Aktuális

Örök rejtély marad, hogy jutnak haza a galambok

B. B. A.

Létrehozva: 2019.10.30.

Repülőt vezetünk, robotokat építünk, felfedezzük a C-vitamint, de mégsem tudjuk több évtizede, hogyan képesek a galambok eltévedés nélkül tájékozódni. Elképzelés van róla, de talán örök talány marad.

Forrás: shutterstock

Hegyek a támpontok

Kutatás kutatást követ a mai napig arra vonatkozóan, hogyan lehet, hogy ha egy galamb elindul otthonról, később nem okoz neki gondot ugyanoda visszajutni. Ráadásul úgy, hogy a két helyszín között akár több ezer kilométer van. Dr. Pintér József Zsolt, a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetségének elnöke szerint azt, hogy a galambok hogyan tudnak hazamenni – mint a Borsnak frappánsnak fogalmazott –, még senki nem találta fel.

– Ez egy olyan dolog, amire senki nem fogja megadni a választ. Ahogy arra sem, hogy a gólyák vagy a fecskék hogyan vándorolnak – magyarázta a Borsnak a szakember. Persze van sok vizsgálati módszer, amit már kipróbáltak a tudósok.

– Angliában például a galambokat az óceánhoz vitték, nyomkövetőt szereltek rájuk, figyelték, hogyan tájékozódnak. Azt vették észre, hogy vannak adott pontok, amiket követnek, és van, amelyik madár annak megfelelően tudja, merre van az arra. Volt olyan galamb is, amely kiálló szegmenseket összekötve – ilyenek például a hegyek – jut el az otthonához. De volt olyan madár is, amely vasúti nyomvonalat követett – fejtette ki a Borsnak dr. Pintér József Zsolt.

Ahol a madár sem jár

Az igazán fanatikusak a postagalambokat versenyeztetni is szokták. Ehhez összeszedik a galambokat, és egy kosárba elviszik ôket több ezer kilométerre.

– Egyes versenyeken a gyorsaságot mérik. Itt a galambok tájékozódási képessége nem számít, csak az állóképességük. 90 kilométeres óránkénti sebességgel beveszik az irányt, és elindulnak haza, van, hogy 700 kilométert is repülnek. Ez már úgynevezett hosszú távú versenynek minősül. Olyan esetek is vannak, amikor egész éjszaka repül a galamb, hogy közben nem lát semmit.

Keringők a legnépszerűbbek

Korényi István csepeli galambtenyésztő fehér galambjait vannak – ezeket 1941-ben új fajtának fogadták el. Az iparosítás során a németül jól beszélő középvezetői réteg is szervesen bekapcsolódott a galambászatba: budai kék keringőt, magasröptű pesti kék keringőt és zuglói tollas lábú pajzsos keringőt tartottak, majd megszületett a csepeli magasröptű hófehér keringő, mely többek között Németország­-
ban és Hollandiában is elterjedt.

Egy másik fajta megmérettetés a röptetési verseny, itt galambfalkák repülnek egyszerre. Ilyenkor a magasság a lényeg. Az ember 1200 méterig látja szabad szemmel a galambokat, pedig ők képesek akár 1500 méterre vagy annál fentebb is repkedni – fejtette ki a Borsnak a szakember.

A budapesti magasröptű keringő a másodig legnépszerűbb galambfaj a világon. Őket a repülőgépek magasságában is megfigyelték, vagyis 4-8 kilométer ma­gasan is repülnek. 

Franciák mellett

Európában előkelő helyen „szállnak”a hazánkban  tenyésztett galambok, a természeti adottságok miatt. A tenyésztés legnagyobb kultúrája Németországban van, őket Hollandia, Belgium követi, utánuk jövünk mi, Franciaországgal közösen.

– Majdnem annyit tenyésztünk, majdnem annyi fajtánk van, mint a franciáknak. Jelenleg összesen 49 magyar tenyésztett galambfajta van. Ez soknak számít. Itthon 135 éve működik a szervezett galambtenyésztés. A legnagyobb népszerűsége a háború utáni idôszakban, de főleg a 60-as, 70-es években volt, aztán némi  hanyatlás volt megfigyelhető.

Az utóbbi években megint népszerű lett. A gond csak az, hogy kevés a fiatal tenyésztő. Nincs idejük már erre, nem vonzza őket ez a dolog. A nyugdíjasokkal pedig az a helyzet, hogy sajnos fogynak – tette hozzá a Borsnak dr. Pintér József Zsolt.

Az Év galambfajtái

2015 kiskunfélegyházi keringő
2016 budapesti rövidcsőrű
2017 székesfehérvári bukó
2018 alföldi buga és alföldi parasztgatyás
2019 egri kék
2020 kecskeméti keringő

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181591_auto_resized.jpg
origo.hu

Elképesztő bejelentés: új szerződést kötött Szoboszlai Dominik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27720_resized.jpg?avcount=1714752621
origo.hu

Újabb árcsökkenés jön a hazai benzinkutakon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184919_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a Nemzet Sportolója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183704_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Ítéletet mondtak az Európai Unióról – ez nem mindenkinek tetszik majd

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185501_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nagy a szomorúság Berki Mazsiéknál: a kislánya elvesztette a kedvencét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27719_resized.jpg?avcount=1714752621
origo.hu

Elképesztő titkokat osztott meg Szabó Zsófi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173481_auto_resized.jpg
astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186133_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Nem bántam meg, hogy ezt bevállaltam” – tangás címlapfotón Majka felesége, Majoros Hajni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27723_resized.jpg?avcount=1714752621
hirtv.hu

Íme, a YouTube-on letiltott CPAC-beszéd

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182705_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714752621
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/pMfUVbPq5nv4odW8oYVKy_zuJQiozIVH3tFgcaYzFg0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzczYjY2NGVkMjNmMDQxNDVhN2I1MjAzMjEwYTYxOGQ3.jpg
Szívszorító

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fpE6tqwm5_BLyIjFCQPQaBWAZKAaKaX12Fz5KE7fU-g/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlmZWYzYzIxMzJjZDQ3YTVhZjY4NDQ2ZmE1ZTUxOTkw.jpg
Közélet

Immár egyértelmű: Magyar Péter a baloldal mellé állt