Aktuális

Azonnal mehet a mosógépbe a sapka, ha bele izzadt

Bors

2019. november 28. csütörtök 12:00

Egyesek szerint a pólót és az inget elég többszöri hordás után kimosni, míg mások azonnal a szennyesbe teszik. Előbbi jobb az anyagnak, nekünk mindegy?

Forrás: Pixabay

A statisztikák szerint a legtöbb ember rossz időben mos: azokat a holmikat, amiket gyakran kellene, ritkán, míg más darabokat túl sűrűn dob be a gépbe. A lakberendezési textíliák is összeszedik a levegőből a port, a polleneket, amik komoly allergizáló anyagok. Ha ezektől nem szabadul meg időnként, hagyja felhalmozódni, akkor légzőszervi megbetegedéseket is okozhatnak. A bőrünkről a szöveten megtelepedő baktériumok miatt még a ritkábban hordott ruhákat is rendszeresen tisztítani kell, hogy ne ártsanak az egészségnek.

Naponta mossa, ha naponta hordja

– A fehérneműket, zoknikat, de még az ingeket, pólókat is ki kell mosni egy használat után – hívta fel a figyelmet dr. Bense Tamás családorvos.

A sportruházatokkal, aláöltözőkkel is hasonló a helyzet, hiszen izzadunk. Ez vo­natkozik a sapkára és a sálra is. Vagyis ha a hidegről bemegy egy plázába, és nem veszi le a sapkát, akkor máris mehet a mosásba, ha úgy érzi, egy kicsit is megizzadt. Pont ezért olyan termékeket vegyen, amelyek moshatók. Azokat a ruhadarabokat, amik nem érintkeznek közvetlenül a bőrrel, elég pár hetente tisztítani. Ilyen például a kabát akkor, ha nem ér hozzá a nyakához sem.

– A mosást magam intézem. Alacsony hőfokon, általában 30 fokon mosom a ruháimat, valamilyen gyors programon. A fehérneműket természetesen naponta cserélem, de az ingeket, ha nem izzadok bele, van, hogy többször is felhúzom – vallotta be a Borsnak Csonka András színész.

Zakót hathetente

Egyes kabátokat, például amik gyapjúból vannak, inkább ne dobja a mosógépbe, tisztító kell nekik, mert annyira kényesek.

– A szezonális holmikat a szezon végén és elején mindenképpen ki kell mosni, vagy vigye tisztítóba. Jövő héttől jön az igazi tél, vége az ősznek. Mielőtt elteszi az őszi kabátokat, gondoskodjon arról, hogy tiszták legyenek – javasolja Bense, hozzátéve: a fejbőrről lehulló hámszövetek, utcai szennyeződések megtapadnak a kabátokon, zakókon is. Utóbbit hathetente tisztítsa.

3-4 naponta a törülközőt

A szakértők szerint külön törülközőt kellene használni az arcunk, a testünk és a hajunk megtörléséhez. Azt, amelyikbe az arcunkat töröljük, három-négy naponta mosni kellene. Míg amit fürdés után veszünk elő, hetente szükséges cserélni. Ezeket 60 fokon ajánlott mosni, hogy a baktériumok elpusztuljanak. A hajtörléshez azért jobb elővenni még egyet, mert így nem lesz olyan vizes a másik kettő, és lesz idejük megszáradni. A fejtetőre használt textilt elég kéthetente lecserélni.

– Külön törülközőt használok az arcomra és egy másikat zuhanyzás után. Gyakran cserélem, viszont nem mosok magas hőfokon. Maximum 40 fokig csavarom fel a mosógépet – mondta el Esztergályos Cecília színésznő.

A paplant és a párnát havonta váltsa

A szakértők szerint a magyarok meghökkentően ritkán cserélik az ágyneműhuzatokat, pedig hetente kellene. A piszkos huzatokat pedig magas hőfokon, 60 fokon, vagy afelett szükséges mosni. De ahhoz, hogy az ágya tényleg ne jelentsen önre veszélyt, ez nem elég. Ugyanis sokan az ágytakaróról feledkeznek meg. Kéthetente mosni kell, hiszen összegyűjtik a port. Maga a huzat nem teljesen véd a szennyeződésektől, akár al­lergiás is le­het attól, ha a paplant és a párnákat nem tisztítja. Havonta kellene mo­sógépbe tenni.

Sötétítőt évente

A nagy és nehéz sötétítő függönyöket igazán nem jó móka leszedni, kimosni, megszárítani és visszaaggatni. Még szerencse, hogy a szakértők szerint elég évente végigzongorázni ezt a procedúrát, mert ezeket nem húzgáljuk olyan gyakran, és így nem száll ki belőle az a rengeteg szemcse, amit összegyűjtött már. Viszont más a helyzet az áttetsző függönyökkel, vagy ahogy Esztergályos Cecília hívja, a porfogókkal.

– A fényáteresztőket, vagy ahogy én hívom viccesen, a porfogókat félévente kimosom – mondta a Borsnak a színésznő. Ezeket valóban félévente illik kimosni, mert a szellőztetéseknél bizony sokkal több koszt gyűjt magába.

További cikkek

Diagnózis

„Soha nem fog meggyógyulni” – Sokkoló diagnózist közöltek a 3 hetes kisfiú anyukájával

kávé

Kapszulás kávékat vizsgáltak, szörnyű dolog derült ki róluk

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Exkluzív interjú adott Csuti: „A lelkem összetört”

likebalaton.hu

Mértéktelenül pusztítják a kárókatonák a balatoni halállományt

life.hu

Hétvégi horoszkóp (január 22-23.): tartogatnak némi jóleső izgalmat a következő napok

vg.hu

Autóbalesete volt Arnold Schwarzeneggernek

bama.hu

Megfenyegették a kozármislenyi háziorvost az oltások beadása miatt

vg.hu

Putyin teljesíthetetlennek látszó követelésekkel állt ellő – Blinken és Lavrov maradna a békés megoldásnál

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 23.: Aki hozzád tartozik, úgyis visszajön…

origo.hu

Diplomát hamisított magának Bangóné?

origo.hu

A világbajnok nyerte a két kézilabdanemzet rangadóját az Európa-bajnokságon