Érett gyümölcsből lehet jó pálinkát főzni

Érett gyümölcsből lehet jó pálinkát főzni

házi
PUBLIKÁLÁS: 2019. szeptember 10. 13:00
Idén nem volt szerencsés szezonja a cseresznyének, ami meg is látszott a piaci árakon. Drágán lehetett hozzájutni a meggyhez is, így kevesebben főztek be belőle, mint korábban. Míg az asszonyok inkább a lekvárt kevergetik, addig a férfiak a cefrét abajgatják lent a pincében, mert bizony azt is kell. Nem lehet egy napra se magára hagyni az erjedő gyümölcsöt, ha igazán jó pálinkát akar készíteni belőle.
H. R.

– A barack jó évet zárt, a körte és a szilva jó közepeset, míg az alma kiválónak mondható idén. A szőlőtermés is nagyon jó, de a kereskedelmi főzdék kivárnak. Jelentősen visszaesett az eladásuk a tavalyi évhez képest – mesélt a pálinkakínálat alakulásáról a Borsnak Madár Mihály, a Kisüsti Pálinkafőzők Országos Egyesületének titkára.

Más a helyzet a bérfőzdék és az otthon főzés területén, amik egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Azonban komoly szabályok vonatkoznak mindkét műfajra.

A fától a palackig

Mindenki saját pálinkát szeretne, ennek ellenére sokan belátják, hogy nem értenek hozzá, és inkább szakértőre bízzák a szesz előállítását. A bérfőzésnek többféle módja van. Egyes he­lyeken a cefrét magunknak kell elkészítenünk, másutt elég a szép, érett gyümölcsöt bevinni, és minden mást intéznek helyettünk. Arra azonban számítson, hogy egy-két litert sehol nem fognak önnek lefőzni, és a főzés költsége mellett adót is kell fizetnie.

– Bérfőzésnél 86 liter 50 fo­kos alkohol esetén a párlatra előírt szeszadó 50 százalékát kell megfizetni – magyarázta Madár Mihály.

Méreg a hullott gyümölcs

Régen a pálinkát a fáról leeső gyümölcsökből készítették, de ma már egyenesen károsnak ítélik a szakértők, ha ilyen kerül az egészséges bogyók közé. A rohadt gyümölcstől könnyen megecetesedik a cefre, míg a szennyeződések elősegítik az akrolein vegyület megjelenését, ami viszont erős méreg.

Otthon 72 liter

A házi párlatkészítésnek is vannak szabályai. Magánfőző legfeljebb 100 literes desztillálóberendezést használhat, aminek a megvásárlását 15 napon belül be kell jelenteni a helyi önkormányzatnál. A pálinkafőzés megkezdése előtt pedig párlatadójegyet kell igényelni az adóhivataltól. Ez jelenleg 700 forint literenként.

– Magánszemély évente 72 liter 50 fokos párlatot állíthat elő – hívta fel a figyelmet a titkár.

Tönkreteszi a főzetet

A pálinkafőzést három fő szakaszra lehet osztani:

Előpárlatra, ami tartalmazza a gyümölcsökben felhalmozódott összes vegyszert, metilalkoholt és a kozmaolajat. Ezek mind tönkretehetik a pálinkát. A metilalkohol mérgező, vakságot okoz, a kozmaolajok pedig a leendő nedű ízét teszik tönkre, ha nem szűri le azokat.

Középpárlatra, ebből lesz az igazi pálinka. Lekváros, zamatos ízű.

Az utópárlat a cefre vége. A sa­vanyú szaga árulja el, mikor ér­kezett el ehhez a részhez. Ezt már nem érdemes lefőzni. 

A szakértő tanácsai a házihoz

● Szinte étkezési minőségű gyümölcsöt használjon!
● Ne tegyen a cefrébe földről felszedettet a szennyeződések, rothadás elkerülése érdekében!
● Csak tiszta hordót használjon!
● Mossa meg a gyümölcsöt!
● A lemosott élesztőket fajélesztővel pótolja!
● Ne tegyen belőle sokat, mert az se jó!
● Figyeljen a hőmérsékletre, hűtse a cefrét, ha kell!
● Levegőztesse!
● Ha már nem forr, gyorsan főzze ki, ne hagyja állni!
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.