Aktuális

Orbán Viktor: Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európába irányuló migrációt

Bors

2019. november 7. csütörtök 18:24

Csütörtökön Budapesten tárgyalt Recep Tayyip Erdogan. Ezt követően a török elnök és a magyar kormányfő a Várkert Bazárban tartott sajtótájékoztatót.

Orbán Viktor először arról szólt, hogy a két ország együttműködésének kerete a legfelsőbb szintű stratégiai tanács, amit 2013-ban Ankarában hoztak létre. Akkor egyeztek meg az évenkénti találkozásról. Ennek keretében érkezett Erdogan elnök most Budapestre.

Magyarország egy olyan földrajzi térben található, amely három nagy főváros által jelöltett ki – mondta a miniszterelnök. Ez pedig a Moszkva-Berllin-Ankara tengely, és ez meghatározza a magyar külpolitika főbb irányait. Mindegyik ország magas rangú vezetője járt itt a közelmúltban – utalt Orbán Viktor a mostani Erdogan és Putyin orosz elnök, valamint a német külügyminiszer budapesti látogatására.

A magyar miniszterelnök hangsúlyosan szólt arról, hogy Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európába irányuló migrációt, ezért fontos stratégiai partner az ország. Mint mondta 350 ezer illegális határátlépőt tartóztatott fel csak idén októberig Törökország, ezért komoly elismerés jár – mondta Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök külön méltatta a magyar-török hadipari együttműködést, és szólt arról is, hogy több közös magyar-török afrikai misszió van, így többek között van egy orvosi misszió. A jövőben pedig vízügyi és egészségügyi segítséget nyújt a két ország Ghánának.

Korábban a magyar és török fél megállapodott arról, hogy hatmilliárd euró a cél a két ország közötti kereskedelmi forgalomban – mondta Orbán Viktor. Hozzátette, hogy Törökország az energetikában is stratégiai partner. A kormányfő elmondta, hogy legkésőbb 2021 végére érkezhet gáz a Török Áramlaton keresztül. A magyar kormányfő bízik benne, hogy az azerbajdzsáni MOL-beruházás is zöld utat kap a török hatóságtól.

Erdogan elnök arról beszélt, hogy rengeteg fontos témát érintettek. A stratégiai együttműködésnek is fejlődnie kell, és mindezekről katonai és migrációs téren is beszéltek. Az oktatási, kultúra és közúti fuvarozás is szóba került, és ennek érdekében írták alá a 10 megállapodást. A hatmilliárd dolláros kereskedelmi forgalom elérése a cél.

Erdogan elnök szólt arról is, hogy a török és magyar üzletemberek között védelmi területen is várható tárgyalás, és megköszönte Magyarországnak, hogy mindig is kiállt Törökország uniós felvétele mellett.

Továbbra is vendégül fogjuk látni a vendégeinket – mondta a török elnök -, de akármit nem bírunk el, ha látjuk, hogy nincs megoldás, akkor ki kell tárni a kapukat – mondta Erdogan. Ha kitárjuk a kapuinkat, akkor mindenki tudja, hogy merre indulnak ezek az emberek – tette hozzá.

Orbán Viktor szerint, aki arra kényszerült, hogy elhagyja az otthonát, azon segíteni kell, de oda kell vinni a megoldást, ahol a probléma van. Hozzátette: Magyarország képes arra, hogy megvédje a határait, és inden eszköz megvan arra, hogy egyetlen illegális migráns se lépjen át a magyar határon.

További cikkek

Borzalmas

Mécsesek, kerítésre akasztott plüssmackó: szívszorító tragédia történt az újpesti iskolában

Covid

Müller Cecília: Tízből kilenc megbetegedést már az omikron variáns okoz - videó

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: értékelés – szomorú, hogy kiestünk, de megérdemeltük

likebalaton.hu

Hamarosan kiderül, kik készíthetnek idén BalatonBort

origo.hu

A szexbomba magyar focistanő megvillantotta a bugyiját - fotó

kemma.hu

Letartóztatták a tatabányai rendőrgázolót: kiderült, hogyan sérült az egyenruhás

koponyeg.hu

Hózáporokkal és viharos széllel jön a hidegfront

vg.hu

Perre készül az Omega gitárosa

origo.hu

160-nal repült át a körforgalmon egy autós a Balatonnál - videó

origo.hu

Cseh László elmondta, mit gondol a szexuálisan bántalmazott Szilágyi Liliána ügyéről

borsonline.hu

Csepregi Éva: „Ilyenkor egy anyát nem lehet megállítani, a szívem romokban hevert”

origo.hu

Nagyon ritka, százmilliókat érő autókincset találtak egy elhagyatott pajtában