Aktuális

Nemcsak a műanyag miatt káros a PET palack

Címkék
politika

Bors

2019. november 27. szerda 12:27

A nagy kiszerelésű italokkal visszük be a legtöbb cukrot is a szervezetünkbe. 10 eladott szénsavas üdítőből, kilenc műanyag palackos kiszerelés, amelynek kétharmada 1,75-ös illetve 2 literes változat.

A nemzetközi multik által gyártott PET palackos üdítők felelősek a műanyagszennyezésért és a mértéktelen cukorfogyasztásért, hiszen Magyarországon a teljes forgalom mintegy 95 százalékát ezek a csomagolások teszik ki, írja a Ripost.

Azaz 10 eladott szénsavas üdítőből, kilenc műanyag palackos kiszerelés, amelynek kétharmada 1,75-ös illetve 2 literes változat. Mindez a hatalmas környezetterhelés mellett elképesztő cukorfogyasztáshoz vezet, ami már rövid távon is károsíthatja az egészségünket. A cukros üdítők ilyen mennyiségű fogyasztásától ugyanis tartósan megnő a vércukorszint, az elhízás veszélye és az ezzel kapcsolatos betegségek kockázata. Az OECD jelentése szerint az elhízottak aránya Európán belül a felnőtt lakosság körében, hazánkban a legmagasabb, globálisan pedig a negyedik helyen állunk.

A megoldás nem az, hogy lemondunk a kedvenc ízeinkről, sokkal inkább arra kell figyelni, hogy megtaláljuk a mértéket, és megnézzük az összetevőket. Az elmúlt években több pozitív innováció is érkezett, így a sztíviával és gyümölcscukorral készülő üdítők valós alternatívát jelentenek, ahogy a kisebb kiszerelésű aludobobozok is. Ezek a termékek ugyanis amellett, hogy 100 százalékban, bármennyiszer újrahasznosíthatóak, ízélményben és minőségben is a legmagasabb szintet képviselik. A 250ml-es aludoboz egy pohárnyi mennyiségnek felel meg, amit egyszerre meg lehet inni. Ezáltal nem veszít az élvezeti értékéből, nem ad lehetőséget a szükségtelen túlfogyasztásra és a túlzott cukor bevitelre sem.

További cikkek

Botrány

Autót akartak feltörni, nyilvános szex lett belőle

Tragédia

Megrázó részletek a nyíregyházi tragédiáról: a hátsó szélvédőn repült ki a szörnyethalt 22 éves anya

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Autót akartak feltörni, nyilvános szex lett belőle

origo.hu

Soha nem látott szalagkorlát épül egy magyar út mellett, meg fog lepődni, hogy néz ki - fotók

vg.hu

Elon Musk agyimplantátum-gyártó cége embereken kísérletezne

vaol.hu

50 napja van kómában Csollány Szilveszter, Zacher Gábor szerint van remény

origo.hu

Csak márciusban érkezhet Európába a OnePlus 10 Pro

nemzetisport.hu

Női kézilabda: az idény végén visszavonul az ETO kapusa

vg.hu

Annyi a pozitív Covid-teszt a szomszédban, hogy már a külföldi laborok elemzik

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 22.: Különös látomásokat, álmokat jeleznek a bolygók

origo.hu

124 mérges kígyóval körbevéve találtak holtan egy férfit az otthonában – videó