Aktuális

Elítélték a sofőrt, aki rácsukta az ajtót a babakocsira

Bors

2019. szeptember 24. kedd 09:30

Bírósági ítélet van arról, hogy hibázott a trolisofőr, aki rácsukta Vivien babakocsijára a jármű ajtaját, amikor az édesanya szeretett volna leszállni. Bár korábban félmilliós sérelemdíj megfizetésére kötelezték a fiatal nőt, Vivien most szeretne peren kívül megegyezni a BKV-val.

Óriási port kavart a Bors 2017 márciusi cikke, amelyben egy fiatal budapesti édesanya azt állította, hogy a 75-ös trolibusz vezetője – miután ő a troliról leadta egy utastársának a babakocsiban fekvő gyermekét – rácsukta az ajtót, majd továbbhajtott. Az akkor 22 éves édesanya csak egy bocsánatot szeretett volna, de egy maratoni huzavona vette kezdetét, két külön bírósági eljárás is indult, és bár az egyikben az anyát marasztalták el, a másikban kimondták, hogy hibázott a sofőr.

Sérelemdíjat kell fizetnie

– A sofőr kinyitotta az ajtót, a hölgy fogta alul, én pedig fölül a babakocsit, így próbáltunk leszállni. A következő pillanatban azonban a vezető rácsapta az ajtót a babakocsiban fekvő gyerekemre, csak azután nyitotta ki újra, hogy az egész busz hangos kiabálásba kezdett. Amikor a segítségem leért a buszról Benetttel, legnagyobb megdöbbenésemre az orrom előtt újra bezárult az ajtó – mesélte korábban a Borsnak Vivien.

A gyerek a megállóban maradt, az édesanya pedig csak a következő megállóban tudott leszállni a troliról. A közlekedési társaság kiállt a sofőr mellett. 2017 novemberében a Miskolci Törvényszék jó hírnév megsértése miatt – a BKV-nak igazat adva – sérelemdíjként félmillió forint plusz kamatok megfizetésére kötelezte Vivient. A bíróság ugyanis úgy találta, hogy az édesanya a nyilatkozataiban valótlanságokat állított, illetve, részben valós tényeket hamis színben tüntetett fel. A többi között rávilágítottak: miután a troli elindult, állításával ellentétben a nő nem ment oda a sofőrhöz jelezni a problémát, hanem az első és a második ajtó közötti részen megállt, és az ítélet megállapítása szerint más utas sem panaszkodott.

Megrovást kapott a trolis

Közben azonban egy közvádas büntetőügy is indult a trolibusz vezetője ellen, mégpedig foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt. Ezért alapesetben egy év szabadságvesztés jár. A Pesti Központi Kerületi Bíróság idén május 29-én jogerőssé vált ítéletében megrovásban részesítette a troli sofőrjét. A Bors érdeklődésére a bíróság részletesen leírta, pontosan miért kapta a büntetést a sofőr, aki, mint kiderült, nem figyelte rendesen a visszapillantót.

– Az ítélet indoklása szerint a vádlott a munkakörének ellátására vonatkozó szabályokat figyelmen kívül hagyva nem követte figyelemmel a visszapillantó tükörből, hogy a buszmegállóban egy babakocsival közlekedő utas kezdte meg a leszállását. Ehelyett az ajtók záródására már akkor jelzést adott, amikor az utasok le- és felszállása folyamatban volt, majd a trolibusz ajtaját a babakocsi mózeskosár részére csukta, miközben a babakocsi első két kereke még a buszon, a hátsó két kereke pedig már a megállóban, a földön volt. Ezt követően a babakocsi megbillent, amelyet érzékelve a trolibusz ajtaja automatikusan kinyílt, így sérülést senkinek sem okozott – írta megkeresésünkre a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya.

Kiabálva jelzett az ismerős

A buszvezető még ekkor sem észlelte, hogy a jármű ajtaját egy babakocsira csukta, és miután a trolibusz középső ajtaja kinyílt, ismételten bezárta azt, mielőtt Vivien is le tudott volna szállni a gyermekéhez. A trolibusz elindult és a vezető azután sem nyitotta ki ismételten az ajtót, hogy az édesanya megállóban maradt ismerőse kiabálva jelzett neki. Megkeresésünkre Vivien azt nyilatkozta: boldog, hogy végre igazat adtak neki és a kártérítéssel kapcsolatban kezdeményezi a peren kívüli megegyezést a BKV-nál. Megkerestük a társaságot is, de ez idáig nem kaptunk választ a kérdéseinkre. A Bors birtokába jutott ítélet szerint a mindössze öt hónapos – életkori sajátságaiból adódóan is fokozottan sérülékeny – rögzítés nélkül, fekvő helyzetben utazó kisgyermek „testi épsége nyilvánvaló veszélynek volt kitéve”.

További cikkek

Gyilkosság

Hat családtagjával végzett a vérfertőző lelkész

Tragédia

„Olyan hívást kaptam, amit egyetlen szülő sem akar” – zokogta az apuka, aki elvesztette a gyermekét

Ez is érdekelhet

vg.hu

Jövő nyáron már nem kuna kell a horvátországi nyaraláshoz

origo.hu

Ki is a szocialista Bangóné Borbély Ildikó, aki diplomát hamisíthatott magának?

origo.hu

Jövőre jöhetnek a Wi-Fi 7-es eszközök

vg.hu

Több száz embert kellett evakuálni a kaliforniai erdőtűz miatt

ripost.hu

Eljegyezték Hosszú Katinkát, íme az első fotó a lánykérésről - Fotó

origo.hu

Amerikainak gondolt kolbásszal küzdött a vendégekért a Kádár-diktatúra furcsa gyorsétterme, a City Grill

ripost.hu

Fergeteges lesz a lovaglópóz ettől a pikáns trükktől

origo.hu

Átrepült egy ember a 80-nal hajtó buszon, az utasok reakciója felülmúlhatatlan volt