Aktuális

A Bors utánajárt: 6 millió levél még ma is landol a postaládákban

H. N. Zs.

2019. október 11. péntek 11:30

Már alig használjuk őket, sok helyen csak rozsdásodnak, mégis muszáj megtartani a postaládákat – legalábbis egy részüket. Az internet korában még mindig 9000 piros doboz működik az országban, holott a fele is elég lenne. A feladott leveleknek valójában egy százalékát sem dobják már beléjük.

Forrás: MTI

Néhány éve még 625 millió levelet vitt ki egy év alatt a Magyar Posta, és bár ez rengetegnek tűnik, az internet és a Facebook „uralma” előtt jóval többet. Ha ma küldünk is levelet, képeslapot, azt is a postán adjuk fel, nem a piros levélszekrényekbe dobjuk, amikor némelyiket hetente csak egyszer ürítik. Ahogy a hagyományos levelek ideje, úgy a postaládáké is szép lassan lejár – legalábbis látszólag.

Túl sok van belőlük

Ma Magyarországon most is 8999 levélgyűjtő szekrény található. Ezeknek pontosan a fele a kisebb települések utcáin, 41 százalékuk pedig a nagyobb városokban van, kilenc százalékuk pedig a fővárosban. Ezeket általában közterületeken, turistalátványosságok közelében helyezték el, és az összes szekrénynek csak a három százaléka van postákon. A fejlesztési minisztérium szerint mindennek a fele, 4500 postaláda bőven megfelelne az országos igényeknek. Ráadásul a fenntartásuk is évente több mint tízmillió forintos költséget jelent a postának.

Bolha a kémnek

Ma is ismert a vidéki postáskisasszony legendája, akiről a faluban mindenki tudta, hogy előszeretettel néz mások levelezéseibe. Két falubeli úgy döntött, hogy megvicceli: egyikük feladott egy levelet azzal a szöveggel, hogy egy bolhát is beletett a borítékba, bár természetesen üresen dobta be a levélszekrénybe. A levelet megkapó másik fél joggal akadhatott ki, és vonhatta kérdőre a postáskisasszonyt, hogy hova tűnt a kis bolha. Így a kíváncsi kém lebukott.

Mint a Borsnak egy postai dolgozó elárulta, országos szinten több ezer (!) olyan postaláda volt né­hány évvel ez­előtt is, amikbe hetekig nem dobtak levelet. Ennek ellenére azokat is mindennap ellenőrizni kellett, ami jelentős munka az amúgy is leterhelt postának.

Közel voltak egymáshoz

A posta hivatalos közlése szerint is nagyon kevés levél az, ami a ládákban landol. Az éves levélforgalmuknak kevesebb mint egy százaléka, azaz valamivel több mint hatmillió levél vagy képeslap. Szó sem lehet ugyanakkor a felszámolásukról: ahogy az utcai telefonfülkék esetében is, a postaládákra is létezik uniós irányelv, mert ez a „legalapvetőbb postai szolgáltatás”. Így EU tagállamként Magyarországnak biztosítania kell, hogy minden településén működik levélszekrény, egész pontosan hétezer lakosonként egy darab – függetlenül, amúgy van-e rá igény. Bár annak idején nagyon praktikusak voltak, hisz nem kellett a postán sorban állni és még éjjel-nappal elérhető is volt, amikor telepítették őket, sok helyen irracionálisan közel rakták egymáshoz a ládákat.

Ma is ürítik őket

Az utcán pusztuló, rozsdásodó ládákat látva a járókelők nem is gondolnák, de ezeket a ládákat a posta szerint mindennap ürítik.

– Sőt a posta, ha azt látja, hogy napokig vagy hetekig nem kerül semmi egy levelesládába, úgynevezett tesztlevelekkel nézi meg, jól dolgozik-e a helyi kézbesítő – jegyezte meg a Borsnak forrásunk.

Tíz éve a posta átfogó cserét hajtott végre és a régi, rossz állapotú levélszekrényeket modernebbel, pirosabbal váltotta fel. Sőt már úgy alakították ki az új helyeket, hogy mozgáskorlátozottak is megközelíthessék. A posta indoklása szerint erre azért is volt szükség, mert az A4-es borítékok nem fértek bele összehajtogatás nélkül. Az alsó ürítésű biztonságosabb, jellegzetes magyar postaládák egy része maradt csak meg az utókor számára. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15633810_auto_resized.jpg
origo.hu

Melleit mutogatja Vajna Tímea - fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/11867_resized.jpg?avcount=1675663809
borsonline.hu

Nem akarom, hogy ez a nő behálózza – féltik Miller Dávidot Szabó Zsófitól

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15633194_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megrázó videó, tömegverekedés a Ferencvárosban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15633394_auto_resized.jpg
vg.hu

Kijev az amerikától kapott fegyverekről: csak orosz egységekre lövünk az ideiglenesen megszállt ukrán területeken

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15634173_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ledobta a melltartóját, nagyot villantott az orosz kebelcsoda

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15634406_auto_resized.png
hirtv.hu

Földi László: A legrosszabb vízió, hogy Oroszország elfordul Európától

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/11868_resized.jpg?avcount=1675663809
borsonline.hu

Megdöbbentő a válasz: elárulta a mesterséges intelligencia, hogy léteznek-e az UFO-k

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15631644_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti horoszkóp 2023. február 6-12.: Lesznek rázós napok, de aztán minden jól alakulhat végre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15634337_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Rengeteg a holttest, érződik a szaguk a vagonokból Kárpátalján

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15633258_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ragyog a boldogságtól Csősz Bogi - Mindenki gratulál neki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15631999_auto_resized.jpg
borsonline.hu

3 csillagjegy, akiknek örökre megváltozik az élete 2023-ban

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/02/fkIsNO-q2G_JaCbiy70WLfK685Llq2X5qq8LQGpLWm4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzhhNTZiNzc5ODQzODQ4YTJhYTQ4MTc3OGE4YzU5Yzgw.jpg
Háború

Rengeteg a holttest, érződik a szaguk a vagonokból Kárpátalján

https://cdn.borsonline.hu/2023/02/4iO90vR9us8NYYct4k0re_kzT1IaS5Os0hgLSZbIi2A/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzI2N2Y3ODVkY2EwZTRmMDlhNTAwYjg3YmQzOGI3ZGU5.jpg
katasztrófa

A gyerekek sokkban vannak: porig égett egy család csongrádi otthona - Fotók!