Aktuális

Megszűnnek az OKJ-s képzések

Címkék
OKJképzés

BoBe

2019. november 21. csütörtök 08:30

Még most jelentkezzen a kiszemelt OKJ-s képzésre, mert előfordulhat, hogy lecsúszik a kinézett szakmáról. Iskolarendszerben tanítják majd a szakembereket.

Forrás: Shutterstock

Régóta kering a levegőben az OKJ-s képzések átalakítása, ám most már biztos, hogy radikális változásokra kell számítani. Ha tervezte, hogy elsajátít egy plusz szakmát akkor legyen résen és még most jelentkezzen, mert 2021. januárjától már csak a töredéke marad a jelenlegi képzéseknek. 

Pincér helyett vendégtéri szakember

Az autószerelő helyett gépjármű-mechatronikai technikus képzésre lehet majd jelentkezni, felszolgáló helyett pedig vendégtéri szakembereket fognak képezni. Kozmetikusnak és fodrásznak pedig alapítványi, állami, vagy egyházi iskolákban lehet majd tanulni, OKJ-s tanfolyamokon nem. Úgy kell ezt elképzelni, hogy a képzések ritkításával szélesebb alapszakmákat határoztak meg, amelyeken belül specializálódhatnak a tanulók. Például aki ápoló szeretne lenni, a szakképző iskolában először választja az ápoló képzést, majd azon belül például az onkológiai szakirányt.

Szakmák tűnnek el

Egyelőre 760 képzésből válogathat kedvére. Ezt a számot csökkenteni fogják 196 alapszakmára. Ezeket nappali tagozaton 3–6 évig kell majd teljesítenie, estin viszont 2–3 év alatt is elvégezheti. Mint azt korábban a Bors megírta, a legfelkapottabb képzések után szinte álomfizetést kaphatnak a végzősök. A CAD-CAM informatikusokra ugyanakkora a kereslet, mint a kétkezi munkásokra, a targoncavezetőkre vagy például az asztalosokra. Rengetegen választják még az ingatlanközvetítést, a boltvezetést vagy a rendezvényszervezést. A felsorolt hiányszakmák egyike sem található meg az új jegyzékben. A megkérdezett szakértők még maguk sem tudják pontosan, hogy milyen formában sajátíthatók majd el pontosan ezek a szakmák. 

Elfogadják a régit

Elfogadják a régit Ne izguljon, a korábban megszerzett szakmai végzettsége nem veszik el, ugyanolyan teljes értékű szakmai bizonyítványnak számít majd. A képzéseket megtekintheti a www.nive.hu internetes oldalon, ahol az Országos Képzési Jegyzék teljes adatbázisát megtalálja.

Vissza az iskolapadba

Jelenleg csak 27 olyan OKJ-s képzés van, amit kötelezően iskolarendszerben kell elsajátítani. A változásokkal az új jegyzékben szereplő 196 alapszakma mindegyikét ilyen módon lehet elvégezni. 

– Akik érettségivel rendelkeznek, azoknak kétéves lesz a képzés, akiknek viszont nincs, azoknak három évet kell az iskolapadban ülniük – mondta el a Borsnak egy felnőttképzéssel foglalkozó vállalat tanfolyamszervezője. 

25 év alatt ingyenes

2020. december 31-én indulhatnak az utolsó régi rendszerű képzések, vagyis ez az utolsó időpont arra, hogy például elvégezzen egy rendezvényszervezői képzést, mert aztán megszűnnek. Egyetlen feltételhez van kötve ez a késői dátum, hogy a vizsgákat és a pótvizsgákat legkésőbb 2022. december 31-ig be kell fejeznie. Ezért érdemes minél előbb jelentkeznie, mert az új képzési rendszer miatt rohamos túljelentkezésre számítanak a felnőttképzéssel foglalkozó cégek. 

– Jelenleg 25 év alatt mindenkinek két ingyenes képzés jár, ebből a másodikat csak esti tagozaton lehet elvégezni. Természetesen ez együtt jár azzal, hogy több órán kell részt venniük. Én úgy gondolom, hogy ez az új rendszerben is meg­marad, de egy munkahely      mellett nehéz összeegyeztetni a megnövekedett óraszámokat – mondta el a szakember a Borsnak.

És, hogy mi lesz az erre szakosodott cégekkel, a felnőttképzéseket nyújtó OKJ-s iskolákkal a jövőben? – Egyelőre úgy néz ki, hogy ezeknek a vállalkozásoknak véget ér ez a munka – mondta el a tanfolyamszervező. A jövőben az alapszakmákat ugyanis csak főként állami, vagy egyházi fenntartású szakképző centrumokban lehet majd tanulni.

További cikkek

Tűz

Halálos áldozata is van a hajnali budapesti kórháztűznek

Tűz

Tűz ütött ki a fővárosi Szent Imre kórházban

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: bombameglepetés – Izland feltörölte a padlót a franciákkal!

metropol.hu

Az orvosok is elsápadtak attól, ami a beteg fülében mászkált

origo.hu

Diplomát hamisított magának Bangóné?

hirtv.hu

Az Országos Bírósági Hivatal közleménye

teol.hu

Mit tegyünk, hogy ne fagyjon be kedvenceink ivóvize?

nemzetisport.hu

Női kézi NB I: tartalékosan győzött a Siófok a Fehérvár ellen

vg.hu

Autóbalesete volt Arnold Schwarzeneggernek

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: nagyot küzdöttek a horvátok, de Dánia újra nyert

nemzetisport.hu

NB II-es felkészülés: negyedik meccsét is megnyerte a Vasas

nemzetisport.hu

Kézi Eb: „Hogy mennyi védésem volt!?” – a holland nyerőembernek el kellett kéredzkednie a munkából

origo.hu

Becsüljük meg, mert ilyen vad kisautó aligha lesz többet