Harcsakrémleves pácolt citromkarikákkal
Elkészítési idő: 20 perc + a citrom pácolása
Nehézség: * *
Hozzávalók (6 adag): 30 dkg magyar tenyésztésű afrikai törpeharcsafilé * 1 póréhagyma fehér része * 1 sárgarépa * 1 paszternák * 3 szál zeller * 1 gerezd fokhagyma * 1 dl száraz fehérbor * 20 dkg tejszín vagy sűrű kókusztej * 1 kk só * ½ kk fehér bors * 1 l zöldségalaplé * 1 kisebb babérlevél vagy 1 lime-levél (az előbbit a tejszínes, az utóbbit a kókusztejes változathoz ajánlom) * 2 dkg vaj
A pácolt citromhoz: 2 bio zöldcitrom * 1 dl extraszűz olívaolaj * só, fehér bors, egy lime-levél * friss kakukkfű
Elkészítés: A vajat egy lábosban megolvasztjuk. Hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát, és kevergetve addig pirítjuk, míg a tömött hagymakarikák fellazulnak. Rádobjuk az apróra vágott fokhagymát, és fél percig együtt pirítjuk. Beletesszük a kockára vágott harcsafilét, átkeverjük, és hagyjuk, míg a halhús átfehéredik. Felöntjük a borral, alaposan átkeverjük, és 2-3 percig együtt forraljuk, míg a bor alkoholtartalma elpárolog. Beletesszük a faldarabolt zöldségeket (a zellerszárat, a sárgarépát és a paszternákot – ezt helyettesíthetjük petrezselyemgyökérrel is), megsózzuk, borsozzuk, beletesszük a babér- vagy lime-levelet, és alaposan összekeverjük, majd 5 percig lefedve pároljuk. Felöntjük az alaplével, és teljesen puhára főzzük benne a halhúst és a zöldségeket. Simára turmixoljuk, és belekeverjük a tejszínt vagy a kókusztejet. A pácolt citromot egy nappal előtte kell elkészíteni: egy üvegtálba teszünk másfél, 1 milliméteres vékony karikára vágott zöldcitromot. Rétegenként enyhén sózzuk, borsozzuk. Felöntjük az olívaolajjal és a maradék fél citrom levével. Beleteszünk egy lime-levelet és egy friss kakukkfűágat. Légmentesen lezárjuk, és a hűtőbe tesszük. Tálaláskor, szeletenként használjuk, a páclével meglocsolhatjuk a levest. Salátákhoz is felhasználható!
Tőkehaltekercsek krémes póréhagymával
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (6 adag): 1,2 kg tőkehalfilé * 25 dkg édesköménygumó * 2 szál póréhagyma * 20 dkg tejszín * 5 dkg vaj * 1 ek só * 1 kk őrölt fekete bors * 1 kk őrölt édesköménymag * 1 citrom a tálaláshoz
Elkészítés: Az édesköménygumót vágjuk vékony szeletekre, és enyhén besózva, 2,5 deka vajon pároljuk puhára – a zöldjét tegyük félre a tálaláshoz. Ha elkészült, tegyünk belőle 1-1 evőkanállal a kiterített halszeletekre, tekerjük fel őket, és tűzzük össze fogpiszkálóval. A maradék vajat olvasszuk fel, és öntsük egy nagyobb sütőtálba vagy tepsibe. Szórjuk bele az 1 centi vastag karikákra vágott póréhagymát, öntsük rá a tejszínt. Sózzuk meg, és ízesítsük az őrölt borssal és az édesköménymaggal. Sorakoztassuk rá a feltekert halszeleteket, és fedjük le a tálat. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre pároljuk. A tányéron facsarjunk rá egy kis citromlevet, és szórjuk meg az édeskömény apróra vágott zöldjével. Frissen tálaljuk – azért is remek ünnepi fogás, mert jól előkészíthető, csak a sütést kell tálalás előtt végezni.
Borhabkrémes diótorta
Elkészítési idő: 120 perc
Nehézség: * * *
Hozzávalók (16 szelet):
A tésztához: 7 egész tojás * 15 dkg cukor * 11 dkg dió * 2 ek liszt * 2 ek zsemlemorzsa
A borhabkrémhez: 20 dkg cukor * 5 dkg liszt * 2 dkg zselatinpor * 4 tojássárgája * 6 dl tejszínhab * 4 dl vörösbor * ½ kk őrölt szegfűszeg
Elkészítés: A tésztához tojások fehérjéjét pici sóval kemény habbá verjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, ezt követően a többi alapanyagot, enyhén kevergetve. Kivajazott tortaformába öntjük, és egyenletes tűznél, középhőmérsékleten sütjük kb. 30 percig (szúráspróbáig). Rácson kihűtjük, majd visszatesszük a sütőpapírral kibélelt tortaformába. A borhabhoz a tojássárgáját a liszttel és 1 deci hideg borral simára keverjük. A maradék bort a cukorral és a szegfűszeggel felforraljuk, majd langyosra hűtve összekeverjük a tojássárgájás krémmel. Vízgőz fölött sűrűre főzzük, majd kihűtjük. A zselatint a langyos vízben feloldjuk, és habverővel összedolgozzuk a főzött krémmel, majd a tejszínhabbal fellazítjuk, és egy órára hűtőbe tesszük. A krémet a tészta tetejére simítjuk, és legalább két órára hűtőbe tesszük szeletelés előtt. A díszítéshez használhatunk friss gyümölcsöket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.