Aktuális

Használtautó-vásárlás: hallgasson a megérzéseire!

Bors

2019. november 17. vasárnap 19:00

A használtautók adás-vétele sokszorosan meghaladja az újautós eladásokat. Az autó kiválasztása nem ördöngősség, de odafigyelést igényel.

Használtautó-vásárlásánál jóval körültekintőbben kell eljárni, mint amikor egy új autót rendel meg.

Az internet segíthet a felkészülésben: megismerheti az adott típus gyengéit vagy kiderítheti, milyen kérdéseket kell feltenni az eladónak. Egy magánszemélytől való vásárlásnál érdemes kérdezősködni az autó előéletéről, szervizmúltjáról. Sajnos ma egy szervizkönyv önmagában nem jelent bizonyosságot.

A vásárlásra szánjon időt, nem ötperces folyamat ellenőrizni az autót! A legegyszerűbb, ha egy szakműhelybe viszi közösen az eladóval, és kér állapotfelmérést. Intő jel lehet, ha az eladó kitér az ilyen jellegű kérése elől.

Ha szerviz helyett magunknak kell megvizsgálni az autót, először egy alapos szemrevételezésre van szükség közelről és távolról is. Távolról jobban látszódnak az elemek közti színeltérések, egy utólag fényezett sárvédő vagy ajtó elüt a környezetétől. A karosszéria, a szélvédő (kőfelverődések) átnézése után az utastér elhasználtságát vegye szemügyre! Nem jó, ha egy idősebb autónál a váltógomb, a pedálok nagyon újnak látszanak, akkor azokat az eladó nem véletlenül cserélte.

Az autó motorját indítsa be: figyelje az indításkor érkező hangokat, van-e koppanás vagy zakatolás. Járó motor mellett tesztelje a sebességváltót, mennyire veszi finoman a fokozatokat! A kuplungot is tesztelje: behúzott kéziféknél ellenőrizze a pedál fogáspontját, hol kezdi fojtani a motort a tengelykapcsoló! Automatáknál figyelje meg, hogy a fokozatba kapcsoláskor van-e rántás, illetve mennyire változik a motor for­dulatszáma, amikor sebességbe rakja a váltót. Az automata váltókra jellemző a „kúszás”, vagyis minden autó kicsit mozdulni kezd a fokozat kapcsolásakor, ez nem hiba.

Kérje meg az eladót, hogy menjenek egy tesztkört az autóval, lehetőség szerint úgy, hogy ön is vezesse a járművet! Az sem baj, ha kezdetben az eladó vezet, mert legalább megnézheti, hogyan bánt az autójával, de ragaszkodjon a próbaúthoz is. A tesztúton a rádiót kapcsolja ki, a tesztkör alatt jobb, ha az autó által kiadott hangokra, zajokra figyel. Egy tesztkör alatt érdemes egy-két csatornafedelet „véletlenül” eltalálni, hogy a futóműből érkező hangokat hallhas­sa, a féket is próbálja meg gyengébben és erősebben egyaránt, érez-e valamerre való elhúzást, illetve a pedál mennyire mélyen fog, adott esetben pumpálásra felkeményedik-e, mert ez nem jó jel. Forgalommentes környezetben végezzen az autóval kígyózó mozgást: ezzel megfigyelheti a kormány holtjátékát és a kormányműből érkező kattogást is.

Lekérhető adatok

Az ingyenes jármű szolgáltatási platformon a Belügyminisztérium (BM) egyesítette a különböző hivatalok gépjármű-nyilvántartási ada­tait. 2019 januártól rendszám alapján megtudhatóak az autó műszaki adatai, például a kilométeróra állása, a jármű baleseti előélete, valamint elérhetőek az eredetiségvizsgálaton, műszaki vizsgán készült fényképek is. Érdemes minden vizsgálat képeit is átnézni.

A szolgáltatáshoz mobiltelefonos applikáció is készül. A tulajdonos személyes adatai azonban továbbra sem lesznek hozzáférhetőek. A rendszert az Ügyfélkapun keresztül bárki mennyiségi korlátozás nélkül igénybe veheti. A hivatalosan jármű szolgáltatási platformnak nevezett informatikai rendszert már használhatják az autósok.

További cikkek

Szexi

Letapasztotta a mellbimbóit, így már nem tiltja le az Insta Barbit

Gyász

Késelés a XVI. kerületben: Felesége előtt csuklott össze a szíven szúrt családapa

Ez is érdekelhet

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 18.: fontos kérdéseknek a végére teszünk pontot, lelkileg megújulunk

metropol.hu

Gáspár Győző is gratulált Kulcsár Edina új kapcsolatához, nem is akárhogyan- Fotó!

life.hu

Tények és tévhitek a D-vitaminnal kapcsolatban

hirtv.hu

Ön szerint is a fekete párduc van rajta? Újabb, jobb minőségű videó készült - ezúttal Kerecsendnél

kisalfold.hu

Gyalogost gázolt a vonat Győr-Ménfőcsanaknál

origo.hu

Nem remekelt a Samsung Galaxy S21 széria

nemzetisport.hu

FTC: bejelentették a nigériai csatár szerződtetését – hivatalos

origo.hu

Megkezdődött a fejlesztés az egykori győri kekszgyár területén

nemzetisport.hu

Serie A: totális káosz – a Fiorentina kiütötte a Genoát

nemzetisport.hu

FIFA-gála: Messi, Szalah vagy Lewandowski örülhet? – élőben az NSO-n!

vg.hu

Letartóztatták az ápolónőt, akit azzal vádolnak, hogy csak imitálta az oltás beadását

origo.hu

Családja gyászolja a budapesti rablóüldözőt, aki hősi halált halt