Aktuális

Oroszlánokkal etette meg vagyonát gróf Széchenyi

H. N. Zs.

Létrehozva: 2019.10.03.

Keveseknek adatik meg, hogy felfedezzék Afrikát, a titokzatos fekete kontinenst. A magyar vadász, gróf Széchenyi Zsigmond többször is eljuthatott oda, ráadásul felesége, Mangi néni megóvta különleges képkockáit, így a nagyközönség is láthatja azokat.

Bu­dapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatták be a Vadonvilág, gróf Széchenyi Zsigmond nyomában című dokumentumfilmet, mely a rendkívül művelt ma­gyar vadász, utazó, író és Afrika-kutató éle­té­ről és utolsó útjának bemutatásáról szól a Denaturált Afrika című utolsó könyve és a felesége által megőrzött hagyaték alapján.

Otthagyta a nejét egy bivalyért

– Az ember részben örül egy ilyen eseménynek, hisz izgalmas, de nagyon fá­rasztó, lelkileg is megvisel, na meg nem vagyok már húszéves – mondja a Borsnak Széchenyi Zsigmondné Hertelendy Margit, vagy ahogy Széchenyi hívta, Mangi, aki kora ellenére igazán jól bánik a szavakkal.

– Minden részletre másképp emlékszem. Az expedíciónak két része volt, az egyik a vadászat, a másik a fényképezés. A vadászatban elég sok probléma akadt, akkor volt napirenden a függetlenség, itt bennszülöttek, ott angolok. A fotószafarin egy nagyon kedves em­ber kísért minket, ez a pár nap nagyon kellemes volt. Még a férjem a halála előtt röviddel írt is egy levelet a kísérőnknek, hogy gondolkodik egy újabb fotószafarin. Nagyon művelt és precíz ember volt. Pontosan csinált mindent. Az írással is úgy volt, hogy hetvenhétszer átjavította. Eltépte, újracsinálta, de ennek megvolt az eredménye. Irtó kíváncsi vagyok a visszhangokra.

– A vadásznak a vadszeretet is hozzá tartozik a munkájához. Fals dolog, hogy azt gondolják, a vadász nem szereti és csak leöli a vadat. Nagyon is szereti. Egyszer nagyon meg voltam sértve, mert volt egy bivaly, amit megláttak messziről. Kiugrottak a kocsiból, levette a fejemről a kalapot és otthagytak engem a kocsiban. Volt egy filmgépem. Annyit vetítettem, amikor megjöttünk, hogy tönkrement – meséli Mangi néni.

Bennszülöttnevet kapott Afrikában

A filmből kiderül, hogy Zsigmond egy-egy faj legkiválóbb, legnagyobb példányát szerette volna megtalálni, így a könyvek lapjain meg is jelölte azokat az állatokat, amiket mindenképpen látni akar. Szüleivel gyakran összetűzésbe került, mivel ezek az egzotikus utak igen sokba kerültek. Az évek során „eletette az oroszlánokkal” a vagyonát, vagyis felélte azt.

Afrikában tisztelte a bennszülötteket, mégis rendre utasította őket. Ha Széchenyit zavarta az esti lármázásuk, ki­ment hozzájuk és leteremtette őket, vagyis „kelelézett”, ami annyit tesz: csend legyen! El is nevezték Bwana Kelelének, vagyis Csendlegyen úrnak.

Elégett a gyűjtemény

A második világháborúban laká­sa porig égett, megsemmisült a vadászgyűjteménye. Mi­után 1951-ben kitiltották Budapestről, egy hortobágyi tanyán, tyúkólban élt hetekig, míg le nem tartóztatták. Végül 1953-ban szabadult. Keszthelyen kapott munkát és itt ismerte meg második feleségét, Mangit. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171225_auto_resized.jpg
origo.hu

Körtemelleit és feszes fenekét mutogatja a folyamatosan meztelenkedő álomnő - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27587_resized.jpg?avcount=1714440615
origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168040_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiadták a figyelmeztetést: automatából ivott kávét a hölgy, torkához kapva kezdett fuldokolni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174770_auto_resized.jpg
vg.hu

OTP: ez a bank lehet Csányi Sándorék célpontja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170167_auto_resized.jpg
ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174005_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Kitálalt a Liverpool legendája: karakteres vélemény a Szalah-Klopp afférról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27583_resized.jpg?avcount=1714440615
origo.hu

Kiderült, együtt van-e még Krausz Gábor és Mikes Anna

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173590_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Egy tanuló pilóta durván a kifutóhoz csapta a gépet, amelyen 345-en utaztak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714440615
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1PwazLrRBFEbdtf_fIH7jJ5SNqlkHDbqALHhVImfx20/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M3NTYxNGQ1MTM1NzRmNzQ5ZmQ1N2RhZTNmNmVkYzE2.webp
Remény

„Egyre közelebb repítik Dominikot Dubajhoz” – Curtis is segít a nagybeteg kisfiúnak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/czGumk-ULTB_25eH_3LDHcdHl0oIGM_VVqZsuCsuU28/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQzMTVhNDI3ZjM0YjRiZTI5ZGMyYzVmOTU3ZDlmYTg5.webp
Szívszaggató

„Csak azt szeretném, hogy gyerek lehessen” - Másodszor küzd meg a rákkal a 4 éves tündéri fiú