Reggelig rotyog
Buday Péter szakács többségében marhahúsból készíti a húslevest, amelyet este feltesz, és reggelig rotyogtat.
– Általában marhaszegyet teszek a levesbe, de sovány fehérpecsenyét is szoktam. Velős csont is kell bele, ettől lesz igazán finom a húsleves. Ha felforrt, lehabozom, majd jöhetnek a zöldségek. Megy bele hagyma héjastul, fokhagyma, zeller, kelkáposzta, sárgarépa és fehérrépa, petrezselyem. Sózom, és egy kis szerecsendiót, valamint gyömbért is teszek bele. Az erős paprikát hanyagolom, aki akar, az a tálaláskor tesz bele magának. Általában este rakom fel, és gyöngyözően, reggelig főzöm, így lesz az igazi! Ha kész, leszűröm. Külön teszem az aranysárga levest, a húst és a zöldségeket is. A zellerrel és a kelkáposztával óvatosak legyenek a diétázók, mert magukba szívnak mindent, ami hizlal a levesben. A húshoz érdemes egy zöldségpürét készíteni a főtt zöldségekből, de torma, mustár és paradicsompüré is jól passzol hozzá. Én tésztával szeretem, méghozzá cérnametélttel, de ha vendégek jönnek, hanyagolom, mert nem lehet szépen enni – mondja Buday.
Pirítsa le a csontot!
Az Ausztriában elismert séf, Meczker Tamás a disznóhúsra esküszik, ha húslevesről van szó.
– Jó sok csontra van szükségünk, amit lepirítunk 220 fokon 20 percig, hogy zamatosabb legyen, jobban kiadja az ízét. Az a legjobb, ha van orjacsontunk is. A sovány húsok közül általában még lapockát teszek hozzá. Nagyon fontos, hogy hideg vízbe tegyük fel főni a húsokkal teli edényünket, máskülönben, ha forró a víz, hirtelen kérget kap, és benntartja a zamatokat. Figyeljünk az arányokra: például ne tegyünk túl sok répát bele, mert édeskés íze lesz. Személy szerint sok zöld fűszert használok, például snidlinget és póréhagymát is. A vöröshagyma elengedhetetlen, ez emeli ki a sertés ízét. Fontos, hogy lassan főzzük, ne főzzük túl, ha a hús elkészült benne, akkor vegyük le a tűzhelyről. Szűrjük le, tészta hozzá, és már tálalhatjuk is – osztja meg a receptjét a séf.
Csirkelábat bele!
– Az egyik legfinomabb étel Magyarországon! – kezdte lelkesen a Borsnak Schobert Norbert fitneszguru, aki a szárnyasok híve, ha húslevest készít.
– Az egyik kedvencem. Szerencsére a fogyni vágyók is nyugodtan ehetik, hiszen minden alapanyag, ami belekerül, nélkülözhetetlen a szervezet számára. Nyugodtan mehet bele a tyúkhús, a belsőségek, a csirkeláb. Rengeteg zöldséggel isteni! Akik túlsúlyosak vagy cukorbetegségben szenvednek, azoknak nem ajánlom a jó házi tésztát, de egyébként mindenki más nyugodtan tehet a levesébe. Mint mondja, a jó húslevesnek jó zsírja is van, csak le kell szűrni kicsit a főzés végén. Betegeknek, fiataloknak, idősebbeknek, egyszóval mindenkinek ajánlja az egészséges levest.
Gyógyír a mama levese
Rosszul érzed magad? Majd a mama húslevese meggyógyít! – ismerős, ugye? Nincs az a betegség, amire ne lenne jó édesanyáink húslevese. De vajon a placebohatáson kívül tényleg segít leküzdeni a betegségeket?
– A legyengült betegek nem érzékelnek ízeket és szagokat. Ilyenkor valóban az egyik legjobb választás, ha egy tápanyagdús, zöldségekkel megrakott, házi tésztás tyúkhúslevest eszik. A forró leves jótékony hatással van a szervezetre, arról nem is beszélve, hogy erőt ad a lábadozó betegnek. Ezután ki lehet alakítani számára egy egészséges, vitaminokkal teli étrendet a további felépüléshez – mondja a Borsnak dr. Bense Tamás családorvos.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.