, és fél percig együtt pirítjuk. Beletesszük a kockára vágott harcsafilét, átkeverjük, és hagyjuk, míg a halhús átfehéredik. Felöntjük a borral, alaposan átkeverjük, és 2-3 percig együtt forraljuk, míg a bor alkoholtartalma elpárolog. Beletesszük a faldarabolt zöldségeket (a zellerszárat, a sárgarépát és a paszternákot – ezt helyettesíthetjük petrezselyemgyökérrel is), megsózzuk, borsozzuk, beletesszük a babér- vagy lime-levelet, és alaposan összekeverjük, majd 5 percig lefedve pároljuk. Felöntjük az alaplével, és teljesen puhára főzzük benne a halhúst és a zöldségeket. Simára turmixoljuk, és belekeverjük a tejszínt vagy a kókusztejet. A pácolt citromot egy nappal előtte kell elkészíteni: egy üvegtálba teszünk másfél, 1 milliméteres vékony karikára vágott zöldcitromot. Rétegenként enyhén sózzuk, borsozzuk. Felöntjük az olívaolajjal és a maradék fél citrom levével. Beleteszünk egy lime-levelet és egy friss kakukkfűágat. Légmentesen lezárjuk, és a hűtőbe tesszük. Tálaláskor, szeletenként használjuk, a páclével meglocsolhatjuk a levest. Salátákhoz is felhasználható!
Tőkehaltekercsek krémes póréhagymával
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (6 adag): 1,2 kg tőkehalfilé * 25 dkg édesköménygumó * 2 szál póréhagyma * 20 dkg tejszín * 5 dkg vaj * 1 ek só * 1 kk őrölt fekete bors * 1 kk őrölt édesköménymag * 1 citrom a tálaláshoz
Elkészítés: Az édesköménygumót vágjuk vékony szeletekre, és enyhén besózva, 2,5 deka vajon pároljuk puhára – a zöldjét tegyük félre a tálaláshoz. Ha elkészült, tegyünk belőle 1-1 evőkanállal a kiterített halszeletekre, tekerjük fel őket, és tűzzük össze fogpiszkálóval. A maradék vajat olvasszuk fel, és öntsük egy nagyobb sütőtálba vagy tepsibe. Szórjuk bele az 1 centi vastag karikákra vágott póréhagymát, öntsük rá a tejszínt. Sózzuk meg, és ízesítsük az őrölt borssal és az édesköménymaggal. Sorakoztassuk rá a feltekert halszeleteket, és fedjük le a tálat. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre pároljuk. A tányéron facsarjunk rá egy kis citromlevet, és szórjuk meg az édeskömény apróra vágott zöldjével. Frissen tálaljuk – azért is remek ünnepi fogás, mert jól előkészíthető, csak a sütést kell tálalás előtt végezni.
Borhabkrémes diótorta
Elkészítési idő: 120 perc
Nehézség: * * *
Hozzávalók (16 szelet):
A tésztához: 7 egész tojás * 15 dkg cukor * 11 dkg dió * 2 ek liszt * 2 ek zsemlemorzsa
A borhabkrémhez: 20 dkg cukor * 5 dkg liszt * 2 dkg zselatinpor * 4 tojássárgája * 6 dl tejszínhab * 4 dl vörösbor * ½ kk őrölt szegfűszeg
Elkészítés: A tésztához tojások fehérjéjét pici sóval kemény habbá verjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, ezt követően a többi alapanyagot, enyhén kevergetve. Kivajazott tortaformába öntjük, és egyenletes tűznél, középhőmérsékleten sütjük kb. 30 percig (szúráspróbáig). Rácson kihűtjük, majd visszatesszük a sütőpapírral kibélelt tortaformába. A borhabhoz a tojássárgáját a liszttel és 1 deci hideg borral simára keverjük. A maradék bort a cukorral és a szegfűszeggel felforraljuk, majd langyosra hűtve összekeverjük a tojássárgájás krémmel. Vízgőz fölött sűrűre főzzük, majd kihűtjük. A zselatint a langyos vízben feloldjuk, és habverővel összedolgozzuk a főzött krémmel, majd a tejszínhabbal fellazítjuk, és egy órára hűtőbe tesszük. A krémet a tészta tetejére simítjuk, és legalább két órára hűtőbe tesszük szeletelés előtt. A díszítéshez használhatunk friss gyümölcsöket.