Aktuális

Otthoni sufnituning: bízza szakemberre a konnektorcserét!

Bors

Létrehozva: 2019.10.11.

Számos buktatója van az otthoni barkácsolásnak. Olykor pont azért lesz drágább a felújítás, mert spórolni próbált a szakemberen.

Forrás: iStock

Fogadjunk, hogy a falfestésen kívül számos otthoni barkácsolásnak vagy felújításnak, esetleg szerelésnek próbált már nekiesni azért, hogy megspórolja a házhoz hívott szakembert, akinek tetemes összegeket kell kifizetni. Az internet újabban felrobbantotta a csináld magad mozgalom, számos segédvideót találhatunk, legyen szó csempézésről, vagy éppen villanyszerelésről. Turi Sándor, a Fix.24 szakemberkereső oldal szakembere összeszedte a legkockázatosabb otthoni projekteket, amik egy-egy videó láttán gyerekjátéknak tűnnek.

Hidegburkolás

Vásárlásra csábítanak a barkácsáruházak akciós sorai, sokan el is csábulnak a jó áron kapható csempék, járólapok láttán, hazaviszik, és azt gondolják, majd ők a neten utánajárnak, hogyan is kell azt csinálni… Turi Sándor tapasztalatai szerint a házilag elvégzett munka esetén sokszor egyenetlen a burkolás, vagy nincsenek szintben a csempék, de gyakori hiba a rosszul előkészített felület, amin nem maradnak meg a felragasztott elemek. Szerinte ezt mindenképpen szakemberre kell bízni. A munkadíj sok mindentől függ, a legdrágább a terméskő lefektetése, ezért akár 7 ezer forintot is elkérhet a szaki négyzetméterenként. 

Légkondi beszerelése

Számos család úgy próbál spórolni, hogy a légkondit megveszik ősszel vagy télen, mert ilyenkor olcsóbb, hiszen nincs szezonja. Na, ekkor jön a legnagyobb hiba: beszerelik. Ez azért gond, mert így elveszíti a termék a garanciáját. Ráadásul sokan rosszul végzik el, ami után már tényleg megúszhatatlan a szerelő. A hibaelhárítás költsége a bonyolultságtól és a telepítés helyétől is függ, de olyan 50–150 ezer forinttal lehet számolni.

Tapétázás

Könnyűnek tűnik, amíg nincsenek kapcsolók, ablakok, esetleg fűtőtestek. Ezek a kritikus pontok. Csak akkor álljon neki, ha nem zavarja, hogy a tapasztalatlansága miatt esetleg majd légbuborékos lesz itt-ott, vagy kicsit gyűrt. A minta is könnyen elcsúszhat. A szakember munkadíja természetesen sok mindentől függ. A legnehezebben felrakható tapéták munkadíja körülbelül 1400-3700 forint körül mozog négyzetméterenként. 

Vizes ügyek

A szakember szerint ez az a terület, amihez jobb, ha hozzá sem nyúl az ember. A mosdó vagy mosogató dugulása esetén például sokan nem tudják, hogy nem ajánlott pumpát használni, mivel ezzel annyira összetömöríthetjük a dugulást, hogy a duguláselhárító is csak nehezen fog vele boldogulni. A geberit, azaz falsíkon belüli rendszereket sem érdemes megbolygatni. A legdrágább munkák között van­ az eldugult fővezeték tisztítása, ami 25 ezer forinttól kezdődik, és a spirálos duguláselhárítás, ami 15–25 ezer forint. 

Villanyszerelés

Ez a legveszélyesebb. Szerencsére ettől ódzkodnak a hozzá nem értő urak, de sokan úgy vélik, hogy simán tudnak konnektort cserélni, vagy bekötni a tűzhelyet. Inkább ne! A balesetek, zárlatok, tüzek mellett az elektroszmoggal is számolhatunk, ha nem hozzáértő végzi el a szerelést. A komplett elektromos szerelés 6500-9500 Ft körülbelül szerelvényenként, egy villanytűzhely beüzemelésére sütővel együtt pedig 15-20 ezer forintot kell szánni.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160334_auto_resized.jpg
origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166253_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fejlemény: pár hónapon belül kitoloncolhatják Harry herceget Amerikából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164686_auto_resized.png
hirtv.hu

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27486_resized.jpg?avcount=1714172419
origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165843_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 27.: a Rák egy kapcsolata váratlan fordulatot vesz, a Bak szerencsés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714172419
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714172419
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714172419
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JFNWf7mmWEpw5pefPCStAvMzjd1iDbJYH6M84_RYm3Q/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzExMmFlY2MyMzQxZTRhZDRiNmQ5MzllNDQzM2MyNWVi.webp
Veszélyes

„Sosem volt allergiás" – éjjel rohant a mentő a magyar tinilányért, rejtélyes tüneteket okozott az eper

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai