Egyetlen acélkés is csodát tesz a konyhában

Egyetlen acélkés is csodát tesz a konyhában

Japán
PUBLIKÁLÁS: 2019. október 01. 13:00
Kés nélkül nincs főzés, ezért nem mindegy, mihez milyen eszközt választunk, és hogyan tároljuk. Ha fenjük a pengét, az is fontos, hogy lehetőleg mindig ugyanaz az ember fenje – és nem kell mindenhez külön kés, mint azt sokan gondolják.
Zs.V. 

Kevés, de jó minőségű

Sokan hajlamosak vagyunk elkövetni azt a hibát, hogy minden főzési mozzanathoz külön kést veszünk. Pedig ennél egyszerűbben is meg lehet oldani. Szendrei Bence séf a Borsnak elmondta: elég csak egy-két jó minőségű eszköz a konyhába, hogy könnyen menjenek az előkészületek.

– Nem kell túlgondolni, hogy melyik mire jó. Elég, ha van egy kicsi, amivel finom mozdulatokat lehet csinálni, mint például a hámozás, faragás. Ez lehet hajlított pengéjű is, a lényeg, hogy kényelmes legyen, kézre essen. Emellett egy háztartásban szükség van egy séfkésre is, amivel az alapanyagokat lehet aprítani – magyarázta Szendrei. Vannak olyan speciális kések, amikhez úgynevezett védőkönyök is kapható, ami arra jó, hogy az ember ne okozzon sérülést magának, ám a séf szerint ezzel nehezebb dolgozni.

Japán az igazi

Egy jó kés ugyan drágább, de jobban bírja, élesebb és biztonságosabb, ugyanis könnyebb vele dolgozni. Az üzletekben több fajtából lehet válogatni, de a legtöbb ember még mindig az acélra szavaz.

– Nem szeretem a kerámia, vagy egyéb modern késeket, a jól bevált, edzett acél a kedvencem. A boltban, átlagáron kapható eszközök általában tényleg nem túl strapabíróak, így szerintem érdemes inkább a jobb fajta japán késeket vásárolni, mivel ezeknek is elég jó acélból vannak a pengéi.

A másik lehetőség, ha egy kovács készíti el a késeket, ahogy például a séfeknek is – mondta Szendrei Bence. Az edzett acélnál is az a legjobb, ha több rétegű acélmagja van, így ugyanis élesebb és jobban is bírja a folyamatos használatot. 

A másik fontos dolog a tárolás, különben tönkremehet a legjobb kés is.

– Semmiképp sem érdemes a fiókban egymás mellett tartani a jó késeket, sokkal jobb egy késmágnes, ugyanis így sokkal átláthatóbbak a kések, mint például egy fa tartóban – figyelmeztetett a séf. A kerámia késeknél az is probléma, hogy nem rugalmasak, ez pedig könnyen az eszköz vesztét jelentheti, mivel nagyon könnyen törik. Azt is szokták mondani, hogy a kerámiának nem csorbul ki az éle, de ez nem igaz, sőt az újraélezése sem egyszerű feladat.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.