A zsemlét is megsüti a jó kenyérpirító

A zsemlét is megsüti a jó kenyérpirító

kenyérpirító
PUBLIKÁLÁS: 2019. október 08. 13:00
A kenyérpirító a konyha egyik leg­egyszerűbben működő eszköze, mégis jó pár funkció van, ami kényelmesebbé teszi a használatát. Akkor sincs gond, ha nincs kéznél, nélküle is piríthatunk kenyeret.
BoBe

A méret is fontos, ha nem csak toastot akar

Ha csak toastot szeretne pirítani, akkor nem kell külön figyelnie a fűtőszálak közötti helyre. Ha viszont házi kenyeret, félbevágott zsömlét vagy kiflit is bedobna a gépbe, akkor nagyobb méretű eszközt kell vennie.

Több férőhelyes a családnak

Egy igazi családi reggeli úgy teljes, ha mindenki ott ül az asztalnál és egyszerre eszik. Ha nem akar mindig várni a következő szeletre, ameddig a többiek jól laknak, akkor válasszon négyszeletes pirítót. 

Könnyít a szeletkiemelő

A kenyérpirítón lévő karral indítja be a melegítést. Ez a kar felpattan, amikor letelt a beállított idő. A legtöbb esetben ilyenkor a kenyerek kipattannak és könnyedén elveheti onnan. Néha viszont visszaesnek a fűtőszálak közé, így minél gyorsabban ki kell kapni, hogy ne piruljanak tovább. Erre tökéletes megoldás a szeletkiemelő funkció, ami könnyedén kiemeli a forró gépből a pékárut. 

Nem számít a teljesítmény

– A teljesítményt nézve igazából nincs nagy különbség. A rengeteg pluszfunkció természetesen nagyobb erővel pörög, de nem kell a legnagyobb Watt számú gépet megvenni, tökéletesen működik egy kisebb erejű is – mondta el a Borsnak Bárdi Atilla háztartásigép szerelő. 

Melegen tartja a reggeli végéig

Több szeletet csinált a kelleténél, de nem szeretné, hogy kihűljenek? A melegen tartó rács még azt is megakadályozza, hogy kiszáradjon a kenyér.

Figyelem!

Soha ne dugjon fémtárgyat a kenyérpirítóba, áramütést okozhat. Ha véletlenül beszorul a ke­nyér, akkor húzza ki a konnektorból a zsinórt, várja meg, míg teljesen kihűl.

Elbír a fagyasztott dolgokkal

Biztosan ön is tett már a fagyasztóba kenyeret, hogy tovább elálljon. Ha olyan gépet vesz, amiben van kiolvasztásfunkció, akkor elég akár ébredéskor kivenni a pékárut a hűtőből. 

Hőszigetelés a gyerekek miatt

Ha kisgyerek van a háznál, egy pillanat alatt ott teremhet, ahol nem kellene. Iz­galmas lehet számukra a pirosan fénylő kenyérpirító belseje, természetes, hogy meg akarják fogdosni a gépet. Válasszon hőszigetelt házat, ami nem forrósodik át.

Fő a biztonság, lekapcsolja magát

Olykor beakad a kenyérszelet a fűtőszálak közé. Emiatt számos gyártó beépített egy automatikus kapcsolót, ami lekapcsolja a gépet, ha elakadást érzékel. 

– Ha füstölögni kezd az eszköz, ne ijedjen meg, lehet, hogy régen használta, és csak a lerakódott porszemek pirultak meg. Legtöbbször, ha zárlatot kap vagy elromlik, a fűtőszálak nem melegednek fel, de felgyulladni egyáltalán nem szokott – mondta el At­tila. 

Ezzel lesz egyenletesen barna a szelet

Előfordult már, hogy kivette a kenyeret és a szélei szinte feketék voltak, de a közepe alig ropogott? A kenyérközpontosító funkcióval ez már a múlté: a fémösszezáró rész pontosan úgy nyomja össze a szeletet, hogy az minden részénél egyenletes távolságra helyezkedjen a fűtőszálaktól. 

Ne piszkálja a fűtőszálat!

A kenyérpirítók tisztán tartása nehézkesebb munka, mint egy melegszendvicssütőé. Először bizonyosodjon meg róla, hogy ki van húzva a konnektorból a kábel, nehogy megrázza az áram törölgetés közben. Utána húzza ki a morzsatálcát alulról, ürítse ki, és hagyományos módon mossa el, majd törölje szárazra. 

– Ezután fordítsa fejjel lefelé a gépet és óvatosan rázza ki a bent maradt morzsákat. Bár sok helyen olvashatja, hogy fogkefével tisztítsa a fűtőszálakat, de ezt nem ajánlom. Ha egy kicsit is megtörik vagy megsérül a szál, akkor a gép használhatatlanná válik – mondja a szerelő.

Serpenyőre is dobhatja

Ne keseredjen el, ha elromlott vagy éppen nincs önnél kenyérpirító. Hasonló eredményt érhet el, ha a sütőben magas fokozaton hirtelen pirítja meg a pékárut.
– Serpenyőben is szoktam pirítani. Ha egy kis olívaolajat vagy fűszeres vajat ken a kenyérre, igazán finom pirítóst kaphat. Sütőben is szoktam készíteni, ilyenkor vagy csak simán magában teszem be, vagy egy kis zsiradékot adok hozzá és pár perc alatt magas fokozaton szépen egyenletesen megpirul a pékáru – mondja Buday Péter szakács.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.