Aktuális

Ki hazudik, Gothár Péter vagy a színháza?

K. Sz.

2019. november 22. péntek 04:00

Rengeteg kérdőjel maradt a Katona József Színházban kirobbant zaklatási botrány körül. Egy vagy több sértett van? Miért nem született rendőrségi feljelentés az ügyben?

Forrás: MTI

Szerdán végre kiderült a nyilvánosság számára is, hogy Gothár Péter 72 éves rendező zaklatta a Katona József Színház munkatársát vagy munkatársait.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az egyes vagy a többes szám az indokolt, mert ellentmondás van a Katona József Színház által kiadott és a Gothár Péter által megfogalmazott nyilatkozat között: a színház szerint több esetben több dolgozót molesztált a Nemzet Művésze, míg a rendező csupán egy esetről beszélt.

„A budapesti Katona József Színház vezetőségének tudomására ju­tott, hogy egy szerződéses munkatársa több esetben is erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival.– állt a színház közleményében, míg Gothár így kezdte a beismerést:

Egy évvel ezelőtt erkölcsileg elfogadhatatlan módon közeledtem színházunkban egy munkatársnőmhöz. Pár nappal később bocsánatot kértem és kaptam tőle.

A két állítás közül az egyik biztosan hamis. Vajon ki nem mond igazat? Gothár szövegéből az is kiderül, hogy az eset egy évvel ezelőtt tör­tént. Vajon miért várt ilyen sokáig a színház a történtek nyilvánosságra hozásával? A Bors újra felkereste a rendőrséget, és újra rákérdeztünk: az elmúlt egy évben tett-e bárki feljelentést az ügyben?

– Válaszadásunkig ilyen feljelentést nem iktattak a kollégák – tájékoztatta a Bors munkatársát délután Csécsi Soma rendőr alezredes, szóvivő. A Bors több jogászt is felkeresett az esettel kapcsolatban, akik a rendőrségi nyilatkozat alapján is furcsállják, hogy sem a színház, sem a sértett nem tett feljelentést az ügyben. Így az sem egyértelmű, hogy a színház közleményében szereplő „erkölcsi határokat átlépő” tett bűncselekménynek minősül-e. Ha igen, akkor további kérdések vetődnek fel: az áldozat miért nem kérte a színházat, hogy tegyen feljelentést Gothár ellen, vagy miért nem tette meg maga?

Gulyás Gergely: Teljes körű vizsgálatra van szükség!

Gothár Péter, a Katona József Színház rendezőjének zaklatási ügyéről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi Kormányinfón azt mondta: első körben teljes körű kivizsgálásra van szükség. Meg kell nézni, hány ember esett zaklatás áldozatául, és mindent meg kell tenni, hogy ilyen még egyszer ne fordulhasson elő.

– A balliberális kulturális oldalon nem először szembesülünk azzal, hogy a legérzékenyebb kérdésekben a szavak és a tettek egymással szemben állnak – mondta.

Jelen esetben legalább egy éve tussolnak el egy olyan ügyet, amiről tudomása volt sokaknak – közölte.

A rendező Kossuth-díjának elvételére vonatkozó felvetésre azt mondta: a díjvisszavonásokkal óvatos, először nézzék meg, hogy van-e erre egyáltalán törvényes lehetőség, amit egyébként visszamenőleg megteremteni nem lehet. A miniszter szerint a díjakat úgy kell adományozni, hogy a díjazott utána erre ne váljon méltatlanná.

Mindeközben a színház további lépésekkel igyekszik elhatárolódni a rendezőtől. Szrda délután kihirdette, hogy a Gothár által rendezett Hóhérok című darab előadásai elmaradnak, a jegyeket vissza lehet váltani. Úgy tudjuk, a felújító próbák csúsztak csak meg, de érdekes módon a repertoárból eltűnt az előadás. A rendező további három előadása: a Részegek, a Szürke galamb és a Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó bojler azonban egyelőre műsoron marad.

Az ellentmondásokat csak az érintettek tudnák feloldani, a kérdésekre ők tudják a válaszokat, de a Katona társulatának minden tagja hallgat.

További cikkek

Kellemetlen

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

Baleset

Két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre: Szörnyű tragédia történt Bács-Kiskun megyében

Ez is érdekelhet

life.hu

Súlyos vádak: Hosszú Katinka Szilágyi Liliána miatt hagyta el Shane Tusupot

borsonline.hu

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

origo.hu

Puszta kézzel tettek odébb egy autót a svéd kézisek Budapesten - videó

vg.hu

A svédek nem javasolják a gyerekeknek az oltást

szon.hu

Micsoda fotó esett be Dominikából! Elalélt mindenki Pap Dorci popsijától!

origo.hu

Az ember szemén látszik a halál időpontja

nemzetisport.hu

MU: C. Ronaldo nem volt elégedett, letiltotta a Transfermarktot

origo.hu

Idén is elindult a pénzügyi tudatosság fejlesztésének egyik sikeres programja

nemzetisport.hu

Videó: a svéd kézisek odébb tették a rossz helyen parkoló autót Budapesten

life.hu

Váratlan fordulat! Mégsem Szilágyi Gerda írta a megdöbbentő sorokat?

ripost.hu

Tombol az omikron Magyarországon: ezt fotózták a Margit hídnál

origo.hu

Nem fogja kitalálni, mely magyar énekes vett magának 4,5 millió forintért luxusórát