Aktuális

Egy rendszámmal is közlekedhet az autó

Bors

2019. szeptember 11. szerda 10:30

Ellopják, leesik vagy megrongálódott, bármelyik előfordulhat a jármű rendszámtáblájával. Az autósok egy része nem tudja, hogy ilyenkor hová kell fordulni, és mik a szabályok.

Irány a kormányablak 

Bármelyik autóssal előfordulhat, hogy elveszíti vagy ellopják a rendszámtábláját, de sokan nem tudják, hogy ilyen esetben hogyan tudják például pótolni. Az autó tulajdonosának első dolga kell hogy legyen, hogy bemegy egy olyan kormányablakba, ahol okmányiroda is működik. Itt felveszik a járműés annak tulajdonosának adatait, illetve nyilvántartásba veszik, hogy eltűnt a tábla. Elindul a  folyamatot, hogy a tulajdonos megkapja az utángyártott rendszámot. Az ügyintézés, és az új tábla legyártása 12 300 forintba kerül, amit minden esetben a tulajdonosnak kell kifizetnie. Körülbelül 3 hét mire újra felkerülhet a tábla az autóra, de ez nem azt jelenti, hogy addig nem lehet vele közlekedni. A kormányablakban adnak egy papírt arról, hogy be van jelentve a rendszámtábla hiánya és már folyamatban van az új elkészítése. Ha megvan a jegyzőkönyv, akkor a jármű nincs kitiltva a forgalomból, de maximum 1 hónapig lehet két rendszám helyett csak eggyel közlekedni, utána már a papír sem védi meg az autóst a büntetéstől. 

Kötelező az átvizsgálás 

Amíg nincs bejelentve, hogy például a kocsinak hiányzik a rendszáma, addig szabálysértést követ el az a sofőr, aki elindul vele a forgalomba. 

– A KRESZ is kimondja, hogy útra indulás előtt a sofőrnek kötelezettsége átnézni az autó egyes részeit, többek között a rendszámtáblákat is, hogy azok megvannak és jól láthatóak – kezdte a Borsnak Dobrocsi Endre közlekedésbiztonsági szakember. Ez azt jelenti, hogy már ilyenkor látnia kell a sofőrnek, hogy hiányzik a tábla, így azzal nem indulhat el addig, amíg be nem jelenti a kormányablaknál a hibát.

– Egyetlen cég jogosult hivatalosan a rendszámtáblák elkészítésére, amit csak a hivatalon keresztül lehet intézni. Ha a tulajdonos másképp próbálja megoldani, akkor az hamisításnak számít – mondta a szakértő. Ha mindkét rendszámtábla hiányzik, akkor hiába minden papír, az autóval nem lehet közlekedni, mivel így beazonosíthatatlan. Ez esetben meg kell várni, hogy megérkezzenek az új táblák. 

Több a baj a hátsóval 

Ha a hátsó táblának kélt lába, akkor jó tudni, hogy azzal több baj lesz, mint az elsővel. A hátsóra teszik fel a műszaki érvényesítő címkét és a környezetvédelmi matricát, amelyeket szintén pótolni kell a forgalomba állás előtt. Ha a rendszám nem elveszett, hanem annyira megrongálódott, hogy már nem lehet használni, akkor a régivel együtt kell bemenni a kormányablakba. Ezt ugyanis be kell vonni, azaz le kell adni, mielőtt egy új kerülne az autóra. Tehát, ha azt jelöli meg oknak az utángyártás kérésénél, hogy a rendszámtábla megrongálódott, olvashatatlan, akkor addig az autón maradhat, míg elkészül az új. Azonban az újat csak akkor kapja meg a ulajdonos, ha a régit leadja. 

Halló, rendőrség?

Ha mindkét rendszámtábla hiányzik, akkor felmerül a lopás gyanúja is, ilyenkor a rendőrségen is be kell jelenteni ezt, ahol felveszik a jegyzőkönyvet. Ezt a jegyzőkönyvet a kormányablaknál is elkérhetik, így érdemes oda is elvinni.

További cikkek

Családi dráma

Megdöbbentő fordulat a gyermekével végző pornósztár ügyében

Halálos baleset

"Bűntudatom van" - először tért vissza Magyarországra Eva Rezesova a szabadulása óta

Ez is érdekelhet

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 17.: a Rák szinte olvas a másik lelkében, az Oroszlán megmutatja erejét

borsonline.hu

Komor figyelmeztetést adott ki a NASA: veszély fenyegeti a Földet

life.hu

Súlyos és nem múló betegséggel küzd Céline Dion: fájdalmai miatt lemondta koncertjeit

kisalfold.hu

Ruhákat lopott az Árkád egyik üzletéből - Keresi a rendőrség

origo.hu

A jobbkezesekre is gondol végre a Wear OS

nemzetisport.hu

PL: Szalah és Mané távollétében is simán nyert a Liverpool

origo.hu

Ezeknek az országoknak már idén nemzeti digitális pénzük lehet

ripost.hu

A padláson találták meg az eltűnt magyar nő holttestét

borsonline.hu

"Bűntudatom van" - először tért vissza Magyarországra Eva Rezesova a szabadulása óta

sport.mandiner.hu

Izland Hollandiát is legyőzte – nekünk kötelező három góllal verni őket!

origo.hu

Ezzel a góllal nyert a magyar kézilabda-válogatott Portugália ellen - videó