Aktuális

Hétköznapi hős – Viki a legdrágábbat adja ingyen: az idejét

B. Bredák Alexandra

2019. november 10. vasárnap 10:00

Egy romantikus vacsora, beülni a fodrászhoz, vagy épp hivatali ügyeket intézni – legtöbbször ezt választják azok a kisgyermekes anyák, akik élnek a nem mindennapi lehetőséggel, amit a Pest megyei Páncél Viktória kínál fel számukra: ingyen vigyáz a gyermekeikre néhány órán át.

A legtöbb szülőnek ismerős lehet a szituáció, amikor egyszerre kellene több helyen lenni, de nagyszülők vagy éppen segítség hiányában nem tudnak egyik helyről a másikra eljutni egy kisbabával, de sokszor egy óvodás korú gyermekkel sem egyszerű. Viktória évek óta bébiszitterként dolgozik, így nála jobban talán senki sem lát bele abba, milyen nehézségekkel küzdenek meg a szülők, esetenként az egyedülálló anyák nap mint nap. Régóta gondolkodott már azon, hogyan tudná őket valamilyen formában segíteni, míg nem megálmod­ta: az egyik legdrágább dolgot tudja nekik tiszta szívből felajánlani: az idejét, ráadásul fizetség nélkül.

– Rájöttem, mi az, ami nem pénz vagy egy kézzel fogható dolog, de a másik ember mégis tud neki örülni. Arra jutottam, annál nagyobb öröm nem érhet egy anyukát, mint ha időt adok neki ajándékba – magyarázta el a Vasárnapi Borsnak Viki, aki havonta három órát ajánl fel egy-egy családnak.

Vannak olyan családok, amelyek azért élnek ezzel a lehetőséggel, mert nincsenek nagyszülők, akik vigyáznának a gyerekre, ez idő alatt viszont el tudnak menni kettesben valamilyen programra. Viki azt mondja, nem olyan egyszerű ez a hivatás, mint amennyire elsőre gondolja az ember. Sok szülő például szinte látatlanul is annyira megbízik benne, hogy egy telefonos beszélgetés, vagy egy videóhívás után már el is viszi hozzá a gyermekét. Ez viszont óriási felelősséggel jár, mert a kicsit ugyanolyan fizikai és mentális állapotban kell visszaadni a szülőnek, ahogy otthagyta.

– Lenyűgöző sokszor, hogy a szülők milyen bizalommal állnak hozzám. Sok anyuka olyan szabad kezet ad, ami számomra a legnagyobb elismerés részükről – mesélte el az önkéntességet is vállaló bébiszitter. – Nagyon sok empátia, de ugyanakkor határozottság is kell ahhoz, hogy gyerekekkel foglalkozzon az ember. A legfontosabb mégis az, hogy a gyerek tudja, biztonságban van és figyelek rá. Nem szokott olyan gond lenni, hogy ne akarnának velem maradni.

Sokan úgy jelentkeznek Vikinél, hogy alapvetően nem gondolnak arra, bébiszitterre lenne szükségük, de aztán kedvet kapnak, és kipróbálják. Viki az esetek nagy százalékában saját, zuglói otthonában vigyáz a kicsikre. Van egy erre a célra kialakított szobája, ami tele van játékokkal, például egy nagy barna macival. Előfordul az is, hogy a kicsik egyedül szeretnének játszani. A bébiszitter erre is biztosít lehetőséget, de csakis egy kis furfanggal megspékelve.

– Ha egyedül akar játszani valaki, természetesen semmi akadálya, kimegyek a szobából, de úgy van kialakítva a helyiség, hogy kintről rálássak. Ezt ugyan ők nem tudják, de fő a biztonság – mosolyogja el magát Viki, akinek ugyan nincs gyermeke, mégis úgy törődik minden kicsivel, mintha a sajátja lenne. Ugyan a naptárja már eléggé betelt, mivel rengetegen jelentkeznek hozzá, de aki jelentkezni szeretne, az megteheti a bodza@gmail.com címen.

További cikkek

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Horror

Gyomorforgató, mi került elő a férfi fagyasztójából, még a rendőrök is rosszul lettek

Ez is érdekelhet

kemma.hu

Rendőrt gázolt egy férfi menekülés közben Tatabányán

mindmegette.hu

Heti 10 recept: itt a farsang, tarolt a szalagos fánk, de egy jó bolognaira is volt igény!

origo.hu

75 éves lett Kitano Takesi - képgaléria

magyarnemzet.hu

Kétnapos hajtóvadászat után elfogták a budapesti gyilkost

sonline.hu

Ausztriába jártak autógumikat lopni Kaposvárról

origo.hu

Megint eltűnhet egy népszerű, emblematikus állat

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: az izlandiak felkészültek, ha kikapnak tőlünk, még csomagolhatnak is

vg.hu

Ausztrália is elfogadja a Szputnyik V-t

metropol.hu

Durva hideggel érkezik a hózápor, de van egy rosszabb hírünk is

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: 24 év után jutottak ki, pont nélkül zártak – lemondott a kapitány

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: „Nem így terveztük” – Bánhidi a kiesés után

origo.hu

Így szerezték meg jogosítványukat apáink, nagyapáink - galéria nosztalgiázóknak