Aktuális

Annyi fájdalomcsillapítót vett be, hogy bekékült a vére

Bors

2019. szeptember 25. szerda 18:00

Rettentő fogfájás gyötört egy fiatal amerikai nőt, aki ezért fájdalomcsillapítókkal próbálta enyhíteni kínjait. A gyógyszerek benzokaint tartalmaztak, ami súlyos tüneteket okozott a nőnél: körmei bekékültek, a bőre kékes árnyalatot öltött. Ezeket észlelve, valamint gyengeségre, szédülésre panaszkodva ment el Rhode Islanden az orvosi ügyeletre, ahol látványa sokkolta az orvosokat. De ez csak a kezdet volt. Az eset éppen ezért a New England Journal of Medicine nevű orvosi szaklapba is bekerült. 

A doktorok alaposan megvizsgálták a bizarr tünetekkel jelentkező nőt, majd megállapították, hogy a vére is sötétkékké változott. A hihetetlen felfedezés után az is kiderült, a beteg szerzett methemoglobinemiában szenvedett. Ez azzal jár, hogy a vér által szállított oxigén mennyisége erősen lecsökken, írja a hvg.hu.a pirulák ennél súlyosabb dolgot okoztak, a nő vérének oxigéntartalma a normális 97-100 százalékról 88-ra csökkent”– írta a CNN.

Common Numbing Medication Causes Woman's Blood to Turn Inky Blue

By Spooky on September 20th, 2019 Category: News Doctors in Providence, Rhode Island, recently reported the case of a 25-year-old woman whose blood had turned dark blue after using medication containing a common numbing agent.

Az eset után az amerikai gyógyszerügyi hatóság felhívta a figyelmet a gyógyszer mellékhatásaira, valamint arra, hogy kétévnél fiatalabb gyermek nem kaphat ilyet. A tanulmányban említett nő végül két adag metilénkéktől jobban lett, és mindössze egy éjszakát kellett a kórházban töltenie, de ha a szervezetben keringő hemoglobinok fele átalakul methemoglobinná sokkal súlyosabb komplikációk is felléphetnek, amik a beteg szívét és agyát érintik.

(via)

További cikkek

Havazás

Kiadták a riasztást: Ezeket a megyéket borítja be mindjárt a hó

Botrány

Autót akartak feltörni, nyilvános szex lett belőle

Ez is érdekelhet